Prati nas

Vijesti

Kvalitetne politike, a ne poskupljenja!

Protiv poskupljenja sokova, cigareta i alkohola do sada je prikupljeno 15.000 potpisa

Prihod od poreza na šećer nije namjenski i ne ide direktno u zdravstveni sustav, već služi za krpanje nabujalog državnog proračuna koji i dalje raste brže od rasta gospodarstva.

Objavljeno

|

Jesu li rasle mirovine za vrijeme Plenkovićeve vlade?
Andrej Plenković (screenshot: Andrej Plenković, MEP/Youtube)

Udruga poreznih obveznika Lipa objavila je da je u prvih dana internetska peticija protiv uvođenja poreza na šećer u bezalkoholnim pićima i podizanja trošarina na cigarete i alkohol prikupila 15.000 potpisa.

Podsjetimo, krajem srpnja premijer Andrej Plenković (HDZ) je izjavio: “Doći će do promjene oporezivanja bezalkoholnih pića po udjelu dodanog šećera.” Objasnio je da se radi o mjeri za borbu protiv pretilosti koja je posebno proširena među mladima. “Revidirat ćemo i trošarine na duhanske proizvode i alkoholna pića”, dodao je premijer. Udruga Lipa premijera poziva da umjesto uvođenja novih poreza počne rezati proračunske rashode.

Pet je razloga zašto smo protiv novog poreza na šećer u bezalkoholnim pićima i dodatnog podizanja trošarina na duhanske i alkoholne proizvode, piše Lipa pa navodi:

1. Porezno preopterećenje

Republika Hrvatska je porezno preopterećena i nema prostora za uvođenje novih i podizanje postojećih poreza.

2. Nema dokaza da uvođenje poreza na slatko smanjuje pretilost.

Razvijene zemlje poput Danske i Novog Zelanda odustale su od primjene takvog poreza.

3. Udar na siromašne

Novi porezni udar najviše će pogoditi siromašniji sloj populacije koji se hrani manje kvalitetnom, jeftinijom hranom.

4. Vlada nesposobnost prebacuje na građane

Uvođenje poreza na šećer rezultat je nemoći (ili neznanja) Vlade da se uhvati u koštac sa stvarnim i ozbiljnim problemima u sustavu zdravstva pa teret vlastite neefikasnosti i neprovođenja reformi prebacuje na porezne obveznike.

5. Kamo bi išao taj novac?

Prihod od poreza na šećer nije namjenski i ne ide direktno u zdravstveni sustav, već služi za krpanje nabujalog državnog proračuna koji i dalje raste brže od rasta gospodarstva.

Peticija se može potpisati na stranicama Udruge Lipa.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.