Prati nas

Vijesti

Do daljnjega bez socijalnog dijaloga

Sindikati poručili Aladroviću: Nema sastanka dok se ne raspiše referendum

Socijalni dijalog posljednjih godina svodi se na formu bez sadržaja, a stanje je dodatno zaoštreno 2018. godine oblikovanjem mirovinske reforme bez sindikata.

Objavljeno

|

foto: Sandro Bura

Tri sindikalne središnjice, Savez samostalnih sindikata hrvatske, Nezavisni hrvatski sindikati i Matica hrvatskih sindikata priopćile su da se neće odazvati pozivu ministra rada i mirovinskog sustava Josipa Aladrovića. On je, naime, sindikalne središnjice pozvao na sastanak koji se trebao održati 22. kolovoza. Objavile su to u svom priopćenju medijima, koje donosimo u cijelosti. U nastavku pročitajte priopćenje:

“Sindikalne središnjice – SSSH, NHS i MHS neće se odazvati pozivu ministra rada i mirovinskog sustava Josipa Aladrovića na sastanak planiranog za 22. kolovoza radi ‘daljnjeg razvoja socijalnog dijaloga, međusobne suradnje i partnerstva’.

Preduvjet sastanku je rješenje ključnog spora u kojemu se već mjesecima nalazimo. Sve dok Hrvatski sabor ne donese odluku o raspisivanju referenduma temeljem inicijative 67 je previše, upitna je opredijeljenost Vlade RH za stvarni socijalni dijalog kroz koji bi, u suradnji s oba socijalna partnera, utvrđivala i provodila politike i mjere za održivi razvoj Hrvatske.

Naime, socijalni dijalog posljednjih godina svodi se na formu bez sadržaja, a stanje je dodatno zaoštreno 2018. godine oblikovanjem mirovinske reforme bez sindikata. Zbog toga se i pristupilo prikupljanju potpisa radi raspisivanja referenduma o promjenama uvjeta za mirovinu. Bio je to razlog nepotpisivanja novog Sporazuma o osnivanju GSV-a, a Vladina protureformska kampanja za posljedicu je imala naš zahtjev za ostavkom, a potom i razrješenjem dužnosti, sada već bivšeg, ministra rada, te raskidanje starog Sporazuma o osnivanju GSV-a.

Iz ovoga je vidljivo kako se formalno istupanje reprezentativnih sindikalnih središnjica iz, ionako nefunkcionirajućeg socijalnog dijaloga, nije dogodilo preko noći, pa se preko noći ne može ni obnoviti.”

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.