Prati nas

Vrt

Smrdi pa što?

Stapelija – neobična smrdljivica koju ćete obožavati

Stapelije su jedne od onih biljaka koje će vam oprostiti zanemarivanje, no višak brige teško će preživjeti. Ako biljka razvija duge, tanke i slabe članke, vjerojatno joj je na raspolaganju premalo svjetlosti ili previše vode i hranjiva.

Objavljeno

|

Orbea variegata (foto: Sandro Bura)

Ako moramo izdvojiti najbizarniju među lončanicama, onda je to stapelija – došljakinja iz južne Afrike. Ova relativno neugledna mesnatica razveselit će vas u drugoj polovici ljeta ‘svemirskim’ cvjetovima pa ju mnogi zovu i šerifovom zvijezdom ili zvjezdačom. No tu tek počinje najzanimljiviji dio priče o ovoj egzoti.

Naime, rod Stapelia ima neobičnu prilagodbu pa za vrijeme cvatnje, umjesto vanilijastih mirisa koji krase kaktuse i sukulente, oko sebe širi vonj trulog mesa. I tako opravdava svoj drugi narodni naziv – strvosmrad.

Nije to miris koji će vam boravak na balkonu učiniti nesnosnim, no zabijete li nos u stapelijinu “zvijezdu” vrlo lako ćete razumjeti zašto je na prirodnim staništima obilaze muhe i insekti koji se hrane strvinama. Zaluđeni insekti položit će tako svoja jajašca na cvjetni vjenčić, a iz njih će izaći crvići koji će ga, na kraju, oprašiti i pridonijeti rasijavanju potomstva.

Nekoliko vrsta stapelija pogodne su za vrtlarstvo; tamo gdje temperature dopuštaju, uzgajaju se u kamenjarima, a tamo gdje su zime oštre, čuvaju se kao lončanice. Vrste se razlikuju po veličini članaka, dlakavosti i veličini cvijeta. Cvijet vrste Stapelia gigantea tako dostiže više od 40 cm u promjeru, dok Orbea variegata, nekad poznatija kao S. variegata, cvate žutim cvijetovima s kestenjastim mrljama čiji promjeri rijetko prelaze 8 cm. Ljubitelji Netflixove serije “Stranger things” primijetit će kako je glava čudovišta Demogorgona napravljena po uzoru na cvijet S. grandiflora.

Stapelije su jedne od onih biljaka koje će vam oprostiti zanemarivanje, no višak brige teško će preživjeti. Ako biljka razvija duge, tanke i slabe članke, vjerojatno joj je na raspolaganju premalo svjetlosti ili previše vode i hranjiva.

S. gigantea (foto: Ernesto Rodriguez/Pixabay)

Položaj i svjetlo

Stapelije traže sunčane položaje i odlično će uspijevati na južnim i zapadnim prozorima i balkonima. Mnoge vrste prirodno rastu pod oskudnim grmljem pa odlično uspijevaju i u laganoj sjeni.

Temperatura

Nakon jeseni, biljku valja uvesti u period mirovanja. Tijekom zime držite je u negrijanoj svijetloj prostoriji čija temperatura ne bi trebala pasti ispod 10°C.

Supstrat

Mješavina siromašnijeg ilovastog tla i šljunka za mnoge je vrtlare imperativ. U nestašici idealnog može poslužiti i mješavina kvarcnog (savskog/dravskog) pijeska i komercijalnog supstrata za lončanice. Biljka s naslovne slike raste upravo u takvoj mješavini (1:1). Također, možete se poslužiti i komercijalnim mješavinama za uzgoj kaktusa. Od iznimne je važnost dobra drenaža. U supstratima koji pretjerano zadržavaju vodu korijen biljke sklon je truleži.

S. grandiflora i druge mesnatice (foto: Dianakc/Wikimedia)

Kada zalijevati?

Kada se supstrat potpuno osuši. Zadržavanje vode u podlošku strogo je zabranjeno, a ocjediti režim tla nešto je lakše održavati u glinenim nelakiranim loncima. Tijekom jeseni postepeno smanjujte zalijevanje, dok ga zimi možete potpuno obustaviti. Ako se biljka tijekom zime blago smežura, to je potpuno prirodno i znači da je ušla u zdravu fazu mirovanja koja garantira dobru cvatnju.

Kako prihranjivati?

Tekućim gnojivom za kaktuse prema uputama na ambalaži.

Kako razmožavati?

Izuzetno jednostavno: reznicama ili otkinutim člancima koje možete utisnuti u susptrat ili samo položiti na njega.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.