Prati nas

Vijesti

Male mirovine, mala povišica

Sutra stiže povećana mirovina za više od 250 tisuća umirovljenika

Nova svota najniže mirovine određena je i zatečenim korisnicima, bez donošenja rješenja.

Objavljeno

|

Kolika će mi biti mirovina?
foto: Sandro Bura

Sutra (9. kolovoza 2019.) počinje isplata mirovina za srpanj 2019. korisnicima računa otvorenih u poslovnim bankama, izvijestio je Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) navodeći da će najniže mirovine biti veće za 3,13%. U prosjeku, riječ je o povećanju od 40 do 60 kuna.

Naime, od 1. srpnja 2019. najniža mirovina određuje se za svaku godinu mirovinskog staža u visini 100% aktualne vrijednosti mirovine na dan određivanja mirovine.

Osiguranik ima pravo na najnižu mirovinu ako je mirovina određena na temelju plaća/osnovica osiguranja manja od najniže mirovine, a od 1. siječnja 2019. najniža mirovina iznosi 64,34 kune za jednu godinu mirovinskog staža, uz primjenu polaznog i mirovinskog faktora.

Nova svota najniže mirovine određena je i zatečenim korisnicima, bez donošenja rješenja. Povećane mirovine u kolovozu dobit će približno 254.300 umirovljenika s najnižim primanjima, od kojih je približno 208.000 korisnika radničkih mirovina, 33.500 korisnika poljoprivrednih mirovina i 12.800 korisnika obrtničkih mirovina. Prosječna mirovina ovih korisnika iznosi 1.630,00 kn, izvijestio je HZMO.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.