Prati nas

Mozaik

Panta rhei

Trofejna žena je mrtva! Evo što ju je zamijenilo

Žena koja je zauzela mjesto trofejne žene je također vrlo privlačna i seksipilna, no ona je i obrazovana, ima jasno definirane stavove i interese te uspješnu karijeru.

Objavljeno

|

foto: Pixabay

Vjerojatno vam je poznat izraz “trofejna žena”. To bi bila žena kojom muškarac, uz luksuznu kuću, veliku plaću i skup auto, dokazuje svoju vrijednost u društvu. Trofejna žena najčešće je bila potpuno materijalno ovisna o svom muškarcu, a njen je posao bio – izgledati dobro.

No magazin Tatler koji se bavi društvenim pitanjima kaže da su “trofejne žene” stvar prošlosti jer super-bogati i poželjni neženje u zadnje vrijeme sve više traže supruge koje će im biti ravne. Prema pisanju Tatlera, staromodna trofejna žena je relikt prošlosti jer su bogati muškarci promijenili svoj standard.


Žena koja je zauzela mjesto trofejne žene je također vrlo privlačna i seksipilna, no ona je i obrazovana, ima jasno definirane stavove i interese te uspješnu karijeru. “U modi su doktorati, uske suknje i rasprave o jednakosti spolova. Trofejnu ženu današnjice krasi diploma prestižnog fakulteta, uspješna karijera te razne humanitarne aktivnosti pod Gucci pojasom”, navodi se u članku.

Pravi primjeri takvih novih žena su Meghan Markle i Amal Clooney, ali i Priyanka Chopra te poslovna žena Lady Bamford.

Fokus se s izgleda i mogućnosti kupovine prebacio na ono što te žene rade kako bi svijet učinile boljim mjestom. I dok je mjesto u upravnom odboru neke humanitarne organizacije prije bilo dovoljno, danas muškarci traže partnerice koje osnažuju druge žene i pokreću vlastite humanitarne inicijative.

.

Mozaik

Cijelo španjolsko selo pretvoreno je u umirovljenički dom. ‘Ovo je sjajan život!’

Starenje populacije izazov je s kojim se susreće većina država, a Španjolska je među zemljama svijeta s najdužim očekivanim životnim vijekom – čak 83 godine!

Objavljeno

|

Autor

Pescueza u zapadnoj Španjolskoj je selo umirovljenika. Naime, prilagođeno je starijoj populaciji kroz program “Ostani s nama”. Stariji žitelji ovog sela čine dvije trećine njegova stanovništva. Na raspolaganju su im usluge zahvaljujući kojima mogu živjeti punim životom i, što im je najvažnije, dostojanstveno i samostalno.

Cijelo selo pretvoreno je u veliki starački dom, javlja BBC. “Pescueza želi biti zajednica, prijateljski teritorij za starije ljude. Želimo da ljudi žele ostati u svojim domovima, u svojoj okolini i da zadovoljimo sve njihove potrebe”, govori Constanzio Rodriguez, predsjednik udruge “Prijatelji Pescueze”.


Starenje populacije izazov je s kojim se susreće većina država, a Španjolska je među zemljama svijeta s najdužim očekivanim životnim vijekom – čak 83 godine!

“Uskoro ću navršiti 94 godine.” “Imam 80 godina.” “Ja imam 76 i cijeli život živim ovdje!” Izjave su to nekih od stanovnika ovog sela koji broji 130 žitelja i tek je svaki treći mlađi od 65 godina.

Kroz projekt “Ostani s nama” ugrađeni su rukohvati i protuklizne površine na ulicama. Organiziran je Dnevni centar koji svakodnevno priprema hranu i održava satove tjelovježbe za seljane. Mnogi od njih, nakon rada u vrtu ili vinogradu, dolaze u restoran kolektivne prehrane zbog hrane, ali i društva. Osigurana je i služba čišćenja, kao i prijevoz za seniore. “Od svih stvari koje su napravili za starije, najbolji je Dnevni centar – jer se u njemu družimo”, kaže jedan od korisnika usluga – Pio (76). Naime, mještani se u ovakvom selu osjećaju sigurno i ne pate od usamljenosti.

Projekt financiraju lokalna i regionalna uprava, a sufinanciraju ga i korisnici programa. Svi su opremljeni mobitelima s “crvenim gumbom” koji izravno poziva pomoć. Postoji nada da će se ovakav model brige o starijima kopirati u drugim dijelovima Španjolske. “Da ne živim u ovom selu, ne bih bio živ”, zaključuje Pio. Pogledajte više u videu.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP