Prati nas

Stil i ljepota

Samopouzdanje i na plaži

Vodič za kupovinu kupaćeg kostima za žene u najboljim godinama

Uživanje na plaži nema dobnu granicu. No kupovanje kupaćeg kostima čini se kao zanimacija za mlađe. Barem ako je suditi po ponudi u našim trgovinama. Pa ipak, postoji par trikova koji će vam olakšati potragu.

Objavljeno

|

foto: Meg Sanchez/Unsplash

Zašto je potraga za kupaćim kostimom za starije žene tako teška? Pogotovo uzmemo li u obzir koliko je to ogromno tržište? Čovjek bi pomislio da će proizvođači kupaćih kostima stajati u redu da kreiraju kostime baš za tu populaciju, no to ne može biti dalje od istine.

Dobra je vijest da odgovarajući kostim nije nemoguće naći, ali će vam za to trebati puno vremena, puno isprobavanja i, ne najmanje važno, prilična suma novca. Naime, možete zaboraviti da ćete naći kakav zgodan model po cijeni od 49,99.


Svi oni mali trokutići i krpice koje se viđaju na mlađim kupačicama i kojih su prepune trgovine, neće bit od neke koristi ženama u godinama. Pa ipak, uživanje na plaži nema gornju dobnu granicu. Donosimo nekoliko savjeta kako da ove godine na plaži više uživate u samom kupanju i suncu, a manje brinete o kupaćem kostimu.

Pronađite model koji vam odgovara

Bez obzira jeste li prije nosili oskudni bikini, danas ćete se možda ugodnije osjećati u malo “konkretnijem” kupaćem kostimu. Kako nema baš puno trgovina u koje možete zaviriti, obratite se za pomoć sveznajućem internetu.

Na stranici Swimsuits for All koji, kako mu i ime kaže, nudi kupaće kostime za sve i svakoga, možete pronaći poseban dio u koji unesete svoje mjere, a stranica će vam izbaciti modele koji, primjerice, naglašavaju poprsje ili ga skrivaju. Također, ondje je moguće naći savjete dizajnera o tome kako prikriti bedra ili trbuh. Nudi se širok spektar modela od onih jednodjelnih pa do kupaćih haljinica ili majica s hlačicama.

Ne bojte se neobičnog dizajna

I sa 60 godina možete si priuštiti biti otkačeni. Odaberite zanimljiv uzorak i kombinirajte donji i gornji dio dva različita kostima kako bi čitavu stvar učinili zanimljivijom i možda skrenuli pozornost s dijela tijela s kojim niste previše zadovoljni. Svaki kupaći kostim možete upotpuniti odgovarajućim pareom kojim se možete ogrnuti kad idete na kavu.

Ne zavaravajte se i kupite odgovarajuću veličinu

Možda ste nekad nosili broj 38, no ako danas nosite 44, 38 će na vama izgledati smiješno. Kod kupovine kupaćeg kostima postoji jedno vrijedno pravilo: neka donji dio bude jedan broj veći od broja donjeg rublja. Dakle, ako nosite donje rublje 40, neka kupaći kostim bude 42. Malo više tekstila pomoći će vam prikriti problematična područja i skrenuti pozornost od dijela s kojim niste zadovoljni.

Svi ste čuli za bikini, no znate li što su skirtini, shortini i tankini?

Osobe s kojom kilom viška više nisu osuđene samo na neupadljive jednodijelne kupaće kostime. Tankini je tako kupaći kostim koji kombinira gaćice i majicu za kupanje i koji vam daje pokrivenost poput jednodjelnog kostima, a opet udobnost dvodijelnog. Skirtini je kupaći kostim koji na gaćicama ima našivenu malu suknjicu, a shortini umjesto gaćica ima hlačice.

Naglasite dijelove s kojima ste zadovoljni

Dobro se pogledajte u ogledalo i odlučite što želite naglasiti, a što sakriti te isprobajte različite modele kupaćih kostima sve dok ne postignete željeni učinak. No bez obzira na želju da prikrijete kakav nedostatak ili dio tijela s kojim niste zadovoljni, nikako nemojte preuveličavati svoje mane. Zapamtite da želite dobro izgledati prvenstveno zbog sebe, a tek onda drugih.

.

Stil i ljepota

Novi projekt čovjeka koji je na pistu stavio starije modele – nikad niste prestari za ljubav

‘Želio sam promijeniti način na koji se gleda na starenje pa da umjesto priče o gubitku i suzama, ispričam priču o seksualnosti i druženju. Moja je poruka da definitivno nikad niste stari za ljubav.’

Objavljeno

|

Listajući modne časopise i portale sve češće susrećemo starije modele. No pod “starijim” ovaj put ne mislimo “starijim u modnom smislu” kad je manekenka zrela za penziju čim navrši 25 godina. Već mislimo “starijim” u smislu da manekenke i modeli na naslovnici kakvog modnog časopisa ili na modnoj reviji imaju i po 60, 70 pa i više godina. Iako se može činiti da je takva promjena paradigme došla slučajno, sve je krenulo od Advanced Style Movementa, odnosno ‘Pokreta naprednog stila’.

Čovjek iza tog pokreta je Ari Seth Cohen koji već godinama – i to sve uspješnije! – pokušava u modu uvesti starije modele te tako prekinuti, možda nije pretjerano reći, teror mladosti u modnom svijetu kad se manekenku smatra starom onda kad u normanom svijetu tek kreće sa životom.


Ari Seth Cohen je 2008. godine pokrenuo modni blog nazvan Advanced Style, u kojem je fotografirao i intervjuirao starije osobe istančanog i neobičnog ukusa za modu koje je susretao u svojem rodnom New Yorku. Njegov pristup, fotografije i priče njegovih modela osigurali u mu svjetsku slavu i tisuće štovatelja širom svijeta.

Ubrzo su se za njegovim primjerom poveli poznati svjetski dizajneri. Među prvima je bio Marc Jacobs koji je svoj reviju iz 2012. AW12 posvetio upravo modelima koje je primijetio na Advanced Styleu.

Jedan od posljednjih primjera je nastup legendarne Carmen DellOrefice (88) u velikom finalu modne revije poznate kineske dizajnerice Guo Pei na ovogodišnjem Tjednu mode u New Yorku ili Rihannino angažiranje manekenke JoAni Johnson (68) kao glavno lice modne kampanje svojeg branda Fenty Fashion Line.

Nakon što je preobrazio svijet mode, Ari Seth Cohen ide i korak dalje predstavivši svoju novu knjigu „Advanced Love“ u kojoj priča fotografske priče o starijim parovima koji dokazuju da osoba doista može biti moderna, kreativna, vitalna i zaljubljena u bilo kojoj dobi.

Pomak s “Advanced Stylea” na “Advanced Love” dogodio se zahvaljujući emotivnim događanjima u vlastitom životu, pojasnio je za magazin Vogue.

“Kad sam pokretao Advanced Style, tek sam započinjao ljubavnu vezu i istovremeno razgovarao sa svim tim divnim i mudrim starijim ljudima. Mnogi od njih već su desetljećima u sretnim vezama što me inspiriralo da pokrenem nastavak priče”, kaže Cohen.

“Također, želio sam promijeniti način na koji se gleda na starenje pa da umjesto priče o gubitku i suzama, ispričam priču o seksualnosti i druženju. Moja je poruka da definitivno nikad niste stari za ljubav.”

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP