Prati nas

Aktivno starenje

Moreplovka

Britanka (77) postala najstarija osoba koja je sama oplovila svijet

‘Bogovi vjetra nisu čitavo vrijeme bili sa mnom, morala sam zaobići dva ciklona kod Havaja i jedan u Indijskom oceanu. Na to sam potrošila čitav tjedan’, kazala je Socrates.

Objavljeno

|

Jeane Socrates (screenshot: Cavan Lyons/Youtube)

77-godišnja Britanka postala je najstarija osoba na svijetu koja je potpuno sama, bez ičije pomoći i u jednom mahu, oplovila svijet, piše Guardian.

Jeane Socrates iz Lymingtona u Hampshireu, svoje je putovanje dugo 320 dana završila u Victoriji u Kanadi. Kad je uplovljavala u luku pratila ju je flotila drugih brodica, a s obale su joj oduševljeno mahale stotine ljudi. Kraljevski jahtaški klub Victorija čestitao je Jeane na velikom pothvatu i potvrdio da je upravo postala najstarija osoba kojoj je tako nešto pošlo za rukom.

Socrates je plovila na 11,5 metara dugoj jedrilici Nereida, a tijekom putovanja čak je doživjela i manju nesreću kad su joj solarni paneli pali u more.

No za Jeane ovo nije prvi rekord takve vrste. Naime, i 2013. je oplovila svijet te je i tada bila najstarija osoba koja je to učinila. Prije nje, rekord je držao Minoru Saito kojemu je bila 71 godina kad je 2005. oplovio svijet.

“Bogovi vjetra nisu čitavo vrijeme bili sa mnom, morala sam zaobići dva ciklona kod Havaja i jedan u Indijskom oceanu. Na to sam potrošila čitav tjedan”, kazala je Socrates. Također, zahvalila je javnosti na podršci: “Poslali su mi jako puno divnih poruka. Mislim da im se sviđa činjenica da sam tijekom puta prevladala toliko puno problema i dokazala da su i ovakve stvari moguće.”

Jeane je počela jedriti zajedno s mužem nedugo nakon što je 1997. otišla u mirovinu. Par je putovao Europom, Karibima i Amerikom. Nakon suprugove smrti 2003., Jeane je nastavila putovati sama i to opisala kao nimalo lak zadatak jer se morala upoznati s raznim sistemima na jedrilici Nereida i uhvatiti se u koštac s raznim problemima – što je sve opisala u svojem blogu.

Prvi pokušaj oplovljavanja svijeta imala je 2009. no tada nije uspjela. U pokušaju iz 2017. doživjela je i strašnu nesreću kad je pala preko palube u more i slomila nekoliko rebara.

Tijekom putovanja Socrates je prikupila i oko 2.000 funti za humanitarnu organizaciju RNLI koja se bavi spašavanjima na moru bez obzira na vremenske uvjete. “Zapravo, što je vrijeme gore, to je vjerojatnije da su oni tamo negdje vani i pokušavaju nekoga spasiti. Njih ne financira vlada i zato je ovo jako važno”, kazala je Socrates.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.