Prati nas

Mozaik

Jednostavna ali divna gesta

Djed s vitiligom hekla lutke za djecu s istim tegobama

Heklati ga je naučila supruga, a on je vrlo brzo svladao ovu vještinu i postao gotovo ovisan o ugodnom zveckanju heklarice.

Objavljeno

|

foto: joaostanganelli/Instagram

“Mrlje koje ja imam su lijepe. Ono što me boli su nedostaci u tuđim karakterima”, kaže Brazilac João Stanganelli Junior (64) koji ima vitiligo. Prve mrlje dobio je s trideset godina, a one su s vremenom postajale sve veće i prekrivale sve veći dio njegovog tijela i lica.

Oboljeli od vitiliga, te vrlo primjetne, ali uglavnom bezopasne bolesti kože, često su meta ismijavanja i zlobnih komentara što naročito teško podnose djeca. Upravo za njih, João je počeo heklati lutke koje također imaju vitiligo. No nije se zaustavio na tome već je počeo izrađivati i lutke s alopecijom ili one u invalidskim kolicima.

“Imam sina s vitiligom i moramo se nositi s puno zlobnih komentara. Divno je ovo što radite za ovu djecu!”, rekao je otac jednog djeteta.

No, ima još nešto. Osim što svojim heklanim lutkama usrećuje djecu, João heklanjem usrećuje i opušta i samoga sebe. Heklati ga je naučila supruga, a on je vrlo brzo svladao ovu vještinu i postao gotovo ovisan o ugodnom zveckanju heklarice.

Fotografije svojih kreacija João objavljuje na svojem Instagram profilu, a pohvale i narudžbe stižu sa svih strana svijeta.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.