Prati nas

Vijesti

Ambiciozno

Može li Zagreb 2022. godine postati Europska zelena prijestolnica?

Objavljeno

|

foto: Sandro Bura

Zagreb namjerava postati Europska zelena prijestolnica i to već 2022. godine. Za ostvarenje tog ambicioznog plana treba biti najbolji u 12 kategorija, među kojima je i otpad, javlja Večernji list. Valja postići zavidne rezultate i u kategorijama obnovljivih izvora energije, korištenja javnog prijevoza, kontroliranja buke i  smanjenja gubitaka pitke vode u sustavu.

Radna skupina, koja će skupiti i pripremiti sve dokumente potrebne da metropola uopće bude kandidat za Europsku zelenu prijestolnicu, osnovana je, a na njenu su čelu dvije žene iz Gradskog ureda za strategijsko planiranje, Sanja Jerković i Irena Matković.

Osim njih dvije, još je 18 članova komisije, a svi oni imat će zadaću, među ostalim, pripremiti “relevantne pokazatelje vezane za teme ublažavanja i prilagodbe klimatskim promjenama, održive urbane mobilnosti, održivog korištenja zemljišta, prirodne i biološke raznolikosti, kvalitete zraka, buke, otpada, vode, zelenog rasta i inovacija, energetike i upravljanja”. A to treba raditi 20 ljudi jer, objasnili su iz Grada, takav je obim posla.

Maksimir (foto: Sandro Bura)

Nagradom Europska zelena prijestolnica prepoznaju se i nagrađuju lokalni napori za poboljšanje okoliša, gospodarstva i kvalitete života u gradovima, a cilj je nagrade i ohrabriti gradove na postavljanje novih, ambicioznijih ciljeva, kao i za predani rad na daljnjim poboljšanjima u područjima kvalitete okoliša i održivog urbanog razvoja – obrazlažu u gradskoj upravi pa dodaju kako se ona svake godine dodjeljuje gradovima s više od sto tisuća stanovnika koji dokažu doprinos okolišnoj, društvenoj i ekonomskoj održivosti. A sam preduvjet prijave Zagreba jest “provedba niza aktivnosti koje zbog značaja, opsega i složenosti poslova”. Te aktivnosti zahtijevaju uključenost većeg broja službenika.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.