Prati nas

Mozaik

Trbuh grada

Na današnji dan otvorena je tržnica Dolac, Zagrepčani su se protivili gradnji

Slično je bilo i s projektom gradskog groblja Mirogoj kojemu su mnogi predviđali propast jer su smatrali da je bio previše izvan grada i odveć skup.

Objavljeno

|

foto: Siniša Bogdanić

Na današnji dan, 1. rujna 1930. godine, otvorena je najpoznatija tržnica u Hrvatskoj – Dolac. Ili, kako mu tepaju, trbuh metropole.

Prije Dolca trgovalo se na samom Trgu bana Jelačića, nekadašnjoj Harmici. Ona je pak nazvana po mađarskoj riječi harmincz, što označava broj 30. To je bio postotak koji se plaćao kao carina na uvezenu robu. Uz to, trgovalo se i na Kaptolu.


Da bi se napravilo ovo mjesto koje i danas spaja gradske i seoske ljude, srušene su kuće u nekadašnjem naselju Dolac, a čemu je prethodila burna i duga javna rasprava. Podsjećamo, slično je bilo i s projektom gradskog groblja Mirogoj kojemu su mnogi predviđali propast jer su smatrali da je bio previše izvan grada i odveć skup.

foto: Siniša Bogdanić

Prijedlog za gradnju tržnice na današnjem mjestu je dao arhitekt Viktor Kovačić, a projekt je izradio Vjekoslav Bastl. Gradnja je trajala četiri godine.

Ono što je posebno zanimljivo jest da se na tom mjestu nekada nalazilo groblje crkve sv. Marije pa su se prilikom gradnje nalazili i posmrtni ostaci. Postoji priča da je zbog tog groblja na Dolcu Zagreb dobio ime – nekada se za groblje govorilo Greb. Pa kad su ljudi prolazili preko groblja ili su išli na groblje su rekli “idem za greb”.

Zima u Zagrebu
foto: Sandro Bura

Kao najnoviji zahvat u ovom javnom prostoru ističe se spomenik kumicama podignut 2008. godine. Autor mu je Stjepan Gračan.

.

Show

Obersnel utjelovio Jovanku Broz, desničari na rubu nervnog sloma

Ovakav je izbor maski prava iritacija za desne komentatore na društvenim mrežama koji Rijeci još nisu oprostili otvaranje Europske prijestolnice kulture 2020.

Objavljeno

|

Autor

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel sudjelovao je u međunarodnoj karnevalskoj povorci u Rijeci. I pri tom je uzbudio brojne duhove. Naime, voluminozni gradonačelnik utjelovio je raskošnu i senzualnu prvu drugaricu Jugoslavije – Jovanku Broz. Dakako, ruku pod rukom s Titom, a u pratnji pionira.  

“Tito i Jovanka se iznenada pojavili na Riječkom karnevalu. Dobro su se zabavljali cijeli dan'”, napisao je na Twitteru Obersnel ispod fotografija svoje maske. Nadovezao se SDP-ov peđa Grbin koji je rekao da Obersnel zaslužuje nagradu za masku godine.


Očekivano, ovakav je izbor maski prava iritacija za desne komentatore na društvenim mrežama koji ne razumiju ovakvu vrstu humora i zabave. Iz komentara je vidljivo i da Rijeci još nisu oprostili otvaranje Europske prijestolnice kulture 2020.

foto: Vojko Obersnel Twitter

“Teška komunjara i anti Hrvat, je njenjez i njegov zaljubljenik i ne bježi od toga.Čak da pače,ponosan je na sve to.U kakvoj mi to državi živimo a pogotovo gradu Rijeci, kojim on upravlja i baštini dugi niz godina.Pre strašno i na žalost činjenično”, jedan je od komentara koje prenosimo bez pravopisne korekcije. “Sramota za jedan hrvataski grad i ktomu jos EU prijestolnicu kulture,ali komunjare ostaju komunjare”, kaže drugi, a treći zaključuje: “Teži bolesnik, osim toga slavi ratnog zločinca i totalitarni režim. Riječani na što se to spali, sramota.”

Na drugom kraju Hrvatske spalili su lutke gej para i DJETETA

I dok se Rijeka smijala Jovanki Obersnel, na drugom kraju Hrvatske održana je jedna tužna maškarana povorka. Imoćani su za karnevalsku figuru, koju su na kraju i spalili, odabrali gej par s usvojenim djetetom, javlja Slobodna Dalmacija.

Dijete s petokrakom na čelu(!?) bila je lutka s licem saborskog zastupnika SDP-a Nenada Stazića. Iza figure gej para s djetetom u povorci su išla djeca vrtićkog uzrasta koju se tako, od malih nogu, uči netrpeljivosti prema drugima i drugačijima.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP