Prati nas

Mozaik

Trbuh grada

Na današnji dan otvorena je tržnica Dolac, Zagrepčani su se protivili gradnji

Slično je bilo i s projektom gradskog groblja Mirogoj kojemu su mnogi predviđali propast jer su smatrali da je bio previše izvan grada i odveć skup.

Objavljeno

|

Koja je najsigurnija zemlja u svijetu?
foto: Siniša Bogdanić

Na današnji dan, 1. rujna 1930. godine, otvorena je najpoznatija tržnica u Hrvatskoj – Dolac. Ili, kako mu tepaju, trbuh metropole.

Prije Dolca trgovalo se na samom Trgu bana Jelačića, nekadašnjoj Harmici. Ona je pak nazvana po mađarskoj riječi harmincz, što označava broj 30. To je bio postotak koji se plaćao kao carina na uvezenu robu. Uz to, trgovalo se i na Kaptolu.

Da bi se napravilo ovo mjesto koje i danas spaja gradske i seoske ljude, srušene su kuće u nekadašnjem naselju Dolac, a čemu je prethodila burna i duga javna rasprava. Podsjećamo, slično je bilo i s projektom gradskog groblja Mirogoj kojemu su mnogi predviđali propast jer su smatrali da je bio previše izvan grada i odveć skup.

foto: Siniša Bogdanić

Prijedlog za gradnju tržnice na današnjem mjestu je dao arhitekt Viktor Kovačić, a projekt je izradio Vjekoslav Bastl. Gradnja je trajala četiri godine.

Ono što je posebno zanimljivo jest da se na tom mjestu nekada nalazilo groblje crkve sv. Marije pa su se prilikom gradnje nalazili i posmrtni ostaci. Postoji priča da je zbog tog groblja na Dolcu Zagreb dobio ime – nekada se za groblje govorilo Greb. Pa kad su ljudi prolazili preko groblja ili su išli na groblje su rekli “idem za greb”.

Zima u Zagrebu
foto: Sandro Bura

Kao najnoviji zahvat u ovom javnom prostoru ističe se spomenik kumicama podignut 2008. godine. Autor mu je Stjepan Gračan.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.