Prati nas

Vijesti

Život na kredit

Srbija još plaća jugoslavenske dugove, Hrvatska ih je otplatila

Narodna banka Srbije potvrdila je da Srbija ove godine mora otplatiti više od 202 milijuna eura dugova iz razdoblja sedamdesetih i osamdesetih godina dvadesetog stoljeća.

Objavljeno

|

Milka Planinc biografija
Jospi Broz Tito i Milka Planinc (foto: RTVSLO)

Srbija je prošlog ponedjeljka platila 11,5 milijuna eura kredita dignutih sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća. Prema pisanju Blic Biznisa, na naplatu treba doći još 69,7 milijuna.

Dio je to kredita koje su Milka Planinc i Veselin Đuranović uzimali u vrijeme bivše SFRJ od Pariškog kluba i Svjetske banke, a čija posljednja rata dospijeva 2041. odnosno 2031. godine. Uz to, Srbija je ove godine plaćala i kredite koje je uzimala od Kuvajta u razdoblju od 1984. do 1989. godine, a riječ je o 20,2 milijuna eura.

Tijekom sedamdesetih i osamdesetih godina Srbija se zadužila za ukupno 8,8 milijardi eura, a prethodnih godina u prosijeku su vraćali po oko 250 milijuna eura, a ove godine na naplatu dolazi skoro 230 milijuna.

Narodna banka Srbije potvrdila je da Srbija ove godine mora otplatiti više od 202 milijuna eura dugova iz razdoblja sedamdesetih i osamdesetih godina dvadesetog stoljeća.

Hrvatska i Slovenija svoje su dugove otplatili prije 10 godina. Hrvatska je posljednju ratu od 192 milijuna dolara Pariškom klubu otplatila 2008. godine, a Londonskom klubu ratu od 78 milijuna, godinu dana kasnije.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.