Prati nas

Mozaik

Ugodno s korisnim

75-ogodišnji volonter svaki dan dolazi u azil i drijema s napuštenim mačkama

Kad je prvi put došao u sklonište, Terry je kazao da želi pomoći u njezi i četkanju mačaka. No nakon jednog takvog četkanja, zadrijemao je na kauču. Odonda mu je to postao uobičajeni dnevni ritual u kojem jednako uživaju mačke kao i on sam.

Silvija Novak

Objavljeno

|

foto: Chris Abney/Unsplash

Jedan je muškarac iz Wisconsina pretvorio drijemanje u humanitarnu aktivnost. Terry Lauerman (75) svakoga dana posjećuje azil za životinje u Green Bayu i ondje spava s mačkama. Iako mu to na početku baš i nije bila namjera.

Prema riječima osnivačice azila Safe Heaven Pet Sancuary, Elizabeth Feldhausen, Lauerman je prije šest mjeseci po prvi puta došao u azil sa željom da pomogne u njezi i četkanju mačaka. “Došao je i počeo češljati i maziti mačke, a mi smo mu kasnije dali formular koji je trebao ispuniti kako bi i službeno postao naš volonter.”


Lauerman je ovo utočište bez kaveza, koje brine o napuštenim mačkama i onima kojima prijeti eutanazija, počeo posjećivati svakoga dana i ondje ostajati oko tri sata.

A nakon što iščetka par mačaka, Lauerman obično zadrijema skupa s njima. “Spava tako oko sat vremena, zatim se probudi i promijeni mačku. I onda ispočetka. Kaže da jako uživa u društvu mačaka, a one, čini se, uživaju i u njegovom društvu. Jako smo sretni što imamo čovjeka poput Terryja”, kaže Feldhausen.

.

Show

Preminuo je neponovljivi Rajko Dujmić, zvali su ga Mozart hrvatskog popa

Posljednjih godina života Dujmić je bio u sporu s ostatkom Novih fosila koji je odlučilio nastaviti bez njega.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Od posljedica prometne nesreće preminuo je Rajko Dujmić (65), hrvatski glazbenik najpoznatiji po pjesmama koje je napisao za Nove Fosile, bend koji je vodio i u kojem je svirao klavijature. Fosili su, ponajviše njegovim zaslugama, nazivani i “hrvatskom ABBA-om”.

Podsjetimo, glazbenik je u srijedu stradao u prometnoj nesreći u Ravnoj Gori. Vozilom Hitne pomoći prebačen je u bolnicu na riječkom Sušaku gdje je smješten na Jedinicu intenzivnog liječenja, a ustanovljene su mu teške ozlijede glave.


Dujmić je u Zagrebu završio srednju glazbenu školu na smjeru violina, te je potom apsolvirao na Pedagoškoj akademiji. Počeo je svirati klavijature u rock sastavima “Grupa Marina Škrgatića”, “Crno bijeli”, “Klan” i “Zlatni akordi”. Prva mu je autorska pjesma izvedena na Boom festivalu u Ljubljani.

Novi fosili – Sklopi oči (R. Dujmić/D. Volarić/R. Bosner), Opatijski festival, 1979.

Većinu svoje karijere Dujmić je proveo u Novim fosilima, čija je najprodavanija ploča “Budi uvijek blizu” iz 1981. godine prodana u gotovo 500 tisuća primjeraka čime je dostigla dijamantnu nakladu. Na tom albumu su neki od najvećih hitova Rajka Dujmića i Fosila poput “Košulje plave”, “Tonke”, “Ključ je ispod otirača”…

Rajko Dujmić (screenshot: HDS ZAMP/Youtube)

Dugo i intenzivno surađivao je sa Srebrnim krilima te grupom Riva. Upravo s grupom Riva i pjesmom “Rock me”, Rajko je odnio pobjedu na Eurosongu 1989. godine. Tri godine zaredom briljirao je svojim pjesmama na Eurosongu, a osim pobjedničke “Rock me”, 1987. godine su Novi Fosili nastupili s pjesmom “Ja sam za ples” te Srebrna krila s pjesmom “Mangup”.

Svoj prvi i jedini solo album “Nizvodno od raja” objavio je 1993. godine. 2009. godine izdana je “Gold Collection” s njegovim najboljim pjesmama koje je pisao za druge izvođače, osim Novih fosila.

Pjesmama utkan u hrvatsku popularnu kulturu, Dujmić se velik dio života borio i protiv ovisnosti o drogama i alkoholu, u čemu mu je nesebično pomagala supruga Snježana. Posljednjih godina života bio je u sporu s ostatkom “Fosila” koji su odlučili nastaviti bez njega.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP