Prati nas

Mozaik

Zgroženi katolici

Katolička udruga pozvala na bojkot Lidla zbog ponude za Halloween

S obzirom na sadržaj brojnih komentara, čini se da ovaj poziv i nije pao na odveć plodno tlo.

Objavljeno

|

foto: Lidl

“Kultura smrti i kanibalizam u Lidlu!” Tako je udruga katoličkih aktivista Vigilare opisala Lidlovu ponudu za Halloween. A u ponudi su čokoladne oči, dječji kostimi kostura i vampira, bundeve punjene bombonima te maske s ornamentima lubanja.

“Reagirajmo na užasne boleštine za djecu koje promiče ovaj trgovački lanac: pijenje vampirske krvi, jedenje očiju i prstiju te čoko kostura u mrtvačkom lijesu, odijevanje djece u vampire i mrtvace… Zaustavimo zastrašivanje i traumatiziranje djece i suprotstavimo se poganizaciji Hrvatske. Pošaljite svoje pritužbe i zgražanje na: kupac@lidl.hr; lidl@lidl.hr“, stoji u objavi na Facebooku ove konzervativne organizacije.


Inače, prije nekoliko dana Lidl i Caritas Zagrebačke nadbiskupije obilježili su 10 godina uspješne suradnje, tijekom kojih je Lidl donirao robu u vrijednosti 10 milijuna kuna Caritasovoj socijalnoj samoposluzi u Gajnicama.

S obzirom na sadržaj brojnih komentara, čini se da ovaj poziv udruge Vigilare i nije pao na odveć plodno tlo. Mnogi tako podsjećaju na obožavanje posmrtnih ostataka svetaca u Katoličkoj crkvi, dok drugi navode kako i samo slavljenje Božića ima korijene u poganskoj tradiciji.

“Zastrašivanje? A priče o grijehu i paklu djeci na vjeronauku? To je dobro zastrašivanje?” pita Goran dok Josip posprdno dodaje: “Obožavam čokoladne oči. Apsolutno je netočno da nas truju jer još nisam naišao na istekli rok trajanja. Oči možeš uredno nabosti na nož i pojesti i iduće godine.”

Početci Halloweena sežu u vrijeme prije više od 2.000 godina. Izvorni irski naziv je “Samhain” i obilježava kalendarski početak zime 1. studenoga. Tada je prevladavalo vjerovanje kako u predvečerje svetkovine duhovi hodaju po zemlji jer se u toj noći briše granica između svijeta živih i svijeta mrtvih. Prije polaska u krevet ljudi su palili u kuhinji vatru i ostavljali jelo na stolu za pretke koji te noći posjećuju kuću. Zbog toga se i danas Noć vještica, kako glasi hrvatski naziv za Halloween, obilježava i slavi 31. listopada.

.

Show

Doček srebrnih rukometaša u Zagrebu; sutra na Trgu u 12:30

Ostavši bez europska zlata, hrvatska reprezentacija je ostala i bez direktne vize za olimpijske igre u Tokiju pa će morati u kvalifikacije.

Objavljeno

|

Autor

Svečani doček Hrvatske rukometne reprezentacije s Europskog prvenstva u rukometu održat će se u ponedjeljak, 27. siječnja na Trgu bana Josipa Jelačića u 12.30 sati, izvijestio je Grad Zagreb.

“Okupljanje navijača na središnjem gradskom trgu očekuje se već od 11 sati, a dolazak reprezentacije na Trg bana Jelačića očekuje se u 12.30 sati. Kauboje će na Trgu dočekati Zaprešić Boysi koji će s našim rukometašima i građanima zapjevati svoje poznate navijačke pjesme”, stoji u priopćenju.


Doček reprezentacije organiziraju Grada Zagreb i Hrvatski rukometni savez koji pozivaju građane, navijače i sve ljubitelje rukometa da našu reprezentaciju na glavnom gradskom trgu dočekaju glasnim navijanjem.

Deset godina Hrvatska je čekala na finale svojih rukometaša koji se nakon neizvjesne završnice održane u nedjelju, 26. siječnja u Stockholmu protiv Španjolske, kući vraćaju okićeni srebrnom medaljom, stoji u objavi Grada.

Podsjetimo, u finalu europskog rukometnog prvenstva u Stockholmu hrvatska reprezentacija je izgubila od Španjolske sa 20-22 upisavši treći poraz u finalima europskih prvenstava.

Ostavši bez europska zlata, hrvatska reprezentacija je ostala i bez direktne vize za olimpijske igre u Tokiju pa će morati u kvalifikacije. Od 17. do 19. travnja, igrati se tri olimpijska kvalifikacijska turnira za koje su već određeni domaćini – Francuska, Norveška i Njemačka. Hrvatska je smještena na turnir s Francuskom i Portugalom i još jednom afričkom ekipom.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP