Prati nas

Vijesti

Iz palače pravde

Od trojice mladih napadača na Evelina Valea (69), samo je jedan dobio kaznu zatvora

Vratili su se maskirani i naoružani palicama te prebili umirovljenika. Nanijeli su mu teške tjelesne ozljede, slomili dva rebra i ruku. Čitav događaj su snimile nadzorne kamere.

Objavljeno

|

Evelin Vale (screenshot: Dnevnik.hr)

Izrečene su presude trojici mladića koji su u srpnju pretukli 69-godišnjeg Puljanina Evelina Valea koji je po noći čuvao ugostiteljski objekt Old City u centru Pule. Od trojice napadača samo jedan će u zatvor – na deset mjeseci, javlja Glas Istre.

Riječ je o prvookrivljenom Robertu Bitunjcu (25) iz Petrinje, pripadniku elitne postrojbe Tigrovi, koji je dobio godinu i osam mjeseci zatvora, od čega će u zatvor 10 mjeseci, a drugih 10 odslužit će uvjetno uz 3 godine roka kušnje.

Drugookrivljeni Matej Bjekić (24) iz Zagreba dobio je godinu dana zatvora koja mu je zamijenjena u rad za opće dobro na slobodi po sistemu 2 sata rada za 1 dan zatvora. Trećeokrivljeni maloljetnik, također iz Zagreba, dobio je odgojnu mjeru pojačane brige i nadzora.

Bitunjcu je kao otegotno uzeto što je u trenutku počinjenja djela bio djelatna vojna osoba u Hrvatskoj vojsci pa je trebao štititi Republiku Hrvatsku i njezine građane, a ne ih napadati. U obrazloženju se dodaje da je takvim postupkom nanio štetu sebi, ali i vojsci. Otegotnima su mu uzete i pobude zbog kojih je djelo počinio jer su okrivljenici reagirali na istaknutu istarsku i hrvatsku zastavu i to fizičkim napadom, što je, navodi Sud, i za moralnu osudu. Podsjetimo, Hrvatska vojska je najavila stegovni postupak nakon što kazneni bude okončan, a moguća posljedica je i izbacivanje iz vojske, javlja Glas Istre.

Ostala dvojica napadača imala su olakotne okolnosti: ranije su neosuđivani, mlađe su osobe, priznali su djelo, izrazili kajanje te se ispričali oštećenom, što je on prihvatio. Bjekiću je uzeto u obzir i to što je student. Niti jedan od njih nije došao na današnje izricanje presude.

Podsjetimo, 21. srpnja oko 6 sati ujutro trojica mladića, vraćajući se iz noćnog izlaska, došli su na terasu jednog kafića na Danteovom trgu u Puli i pokušali skinuti istarsku i hrvatsku zastavu koje ondje vise.

Umirovljenik koji ondje čuva terasu kako bi malo popunio kućni budžet, upozorio je mladiće da to ne rade, na što mu je jedan od njih odgovorio da su oni ‘svaki dan pred zastavom tijekom postrojavanja’. Mladići su potom otišli.

No nakon otprilike sat vremena, vratili su se maskirani i naoružani palicama i prebili umirovljenika te mu nanijeli teške tjelesne ozljede i slomili dva rebra i ruku. Čitav događaj su snimile nadzorne kamere, a tri nasilnika su poslije uhićeni.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.