Prati nas

Vijesti

Socijalno i ekološki

Jednoglasno odlučeno: Slovenski umirovljenici više neće plaćati javni prijevoz

Veće korištenje javnog prometa smanjuje emisije ugljičnog dioksida pa je ova odluka i ekološki opravdana. Zakon će se početi primjenjivati od 1. srpnja 2020. godine.

Objavljeno

|

foto: Manuel Fink/Pixabay

Od iduće godine slovenski umirovljenici neće plaćati javni prijevoz. Odlučio je tako – jednoglasno – slovenski parlament. Službeni kriteriji kažu da umirovljenici i sve nezaposlene osobe starije od 65 godina više neće plaćati karte u javnom prometu.

Za zakonske izmjene izborila se nekadašnja premijerka, a u sadašnjoj vladi ministrica za infrastrukturu Alenka Bratušek koje je nakon izglasavanja rekla da je vrlo zadovoljna jer su umirovljenici zbog niskih primanja deprivilegirana društvena skupina, pa će im rezanje troškova prijevoza i mobilnost dobro doći.

Uz to, veće korištenje javnog prometa smanjuje emisije ugljičnog dioksida pa je ova odluka i ekološki opravdana. Zakon će se početi primjenjivati od 1. srpnja 2020. godine.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.