Prati nas

Show

Ostali bez džeparca

Švedski kralj Gustaf skinuo je petero unuka s državnih jasla

U proteklih sto godina kraljevska obitelj nikada nije bila tako mnogobrojna i zaista nema potrebe da svi budu na državnoj plaći.

Objavljeno

|

Švedski kralj Carl Gustaf smanjio je broj članova kraljevske obitelji koji imaju pravo na apanažu. Naime, donio je odluku o ukidanju statusa kraljevskog visočanstva za petero unuka te ih je lišio državnih dužnosti. Posljedično, više nemaju pravo na prihod iz državnog proračuna.

Unucima, među kojima najstarija ima 5 godina, ostaju prinčevske i vojvodske titule. Riječ je o djeci princeze Madeleine, princa Carla Philipa i princeze Sofije. Svo troje zadovoljni su ovom odlukom te kažu da će ona omogućiti njihovoj djeci slobodnije izbore u životu i više privatnosti.

Racionalizacije su pošteđena djeca prestolonasljednice princeze Victorije. Naime, njena djeca Estelle i Oscar izravni su pretendenti na krunu pri čemu Estelle kao prvorođena ima prvenstvo.

Švedski povjesničar Dick Harrison objasnio je BBC-ju da je riječ o odluci koja zadovoljava suvremene potrebe mnogobrojne kraljevske obitelji. Naime, u proteklih sto godina kraljevska obitelj nikada nije bila tako brojna i zaista nema potrebe da svi budu na državnoj plaći.

Ovome dodajmo da švedski mediji redovito objavljuju porezne prijave švedske kraljevske obitelji. To ne čudi, budući da su Šveđani vrlo otvoreni po pitanju osobnih primitaka i taj se podatak ne smatra nekom posebnom tajnom. Članovi kraljevske obitelji plaćaju porez na svoje dohotke i investicije po pravilima koji važe za sve ostale građane Švedske.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.