Prati nas

Vijesti

Pala reforma

Vlada je službeno dob za umirovljenje vratila na 65 godina

Vlada ne odustaje od poticanja dužeg ostanka u svijetu rada i kasnijeg ostvarivanja mirovine, no to će sada biti prepušteno volji pojedinca.

Objavljeno

|

foto: Sandro Bura

Vlada je u Sabor poslala izmjene Zakona o radu i pet pripadajućih zakona koji definiraju dob za umirovljenje i zadržavanje u svijetu rada. Izmjenama Zakona o radu povećava se propisana dobna granica za prestanak ugovora o radu sa 65 na 68 godina života

U proceduru su otišle i izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju kojima se na 65 godina života vraća​ granica​ za starosnu mirovinu i smanjuje penalizacija za ranije umirovljenje. Upravo je to glavni zahtjev referendumske inicijative “67 je previše” koja je skupila više od 700.000 potpisa za rušenje mirovinske reforme koja od početka godine propisuje umirovljenje sa 67 godina.

“Unatoč tome što ćemo, poštujući volju više o 700 tisuća građana, prihvatiti prijedloge izražene kroz inicijativu, za vraćanje dobne granice za ostvarivanje starosne mirovine na 65 godina i prijevremene starosne mirovine na 60 godina života, Vlada ne odustaje od poticanja dužeg ostanka u svijetu rada i kasnijeg ostvarivanja mirovine. Naravno, za one osobe koje mogu i žele raditi nakon 65 godine života, tj. do 68. godine života te se, uz izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju, predlaže i izmjena radnopravnih propisa u tom smislu”, rekao je ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović.

To će, smatra, povoljno utjecati na zaposlenost, prihode i rashode proračuna, kao i na visinu budućih mirovna.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.