Prati nas

Vijesti

Svim žrtvama domovinskog rata

Vlada proglašava dan pada Vukovara neradnim spomendanom?

Osim uvođenja novog spomendana već je otprije poznato da će se vratiti stari Dan državnosti, i to 30. svibnja, što je datum na koji se slavila hrvatska državnost prvih deset godina od uvođenja višestranačja.

Objavljeno

|

screenshot: Andrej Plenković, MEP/Youtube

Premijer Plenković najavio je danas da će sutra koalicijskim partnerima predstaviti cjelovito rješenje izmjena Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima, a Večernji list doznaje kako će jedan od prijedloga biti i uvođenje novog blagdana.

Novi neradni dan bit će spomendan svim žrtvama Domovinskog rata koji će se, bude li u konačnici prihvaćeno, obilježavati 18. studenoga, što je dan pada Vukovara u Domovinskom ratu.

Taj bi se spomendan obilježavao u Vukovaru, odnosno to je zahtjev braniteljskih udruga i inih koji sudjeluju u izradi zakona o Vukovaru kao mjestu posebnog pijeteta. Osim uvođenja novog spomendana već je otprije poznato da će se vratiti stari Dan državnosti, i to 30. svibnja, što je datum na koji se slavila hrvatska državnost prvih deset godina od uvođenja višestranačja. No, od 2001. godine, na prijedlog pokojnog HSLS-ova Ive Škrabala, Dan državnosti slavi se 25. lipnja, što je dan kada je Sabor 1991. godine donio odluku o samostalnosti i suverenosti.

Klasić: Vukovar treba postati moderan grad

Proglašenje novog spomenika za N1 komentirao je povjesničar Hrvoje Klasić koji smatra da 18. studenog ne treba biti državni praznik. ” Što će se promijeniti za Vukovar. U Vukovar godinama dolaze i dolazit će kolone ljudi. 30 godina nakon pada Vukovara uvest ćemo to kao neradni dan – što ćemo time promijeniti? Vukovar je pao prije 30 godina, Vukovar danas treba biti ono što je Dresden, ono što je Hirošima – moderan grad. Je li Vukovar moderan grad? Je li grad koji privlači mlade ljude ili iz tog grada ljudi odlaze? Hoće li se Vukovar razvijati ako taj dan proglasimo neradnim danom? Ja mislim da neće. Mislim da se trebamo pozabaviti tim gradom i dati mu ne samo pijetet, nego mu dati da ponovno postane ono što je bio prije rata i da bude još napredniji. I da ne postane neradan dan, obilježavanje onoga što se dogodilo u Vukovaru neće prestati.”, kazao je Klasić.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.