Prati nas

Vijesti

Na svježem zraku

Umirovljenica Vera tjedno u šumi ‘ubere’ 3.000 kuna

‘Nemam nikakav tempo, radim kada i koliko mogu i hoću. Obično sam u šumi cijeli dan, ujutro od 9 ili 10 sati pa do popodne, sve dok ima sunca.’

Objavljeno

|

foto: pasja1000/Pixabay

Hrvatske šume otkupljuju žireve po cijeno od 9 do 10 kuna i za to je rezervirano 27 milijuna kuna. Domaća agencija za gospodarenje šumama tu akciju provodi od 1. listopada pa do kraja mjeseca okupljajući mnoštvo žirolovaca željnih dodatne zarade, javlja Jutarnji list.

Novinari Jutarnjeg tako su u okujskoj šumi zatekli Veru Rak (63), umirovljenicu iz Šiljakovine. “Obično u sezoni skupim između 600 i 700 kilograma žira, dnevno oko 50 kilograma, a ako je rodna godina onda i do 70. Sada sam na možda 200 ili 250 kilograma tako da me čeka još dosta posla”, govori Vera.

Sakupljanjem i prodajom žira bavi se zadnje četiri godine, otkako je otišla u mirovinu. Kaže da je za tu slabo razvikanu akciju Hrvatskih šuma čula od prijateljica i dosad nije propustili niti jednu sezonu. Lani je u desetak dana, skupljajući do 70 kilograma žireva dnevno, zaradila prosječnu hrvatsku plaću, odnosni 6300 kuna, a nada se da će i ove godine skupiti dovoljno hrastova ploda za barem pet tisuća kuna. Na što će potrošiti dodatni novac nije htjela otkriti, ali budući da živi na imanju i drži krave, svinje, kokoši i dva psa, neće biti preveliki problem pokrpati raznorazne rupe u budžetu. Najteže joj je, kaže, otegliti kantu sa žirevima do automobila, s obzirom da puna teži i do 15 kilograma.

“Takva sam vam ja. Moje prijateljice više vole ostati doma i gledati serije, ali ja nisam taj tip. Volim biti u pokretu, u prirodi. Moj suprug i obitelj ne idu sa mnom u skupljanje, pa imam i malo vremena za sebe”, iskreno govori gospođa Vera.

“Nemam nikakav tempo, radim kada i koliko mogu i hoću. Obično sam u šumi cijeli dan, ujutro od 9 ili 10 sati pa do popodne, sve dok ima sunca. Sav skupljeni žir na kraju dana prebacim u vreću i sutra ujutro je nosim na otkup, obično u rasadnik Lukavec nedaleko odavde”, objašnjava.

Kako su objasnile Hrvatske šume, s prikupljenim žirevima pošumit će tri tisuće hektara prostora. Za jedan hektar trebaju između 400 i 1000 kilograma žira. Usluga sakupljanja žira hrasta lužnjaka i hrasta kitnjaka plaća se iz sredstava poslovanja HŠ d.o.o., a ne iz državnog proračuna.

Napominju da su neovisna operacija i da sami financiraju svoje poslovanje. Tome u prilog govori i činjenica da će fizičke i pravne osobe, koje nisu umirovljenici i studenti, morati na ostvareni iznos od žira platiti porez.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.