Prati nas

Vijesti

Udar na standard

Zagrepčanima višestruko raste cijena odvoza smeća

Grad predviđa i takozvane ugovorne kazne za odlaganje problematičnog otpada koji sadrži opasne tvari ili glomaznog otpada u spremnike za komunalni otpad ili odlaganja miješanog komunalnog otpada u spremnike za papir ili biootpad i slično.

Objavljeno

|

foto: Silvija Novak

Grad Zagreb je u javno savjetovanje uputio novi cjenik prikupljanja i odvoza otpada. Posljedica je to, kako navode, Uredbe o izmjenama i dopunama Uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom koju je donijela Vlada Republike Hrvatske i koja je na snazi od 14. rujna 2019. godine. Najveća promjena cijene predviđena je za prikupljanje miješanog komunalnog otpada koja bi većini kućanstava trebala skočiti za dva do tri puta.

Cijenu usluge prema spomenutoj uredbi čini fiksni dio te varijabilni dio koji ovisi o količini predanog miješanog komunalnog otpada. Grad Zagreb predlaže da fiksni dio iznosi 68,57 kuna (PDV uključen), dok će varijabilni dio najvjerojatnije iznositi oko 30% ukupne cijene. Dakle, sva kućanstva, bez obzira na kvadraturu stana, plaćat će isti fiksni dio cijene odvoza otpada i po ovoj računici računi bi se trebali kretati oko 97 kuna naviše.


Tko ne razvrstava, bit će kažnjen

Grad predviđa i takozvane ugovorne kazne za odlaganje problematičnog otpada koji sadrži opasne tvari ili glomaznog otpada u spremnike za komunalni otpad ili odlaganja miješanog komunalnog otpada u spremnike za papir ili biootpad i slično. Predmetne kazne predložene su u iznosima od 250 do 800 kn za kućanstva, odnosno od 250 do 1000 kn za korisnike koji nisu kućanstva, a njihova visina ograničena je Uredbom Vlade RH.

Ured gradonačelnika Milana Bandića navodi da ovime želi potaknuti korisnike usluga da odvojeno predaju otpad kako bi se smanjila količina miješanog komunalnog otpada, smanjio udio biorazgradivog otpada u nastalom miješanom komunalnom otpadu i ispunila obveza Republike Hrvatske da osigura odvojeno sakupljanje i recikliranje otpadnog papira, otpadnog metala, otpadne plastike i otpadnog stakla te da se “do 2020. osigura odvajanje 50% komunalnog otpada”.

.

Vijesti

Kolinda skupila potpise: Pobjedu temeljim na brizi za starije sugrađane

‘Nema stajanja, nastavljamo raditi, pričati s našim ljudima, do kraja, u pobjedu, za vas, za Domovinu!’

Objavljeno

|

Autor

Prvoga dana prikupljanja potpisa za predsjedničku kandidaturu, aktualna predsjednica prikupila je svih potrebnih 10.000 potpisa. Kolinda Grabar-Kitarović posjetila je jutros svoj štanda u Zadru s kojeg je pozvala građane da potpišu za optimizam i za bolju Hrvatsku.

“Pobjedu temeljim na svom programu, na boljim plaćama i radnim mjestima u Hrvatskoj, na brizi za starije sugrađane kojima treba posvetiti više pozornosti, na inovacijama, razvoju gospodarstva, razvoju demokracije, borbi protiv korupcije i mnogim drugim temama”, rekla je Grabar-Kitarović.


“Upravo su mi javili s terena da smo prikupili prvih 10.000 potpisa. Nema stajanja, nastavljamo raditi, pričati s našim ljudima, do kraja, u pobjedu, za vas, za Domovinu! Vaša predsjednica”, napisala je HDZ-ova kandidatkinja iza 16 sati na Facebooku. U objavu je stavila i fotografiju s oduševljenim umirovljenicima.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP