Prati nas

Vijesti

Kraj prijevremenih mirovina?

Francuzi ustaju protiv Macronove mirovinske reforme, žele sačuvati beneficije

Premijer Edouard Philippe kaže da će reforma učiniti sustav pravednijim, no ljevica misli da Macronova garnitura planski uništava socijalnu državu.

Objavljeno

|

Emmanuel Macron (foto: službeni portret)

Francusku bi sutra trebao zahvatiti val prosvjeda i štrajkova protiv mirovinske reforme predsjednika Emmanuela Macrona. Kako reforma predviđa postupno ukidanje prava na prijevremenu mirovinu radnicima željeznice i pariškog javnog prijevoza, upravo će ti dijelovi javnih službi pržiti najveći otpor.

11 od 16 linija metroa trebalo bi biti neaktivno, a istovremeno je otkazana petina letova iz zračnih luka u Parizu, Lyonu, Marseilleu, Toulouseu, Bordeauxu i Beauvaisu.

Reforma će vjerojatno povećati i broj godina rada koji će biti potreban za punu mirovinu. Premijer Edouard Philippe  kaže da će reforma učiniti sustav pravednijim, no ljevica misli da Macronova garnitura planski uništava socijalnu državu.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.