Prati nas

Vijesti

Kraj prijevremenih mirovina?

Francuzi ustaju protiv Macronove mirovinske reforme, žele sačuvati beneficije

Premijer Edouard Philippe kaže da će reforma učiniti sustav pravednijim, no ljevica misli da Macronova garnitura planski uništava socijalnu državu.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Emmanuel Macron (foto: službeni portret)

Francusku bi sutra trebao zahvatiti val prosvjeda i štrajkova protiv mirovinske reforme predsjednika Emmanuela Macrona. Kako reforma predviđa postupno ukidanje prava na prijevremenu mirovinu radnicima željeznice i pariškog javnog prijevoza, upravo će ti dijelovi javnih službi pržiti najveći otpor.

11 od 16 linija metroa trebalo bi biti neaktivno, a istovremeno je otkazana petina letova iz zračnih luka u Parizu, Lyonu, Marseilleu, Toulouseu, Bordeauxu i Beauvaisu.


Reforma će vjerojatno povećati i broj godina rada koji će biti potreban za punu mirovinu. Premijer Edouard Philippe  kaže da će reforma učiniti sustav pravednijim, no ljevica misli da Macronova garnitura planski uništava socijalnu državu.

.

Vijesti

Beroš je najavio jeftinije testove za one koji se žele testirati bez liječničke uputnice

cijena testiranja RT-PCR metodom zavodima za javno zdravstvo jest oko 1.500 kuna. Pacijenti koji se testiraju ‘s uputnicom’ ne moraju platiti uslugu.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Ministar zdravstva i član Nacionalnog stožera Civilne zaštite Vili Beroš izvijestio je putem Facebooka da će država pokušati osigurati jeftinija cijepljenja za one građane koji se žele testirati na koronavirus, bez obzira što za to ne postoje medicinske indikacije.

“Testiranje na Covid-19 za sve hrvatske građane, kod kojih prema procjenama liječnika postoje indikacije, u potpunosti je besplatno. U Hrvatskoj se koristi jedan od najboljih testova s vrlo visokim postotkom pouzdanosti. On jest nešto skuplji, ali važna nam je točnost rezultata. Za sve građane koji se, zbog svojih potreba, žele testirati, pokušat ćemo osigurati što prihvatljivije cijene testiranja”, objavio je Beroš.


Podsjetimo, cijena testiranja RT-PCR metodom zavodima za javno zdravstvo jest oko 1.500 kuna. Pacijenti koji se testiraju “s uputnicom” ne moraju platiti uslugu.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP