Prati nas

Vijesti

Dignite cenzus!

Hrelja je prikupio 52 tisuće potpisa, konačan broj mogao bi biti i veći

HSU je potpise prikupljao za povećanje cenzusa za samca s 1.939 na 2.340 kuna te po članu obitelji s 1.516 na 1.830 kuna, što odgovara rastu plaća u 15 godina.

Objavljeno

|

Silvano Hrelja hvali Plenkovića.
Silvano Hrelja

U akciji prikupljanja potpisa protiv poskupljenja dopunskog zdravstvenog osiguranja (DZO), a za povećanje prihodovnog cenzusa, Hrvatska stranka umirovljenika (HSU) prikupila je više od 52 tisuće potpisa. Predsjednik stranke Silvano Hrelja kaže da očekuje i veći broj potpisa kada se sve liste prebroje do kraja tjedna.

HSU je prijedlogom zakona tražio povišenje cenzusa, no Vlada se oglušila na to. “Dovest ćemo mu (Plenkoviću, op. mv.) svaki tjedan pet autobusa umirovljenika iz pojedinih županija, baš onih koji su izgubili DZO zbog nepostojanja i ne micanja ovog cenzusa, koji su zbog toga još siromašniji nego što su bili prije, unatoč usklađivanju mirovina”, poručio je Hrelja.

Među potpisima je i 56 potpisa saborskih zastupnika od kojih je devet glasalo za Plenkovićev proračun. To, prema Hrelji, šalje poruku da ljudi koji inače podržavaju Vladu, podržavaju i ovu aktivnost.

HSU je potpise prikupljao za povećanje cenzusa za samca s 1.939 na 2.340 kuna te po članu obitelji s 1.516 na 1.830 kuna, što odgovara rastu plaća u 15 godina. U cenzus ulaze svi prihodi na razini godine, uključujući i božićnicu, a ukoliko ga osoba pređe, gubi pravo na besplatno DZO i dobiva dodatni trošak od 70 kuna mjesečno, odnosno 840 kuna godišnje.

No premijer Andrej Plenković (HDZ) je ranije poručio Hrelji da je rješenje ovog problema već dogovoreno sa Sindikatom umirovljenika Hrvatske i Maticom umirovljenika Hrvatske. Cenzus za samca bi se uskoro trebao povisiti na 2.000 kuna, dok bi se kasnije dodatno usklađivao. SUH i MUH traže da se u konačnici cenzus poveća na visinu hrvatske granice siromaštva od 2.485 kuna.

“Zahvaljujem i Matici i Sindikatu na sugestijama. Nadležna ministarstva, mislim tu i na zdravstvo i na financije i na rad, pripremit će prijedlog kako bismo išli s promjenama zakona da adresiraju ovaj problem”, kazao je Plenković 11. prosinca.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.