Prati nas

Mozaik

Vjerska zabrana

U Hrvatskoj žive građani kojima vjera brani izlazak na izbore

Navode da poštuju vlasti zemalja u kojima živimo, drže se zakona, plaćaju poreze i surađuju s vlastima u ostvarenju društveno korisnih ciljeva.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

foto: Viktor Talashuk/ Unsplash

Mala zajednica Jehovinih svjedoka u Hrvatskoj neće izaći na današnje predsjedničke izbore, a svoj stav temelje na biblijskim učenjima: ne glasaju na izborima, ne kandidiraju se za političke funkcije i ne sudjeluju na prosvjedima koji za cilj imaju mijenjati vlast.

Kako objašnjavaju na svojim internetskim stranicama, ne žele se baviti politikom – baš poput Isusa Krista koji je odbio postati kraljem. “Ne bavimo se politikom i zato ljudima svih političkih uvjerenja možemo mirne savjesti prenositi dobru vijest o Božjem Kraljevstvu. Svojim riječima i djelima pokazujemo da smo uvjereni da će jedino Božje Kraljevstvo riješiti probleme koji potresaju svijet”, pišu Jehovini svjedoci.


“Budući da među nama nema političkih podjela, ujedinjeni smo sa svojim suvjernicima širom svijeta. S druge strane, religije koje se miješaju u politiku stvaraju podjele i netrpeljivost među svojim članovima”, jedno je od objašnjenja.

Nadalje navode da poštuju vlasti zemalja u kojima živimo, drže se zakona, plaćaju poreze i surađuju s vlastima u ostvarenju društveno korisnih ciljeva. “Ni na koji način ne pokušavamo potkopati vlast, nego primjenjujemo biblijski savjet da se molimo ‘za kraljeve i sve koji su na vlasti’, naročito kad donose odluke koje mogu utjecati na slobodu vjeroispovijedi. Osim toga, poštujemo pravo drugih da imaju vlastita politička opredjeljenja. Stoga ne remetimo izbore niti se sukobljavamo s ljudima koji idu na glasanje.”

.

Show

U 92. godini umrla je glumica Zdenka Heršak

Napustila nas je velika umjetnica poznata po brojnim ulogama u kazalištu i u više od 60 filmova i serija. Manje je poznato da je Heršak bila i spisateljica te je objavila desetak knjiga.

Silvija Novak

Objavljeno

|

U 92. godini života umrla je poznata glumica Zdenka Heršak. Rođena je u Zagrebu, 19. kolovoza 1928. godine gdje je završila Zemaljsku glumačku školu te poslije bila članica studija Jadran filma.

Zanimljivo i možda manje poznato, nastupala je kao balerina u Hrvatskom narodnom kazalištu, a kad je Branko Gavella osnovao kazalište u Frankopanskoj, pridružuje se njegovom ansamblu. Zdenak Heršak ostala je članica tog kazališta sve do mirovine.


Ostat će upamćena po nizu sjajnih predstava u kojima je igrala: Držićev i Škiljanov “Dundo Maroje” iz 1955., gdje je u osam godina Lauru zaigrala čak 130 puta, zatim Krležino “Kraljevo”, von Horváthove “Priče iz Bečke šume”, glumila je Kobilu u “Balkonu” J. Geneta, Babakinu u “Ivanovu” A. P. Čehova, Bessie Burgess u predstavi “Plug i zvijezde”, Mariolu u “Gle, kako dan lijepo počinje” Z. Bajsića, Majoricu Beregi “U pozadini” M. Feldmana i u mnogim drugim predstavama. Osim u Gavelli, nastupala je i u drugim kazalištima u Zagrebu, Rijeci, Šibeniku i Dubrovniku.

Zdenka Heršak glumila je i u više od 60 filmova i serija, mežu kojima su “Kužiš stari moj”, “Seljačka buna 1573.”, “Događaj”, “Hoću živjeti”, “U raljama života”, “Ne daj se, Floki”, “Leo i Brigita”, “Duga mračna noć” te serije “Naše malo misto”, “Nepokoreni grad”, “Smogovci”, “Putovanje u Vučjak”, “Bitange i princeze” i druge.

Valja napomenuti i da je Heršak, osim glumačke, ostvarila i značajnu spisateljsku karijeru te je objavila desetak knjiga.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP