Prati nas

Vijesti

Dim i pepeo

Iznenada je odgođeno poskupljenje cigareta

U Švedskoj je prosječna kutija cigareta 46 kuna. Cigarete najmanje, tek 19 kuna, koštaju u Turskoj, jednoj od zemalja s najviše pušača, a u Bugarskoj su 21 kunu.

Objavljeno

|

foto: Oliver Cole/Unsplash

Cigarete će uskoro poskupjeti za dvije kune. Poskupjet će i e-cigarete, alkohol, ali i slatka pića. Ali ne zna se ni koliko ni kada. RTL doznaje da je uredba o trošarinama odgođena, očito jer se svi uključeni ne mogu dogovoriti.

Iako je prijedlog nove Uredbe o visini trošarina obrisan sa stranice e-savjetovanje, prijedlog bi se mogao usvojiti na sjednici Vlade kroz nekoliko tjedana. Njime se, osim punjena kasice državnog proračuna, želi smanjiti broj pušača. 

Prema podacima Eurostata u Europskoj uniji najviše svakodnevnih pušača ima Bugarska, njih čak 28 posto. Mjesto viceprvaka u pušenju dijele Turska i Grčka s 27,3 posto. Hrvatska je na šestom mjestu s 25 posto pušača. U Švedskoj puše najmanje, samo 10 posto građana. Gdje su cigarete skuplje, manje je pušača, analizira RTL.

U Švedskoj je tako prosječna kutija cigareta 46 kuna. Cigarete najmanje, tek 19 kuna, koštaju u Turskoj, jednoj od zemalja s najviše pušača, a u Bugarskoj su 21 kunu. U Hrvatskoj su 27, susjednoj Sloveniji za tri kune više, no zato su u Srbiji i Bosni i Hercegovini, susjednim zemljama u kojima se puši više no u Hrvatskoj one jeftinije, tek 20 kuna.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.