Prati nas

Vijesti

Dim i pepeo

Iznenada je odgođeno poskupljenje cigareta

U Švedskoj je prosječna kutija cigareta 46 kuna. Cigarete najmanje, tek 19 kuna, koštaju u Turskoj, jednoj od zemalja s najviše pušača, a u Bugarskoj su 21 kunu.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

foto: Oliver Cole/Unsplash

Cigarete će uskoro poskupjeti za dvije kune. Poskupjet će i e-cigarete, alkohol, ali i slatka pića. Ali ne zna se ni koliko ni kada. RTL doznaje da je uredba o trošarinama odgođena, očito jer se svi uključeni ne mogu dogovoriti.

Iako je prijedlog nove Uredbe o visini trošarina obrisan sa stranice e-savjetovanje, prijedlog bi se mogao usvojiti na sjednici Vlade kroz nekoliko tjedana. Njime se, osim punjena kasice državnog proračuna, želi smanjiti broj pušača. 


Prema podacima Eurostata u Europskoj uniji najviše svakodnevnih pušača ima Bugarska, njih čak 28 posto. Mjesto viceprvaka u pušenju dijele Turska i Grčka s 27,3 posto. Hrvatska je na šestom mjestu s 25 posto pušača. U Švedskoj puše najmanje, samo 10 posto građana. Gdje su cigarete skuplje, manje je pušača, analizira RTL.

U Švedskoj je tako prosječna kutija cigareta 46 kuna. Cigarete najmanje, tek 19 kuna, koštaju u Turskoj, jednoj od zemalja s najviše pušača, a u Bugarskoj su 21 kunu. U Hrvatskoj su 27, susjednoj Sloveniji za tri kune više, no zato su u Srbiji i Bosni i Hercegovini, susjednim zemljama u kojima se puši više no u Hrvatskoj one jeftinije, tek 20 kuna.

.

Vijesti

Beroš: ‘Nova žrtva koronavirusa je je muškarac srednje životne dobi bez ranijih bolesti’

Naši rezultati su dobri. Linija je linearna, ali nema mjesta za opuštanje. Ako želimo da sve ovo traje kraće, moramo se pridržavati mjera koje izriče Stožer, zaključio je Beroš.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Ministar zdravlja Vili Beroš na tiskovnoj konferenciji Nacionalnog stožera civilne zaštite objavio je da je u protekla 24 sata u Hrvatskoj registrirano 40 novih infekcija koronavirusom. Broj zaraženih popeo se na 1.222. Do sada je obavljeno 11.464 testiranja.

“Nažalost, imamo jednog preminulog bolesnika u Klinici za infektivne bolesti u Zagrebu. Riječ je o muškarcu srednje životne dobi koji ranije nije bio bolestan. 36 bolesnika je na respiratorima, a hospitaliziranih 372. Oporavilo se 130 osoba”, kazao je Beroš.


Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić rekla je, govoreći o osobi koja je preminula, da i mlađe osobe i one srednje dobi, čak i zdrave, mogu u određenim situacijama razviti težak klinički oblik te završiti na respiratoru, pa čak i sa smrtnim ishodom.

“To treba imati na pameti. Dakle, svi oni mlađe i srednje životne dobi moraju čuvati sebe, na prvom mjestu odgovornim ponašanjem, a onda i sve oko sebe. Dakle, nije nitko izuzet. Ono što je u statistici češće, nije sto posto”, rekla je Markotić.

“U ovoj epidemiji ne spašavamo sami sebe, već spašavamo druge. Tu je bit ove solidarnosti. Naši rezultati su dobri. Linija je linearna, ali nema mjesta za opuštanje. Ako želimo da sve ovo traje kraće, moramo se pridržavati mjera koje izriče Stožer”, zaključio je Beroš.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP