Prati nas

Show

Zasluženo

Josipa Lisac je dobitnica Porina za životno djelo. Na sceni je više od 50 godina

Na svom prvom festivalu u Opatiji, Josipa Lisac izaziva pravu senzaciju kod široke publike i najavljuje dolazak intrigantne i jedinstvene glazbenice koja će razviti svoj jedinstveni stil glazbenog izražavanja.

Objavljeno

|

Josipa Lisac (screenshot: HTV)

Upravni odbor Porina, najprestižnije domaće diskografske nagrade, objavio je danas da će nagradu za životno djelo ove godine, uz dirigenta Tomislava Uhlika, dobiti i pjevačica Josipa Lisac. Statua Porina, klesana od bračkog kamena, bit će joj uručena na svečanoj 27. dodijeli nagrada.

Kako stoji u obrazloženju, Josipa Lisac hrvatska je glazbena diva koja na sceni djeluje više od 50 godina. Naglašenog pjevačkog identiteta protkanog različitim glazbenim stilovima, posebna je po svojoj specifičnoj boji glasa koji seže od kontraalta do soprana, scenskoj pojavi kao i odličnim interpretacijskim sposobnostima.

Početak u zboru

Glazbenu karijeru započela je kada je imala samo deset godina u Dječjem zboru Radiotelevizije Zagreb, 1967. godine postala je pjevačica grupe O’Hara, a nedugo zatim i grupe Zlatni akordi. Na svom prvom festivalu u Opatiji, Josipa Lisac izaziva pravu senzaciju kod široke publike i najavljuje dolazak intrigantne i jedinstvene glazbenice koja će razviti svoj jedinstveni stil glazbenog izražavanja.

Sudbinski Karlo Metikoš

Poznanstvo, prijateljstvo i ljubav s popularnim rock’n’roll pjevačem i skladateljem Karlom Metikošem potpuno zaokružuje njen glazbeni i životni put. Metikoševo iskustvo i snažna autorska osobnost uobličava Josipu Lisac kao jedinstvenu umjetnicu i ženu. Njihov prvi zajednički album “Dnevnik jedne ljubavi” iz 1973. godine do danas je jedan od najboljih konceptualnih rock ostvarenja, antologija hrvatske diskografije. Isti album dobitnik je Porina za antologijsko ostvarenje hrvatske glazbe 2015. godine.

Ovo joj je 23. Porin

Koncerte posvećene Karlu Metikošu Josipa je počela održavati godinu dana nakon njegove smrti, od 1992. godine, svakog 10. prosinca, a upravo je za “Koncert u čast Karla Metikoša” 1996. godine Josipa osvojila nagradu Porin za najbolju žensku vokalnu izvedbu. Dobitnica je čak 22 Porina u različitim kategorijama sa svojim suradnicima, a sada se ovoj velikoj kolekciji pridružuje i Porin za životno djelo.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.