Prati nas

Show

Filmska zvijezda

Rade Šerbedžija: Otac je gasio televizor kad bi išao moj film, ni na predstave nije dolazio

Mi smo zapravo bili prvi od naše familije koji će biti akademski građani. Želio je da budem doktor ili inženjer, objasnio je Šerbedžija koji se odlučio za studij književnosti.

Objavljeno

|

Rade Šerbedžija (screenshot: Croatia Records/Youtube)

Hrvatski glumac Rade Šerbedžija (73) snimio je više od 200 filmova. O njegovoj profesionalnoj karijeri gotovo sve se zna. Više detalja iz privatnog života, posebno o odnosu s ocem koji je nedavno preminuo u 104. godini, iznio je u programu HTV-a.

“On je uvijek bio protiv toga da ja idem u glumce zato što prije svega bio sam dobar đak, nisam bio odlikaš, bio sam jak vrlo dobri jer sam se mnogo bavio sportom pa nisam imao vremena da budem u svemu odličan, ali sam bio dobar đak. Smatrao je da ću sigurno završiti neki fakultet, sestra je studirala ekonomiju. Mi smo zapravo bili prvi od naše familije koji će biti akademski građani. Želio je da budem doktor ili inženjer”, objasnio je Šerbedžija koji se odlučio za studij književnosti.

“Jer sam volio književnost, knjige, čitao sam mnogo kad sam bio mlad klinac i teta Ljubica u Vinkovačkoj knjižnici je govorila da sam bio apsolutni rekorder što se tiče čitanja od tih mlađih učenika u Vinkovcima.”

Ipak, diplomirao je 1969. godine na Akademiji za kazalište, film i televiziju u Zagrebu, a njegov otac nikada nije pogledao niti jednu njegovu predstavu.

“Ne! To je bio njegov protest i onda kad sam ga pitao pa dobro zašto ne gledaš moje filmove, televiziju. Dobro hajde predstava, nećeš da ideš iz Vinkovaca u Zagreb. Što je gasio televiziju? Mama kaže kad bi sjedili u boravku i ide moj film, on se samo digne uzme svoje novine i ukrštene riječi i ode u drugu sobu. I onda sam ja poslije rekao hajde reci mi sad zašto? Onda je on jednom lijepo rekao i nekako sam ponosan na to. Rekao je sine, znaš što, svi mi govore tvoj sin glumac pa te vole, pa nešto svi, moji prijatelji svi, a ja želim tebe imati kao mog sina. ja ne želim tebe gledati nekog drukčijeg. Ima tu nešto lijepo. Imali smo jedan takav odnos i to je to. Nije želio uopće da pristane na tog svog poznatog sina”, objasnio je glumac.  

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.