Prati nas

Mozaik

G+M+B

Sve što trebate znati o blagoslovu kuće i obitelji; novac nije obavezan, ali obitelj je

Župe bi trebale imati popis obitelji koje žele blagoslov. Svake godine trebalo bi ga ažurirati jer se znaju događati neugodne situacije u susretu s ljudima koji ne žele primiti svećenika.

Objavljeno

|

foto: kollynlund/Pixabay

Vrijeme je božićnog blagoslova obitelji, a mnogi vjernici neke stvarnosti vezane uz blagoslov obitelji doživljavaju pogrešno. Hrvatska katolička mreža prenijela je pojašnjenja koje je s vjernicima svoje župe podijelio svećenik Zadarske nadbiskupije. Donosimo vam neke akcente.

Okupite obitelj

Blagoslov obitelji u njihovim domovima ima izravno u vidu obitelj pa se zahtijeva nazočnost njezinih članova. To znači da je besmisleno ostavljati ključeve susjedima da svećenik uđe i pomoli se, ili pak ostaviti tek pokojeg člana u kući za tu prigodu. Koliko god je moguće na okupu treba biti čitava obitelj.

Samo svećenici smiju blagoslivljati

Bogoslovi i druge nezaređene osobe ne bi smjele blagoslivljati obitelji u ovo vrijeme. Ako je velika župa župniku bi mogao pomoći đakon ili drugi svećenik.

Oglas

Niste obavezni davati novac za župu

Zadržana je praksa davanja novčanog priloga za župu. Međutim, valja znati da vjernici nisu obvezni davati nikakav prilog prigodom blagoslova obitelji. Nitko ne može nametati ili određivati bilo kakav iznos. Nikoga se ne smije prozivati zbog toga i dovoditi u neugodnu situaciju. Velika je sablazan i šteta za Crkvu kada se određeni pastiri i njihovi suradnici ponašaju kao da utjeruju porez.

Prilozi bi trebali biti dragovoljni i anonimni

Osobno smatram da su vrijeme i okolnosti danas takve da bi trebalo zabraniti prikupljanje novca u prigodi blagoslova obitelji. Vjernici koji žele sudjelovati i pomagati svoju župu taj prilog mogli bi donijeti u ured i odložiti na određeno mjesto tako da sve bude dragovoljno i anonimno.

Novac ide župi

Novac koji se daje u prigodi blagoslova obitelji ne ide svećeniku već župi. Ovisno o biskupijama svećenik ima pravo na dnevnu nagradu.

Svećenik treba znati tko ga želi, a tko ne želi primiti

Župe bi trebale imati popis obitelji koje žele blagoslov. Svake godine trebalo bi ga ažurirati jer se znaju događati neugodne situacije u susretu s ljudima koji ne žele primiti svećenika.

Blagoslov obitelji je znak pripadanja Crkvi

Susret svećenika i vjernika u prigodi blagoslova obitelji je minimum odraza pripadnosti Crkvi. Ljudi koji odbijaju svećenika, a sutra od Crkve traže sprovode, vjenčanja, krštenja, krizme, trebali bi preispitati svoj način razmišljanja i poimanja Crkve.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.