Prati nas

Vijesti

Tajna zdrave dugovječnosti

Siromaštvo nas vodi u bolest i rani grob, bogataši žive dugo i bez boli

Debeli novčanik ljudskom životu dodaje devet zdravih godina. Pokazalo je to transatlantsko istraživanje provedeno na više od 25.000 osoba.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

foto: BigStock

Bogatstvo ljudskom vijeku dodaje 9 zdravih godina, godina bez invaliditeta i boli, pokazalo je opsežno desetogodišnje istraživanje provedeno u Ujedinjenom Kraljevstvu i Sjedinjenim Državama. Naime, znanstvenici su povezali socijalne i ekonomske čimbenike sa sve lošijim zdravljem kako starimo.

Usporedbom različitih socioekonomskih skupina došlo se do zaključka kako je u obje zemlje bogatstvo najvažniji čimbenik u održavanju zdravlja u starijoj dobi i postizanju dugovječnosti, kazala je voditeljica istraživanja epidemiologinja dr. Paola Zaninotto sa Sveučilišnog koledža u Londonu.


Istraživanje je objavljeno u znanstvenoj publikaciji Journal of Gerontology, a obuhvatilo je 10.754 osobe starije od 50 godina iz Velike Britanije i 14.803 njihova vršnjaka iz Sjedinjenih Država. Obje su grane istraživanja pokazale da je dugovječnost koristan pokazatelj zdravlja, a da je kvaliteta života odlučujuća za zdravlje.

Dokazano je tako da bogati pedesetogodišnjaci mogu očekivati još 31 zdravu godinu, dok su njihovim siromašnim vršnjacima ostale 22 zdrave godine u Engleskoj i 23 godine u Sjedinjenim Državama.

Bogate pedesetogodišnjakinje mogu očekivati čak 33 godine zdravlja, dok njihove siromašne vršnjakinje u Velikoj Britaniji imaju još 24,6, a u Sjedinjenim Državama 24 godine bez fizičke patnje i invaliditeta.

.

Vijesti

Ministar Beroš najavljuje ponovnu zabranu svadbi, u Splitu su zaraženi svatovi i mladenka

U protekla 24 sata zabilježena su 52 nova slučaja pa je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas 930. Još je 89 osoba na bolničkom liječenju, s pet pacijenta na respiratoru. U protekla 24 sata testirano je 866 osoba.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

“Intenzivno i ozbiljno razmišljamo o zabrani vjenčanja na prostoru RH, jer posljednje brojke pozitivnih na COVID-19 jasno govore kako veliki broj pozitivnih dolazi upravo s takvih obiteljskih slavlja i okupljanja. Kada se COVID-19 počeo širiti u noćnim klubovima, njih nismo zatvorili, ali smo pojačali kontrole u njima i to je donijelo dobre rezultate”, rekao je za Slobodnu Dalmaciju ministar zdravstva Vili Beroš.

Ovu informaciju ministar je dao u svjetlu najnovijih brojki zaraza COVID-19 virusom koje dolaze iz Splita, a koje kažu da se na nedavno organiziranom vjenčanju u Splitu koronavirusom zarazilo zasad 12 osoba.


“U tu brojku su, prema poruci koju sam dobio iz Splita, uključena tri glazbenika, jedan fotograf i svatovi među kojima je i mladenka”, kazao je ministar Beroš. ‘Sporni’ pir se prije desetak dana održao u Splitu, u zatvorenom prostoru jednog od splitskih restorana.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP