Prati nas

Vijesti

Digitalno društvo

Zaboravite čekanja na šalterima, e-Građani nudi nove potvrde iz mirovinskog sustava

Korisnicima vjerodajnica različitih sigurnosnih razina (e-pass, m-token, osobni certifikat) e-Potvrda mogu se izdati putem internetskih stranica HZMO-a ili neposredno pristupom u sustav e-Građani.

Objavljeno

|

William Iven/Unsplash

Sve je više korisnika sustava e-Građani, platforme koja omugućuje pristup elektorničkim javnim uslugama na jednom mjestu. Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje dodao je još četiri usluge koje su građanima dostupne – potpuno besplatno.

To su četiri e-Potvrde iz mirovinskog sustava namijenjene fizičkim osobama: potvrda o stažu i plaći (PONA), obavijesti o ostvarenom drugom dohotku (DOHA), potvrda da osoba je/nije korisnik prava iz mirovinskog osiguranja i potvrda o isplaćenom doplatku za djecu (PIDD).

Korisnicima vjerodajnica različitih sigurnosnih razina (e-pass, m-token, osobni certifikat) e-Potvrda mogu se izdati putem internetskih stranica HZMO-a ili neposredno pristupom u sustav e-Građani.

Potvrda o stažu i plaći (PONA) služi za osobne potrebe osiguranika radi uvida u evidentirane podatke o stažu i plaći u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje (HZMO) na osnovi kojih se ostvaruje pravo iz mirovinskog osiguranja i ne zamjenjuje elektronički zapis – potvrdu o radnopravnom statusu (e-radnu knjižicu) osiguranika.

Neke od usluga sustava E-građanin

Obavijest o drugom dohotku (DOHA) mogu zatražiti osiguranici, korisnici mirovina i druge osobe koje ostvaruju drugi dohodak na koji se plaća doprinos za mirovinsko osiguranje.

Potvrdom da osoba je/nije korisnik prava iz mirovinskog osiguranja (MIO) potvrđuje se je li osoba korisnik prava iz mirovinskog osiguranja.Potvrdu o isplaćenom doplatku za djecu (PIDD) mogu zatražiti korisnici prava na doplatak za djecu radi dobivanja podataka o isplaćenom doplatku za djecu.

Dodatne informacije mogu se dobiti i na infotelefonu +3851 45 95 011 i +3851 45 95 022 radnim danom od 8 do 16 sati, kao i internetskoj stranici Zavoda.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.