Prati nas

Vijesti

Odgojna mjera

Baka (71) iz Sinja organizirala otmicu unuke pa kaže: “Opet bih to napravila”

U stan su, maskirane fantomkama, upale tri osobe, dva muškarca te jedna žena, koji su prestrašene djevojke ukrcali u kombi, vezali im ruke te ih odveli do kamenoloma između Dugopolja i Dicma.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Ilustracija (foto: Roman Carey/Pexels)

Baka (71) koja je htjela svoju unuku naučiti životnu lekciju i sudjelovala je u njenoj otmici, otkrila je zašto je to učinila. Također, rekla je kako bi to opet ponovila, javlja Dalmaciju danas.

U pitanju je 71-godišnja baka iz Obrovca Sinjskog, koja je bila do te mjere zabrinuta za 19-godišnju unuku da je morala nešto poduzeti. Prema njenim riječima, unuka joj je upala u loše društvo iz kojeg je nije znala izvući drugačije: “Nikome nisam napravila, nikakvo zlo, cijeli život pa tako ni sada, hvala Bogu! Opet bih napravila, pokušala spasiti unuku od te ekipe, ali ne na ovaj način. Želim samo reći da je policija profesionalno obavila svoj posao, svaka im čast.”


“A ne znam ništa o toj policajki koja je sudjelovala u svemu, samo sam se požalila prijateljici kako je mala zapala u loše društvo, kako se svašta događa u stanu u Splitu, te da treba nešto poduzeti”, rekla je gospođa za Dalmaciju danas

Roditelji 19-godišnje djevojke su u Njemačkoj, a do prije koji mjesec unuka je išla u privatnu školu te je našla i posao. Prema policijskoj prijavi, otmica se dogodila u noći na 1. veljače, u prvim satima subote. Unuka je unajmila stan na Mejama, s 20-godišnjakinjom, pa su tu večer imale zabavu.

Došla je još jedna 20-godišnjakinja te 31-godišnjakinja koja im je iznajmila stan. Prema planu kojeg su skovale baka te njena prijateljica, trebalo je unuku dobro prestrašiti. Tako su u stan, maskirane fantomkama, upale tri osobe, dva muškarca te jedna žena, koji su prestrašene djevojke ukrcali u kombi, vezali im ruke te ih odveli do kamenoloma između Dugopolja i Dicma. Plan se izjalovio te je protiv bake pokrenut kazneni postupak.

.

Vijesti

Inozemne mirovine i nova pravila za dostavljanje potvrde o životu

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) obavijestio je korisnike o promjenama u slanju potvrda o životu za primatelje francuskih, nizozemskih i španjolskih mirovina, zbog pandemije virusa COVID-19.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Zbog pandemije koronavirusa, Francuska, Nizozemska i Španjolska obavijestile su HZMO o promjenama u načinu na koji će isplaćivati mirovinu korisnicima s boravištem u Hrvatskoj, s obzirom na potrebu dostavljanja potvrde o životu.

Korisnici mirovina iz Francuske, koji su zaprimili potvrdu o životu u prosincu 2019., siječnju, veljači ili ožujku 2020., imaju dodatna 2 mjeseca za dostavu potvrdu o životu. Mirovine će se u tom razdoblju nastaviti redovito isplaćivati, navode iz HZMO-a.


Nizozemska ustanova Sociale Verzekeringsbank trenutačno ne šalje potvrde o životu svojim korisnicima u inozemstvo, a slanje tih potvrda odgođeno je na otprilike 6 mjeseci, dodaju iz HZMO-a.

U Španjolskoj je suspendiran rok određen za dostavu ovjerene potvrde o životu korisnika koji žive u inozemstvu sve dok traju ove izvanredne okolnosti. Za to vrijeme, mirovine iz Španjolske će se nastaviti redovno isplaćivati, a nakon prestanka izvanrednih okolnosti odredit će se novi rok za dostavu potvrda o životu.

Iz HZMO-a podsjećaju korisnike hrvatske mirovine s prebivalištem u Republici Srbiji da neće dostavljati tiskanice potvrda o životu u travnju 2020., niti obustaviti isplatu mirovina zbog nedostavljene potvrde o životu za 2020. godinu, dok traju izvanredne okolnosti uzrokovane pandemijom virusa COVID-19.

Podsjećamo i korisnike mirovine iz Srbije s prebivalištem u Hrvatskoj, da će i nadležni nositelj mirovinskog osiguranja u Republici Srbiji (Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje RF PIO) postupati na isti način i nastaviti isplatu korisnicima mirovina do prestanka izvanrednih okolnosti, navode iz HZMO-a.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP