Prati nas

Vijesti

Novi standard

Čistka obiteljskih domova – baš svi moraju iznova tražiti licencu

Nakon tragedije u Andraševcu u kojoj je živote izgubilo šestero štićenika ilegalnog obiteljskog doma, resorno ministarstvo postrožuje uvjete za vlasnike obiteljskih domova.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

screenshot: N1

Svi obiteljski domovi u državi – a ima ih, prema evidenciji resornog Ministarstva demografije, obitelji, mladih i socijalne politike, oko 500 te brinu o najmanje 5500 starijih osoba – u naredna tri mjeseca morat će ponovno zatražiti licencu od nadležnog županijskog ureda, koji će, pak, morati izaći na teren i utvrditi odgovara li svaki pojedini obiteljski dom propisanim uvjetima, piše Jutarnji list.

Uvjeti će se, osobito kad je u pitanju stručna pomoć koju je vlasnik dužan osigurati štićenicima, bitno postrožiti.


Predviđeno je to prijedlogom izmjena Pravilnika o minimalnim uvjetima za pružanje socijalnih usluga, koji je nadležno Ministarstvo socijalne politike jučer uputilo u javnu raspravu. Javna će rasprava trajati do 21. ožujka, a do 6. travnja traje rok za odgovor nadležnih na pristigle primjedbe, nakon čega bi Pravilnik – dokument koji donosi Ministarstvo bez potrebe izglasavanja u Saboru – mogao stupiti na snagu.

Prema Pravilniku, usluge u obiteljskom domu ubuduće će se moći obavljati isključivo u domu u kojem živi predstavnik obiteljskog doma i članovi njegove obitelji. Odredba koja je dozvoljavala da se usluge mogu pružati i “u drugoj kući, uz uvjet da je u istom dvorištu, pod uvjetom da udaljenost između zgrada nije veća od 50 metara i da je predstavnik obiteljskog doma osigurao skrb o korisnicima na smještaju u svakoj zgradi 24 sata dnevno sve dane u godini”, u prijedlogu novog Pravilnika se ukida.

Novi Pravilnik prvi put uvodi obavezu da se u obiteljskim domovima koji zbrinjavaju starije osobe osigura usluga socijalnog radnika te fizikalnog terapeuta, čije se usluge moraju osigurati u dostupnoj zdravstvenoj ustanovi ili vlasnik sam mora angažirati terapeuta koji će dolaziti u dom.

Prema odredbama, u domu u kojem se vodi briga o 20 pokretnih starijih osoba treba osigurati četiri sata tjedno fizikalne terapije. Minimalni broj sati raste kako se smanjuje pokretljivost osoba te za 20 korisnika koji trebaju uslugu 3. stupnja treba osigurati fizikalnog terapeuta koji će tamo tjedno provodi najmanje 16 sati, a ako se radi o potpuno nepokretnim osobama – 20 sati. Socijalni radnik u domu s 20 korisnika štićenicima treba biti na raspolaganju osam sati tjedno.

.

Vijesti

Današnjim potpisivanjem s radom počinje novo Nacionalno vijeće za umirovljenike

Uz predsjednika Vlade bit će ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Premijer Andrej Plenković potpisat će danas Sporazum o osnivanju Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe s predsjednicom Matice umirovljenika Hrvatske Višnjom Fortunom i predsjednicom Sindikata umirovljenika Hrvatske Jasnom A. Petrović.

Sporazumom se osniva Nacionalno vijeće za umirovljenike i starije osobe, kao savjetodavno tijelo Vlade koje o pitanjima iz područja mirovinskog i zdravstvenog osiguranja, socijalne politike i zaštite starijih osoba donosi zaključke i mišljenja Vladi, u duhu partnerstva i suradnje.


Uz predsjednika Vlade bit će ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP