Prati nas

Vijesti

Glavni državni inspektor: Inspektorat nije nadležan za rad staračkih domova

Priča o obiteljskom domu iz Strmca Stubičkog u kojem je i dalje 20-ak štićenika, iako mu je rad zabranjen u rujnu prošle godine, dobila je nastavak.

Objavljeno

|

Andrija Mikulić (screenshot: Youtube)

Obiteljski dom za starije i nemoćne osobe Gospočić iz Strmca Stubičkog ima zabranu rada, a i dalje ima stanare. Koliko njih i u kakvim uvjetima žive, novinari HRT-a nisu uspjeli saznati, javlja javna televizija. Smatraju da imaju pravo raditi do završetka postupka.

“Kako to da dom radi, kad je zatvoren prošlog ljeta?” To je pitanje postavila novinarka javne televizije. “Kaj to znači da je zatvoren prošlog ljeta? Mi imamo administrativnu prepisku s Ministarstvom za demografiju i s Upravnim sudom pa čekamo da se to konačno razriješi”, odgovorila je Gordana Gospočić, majka vlasnika obiteljskog doma. Tvrdi da nitko od štićenika nije htio napustiti dom i da uvjeti smještaja nisu nehumani, kako je objavljeno u prethodnoj priči HRT-a. Ipak, novinarskoj ekipi nije dopustila ulazak u objekt.

“Kako je moguće da se dom briše s popisa domova s licencom, da se zabrani rad, i da se ne provjeri gdje su korisnici? Resorno ministarstvo demografije skriva se iza pokrenutog postupka na Upravnom sudu i odbija dodatni komentar. Nemamo ni jasnog odgovora znači li postupak pred Upravnim sudom da je odluka o zabrani rada ništetna. Čemu onda uopće izricati zabranu rada? Tko kontrolira potpuno nelegalne domove? Državni inspektorat lopticu vraća na Ministarstvo”, kaže HRT.

“To ćete morati pitati one koji su nadležni za za taj dio. Domovi po nadležnosti ne pripadaju u okvir rada Državnog inspektorata, nego nadležnog ministarstva. Dakle, pitajte ministricu Vesnu Bedeković“, kazao je novinarima glavni državni inspektor Andrija Mikulić.

Dozvole za obiteljske domove izdaje županija. No oni, nakon odluke Ministarstva, više nemaju Dom Gospočić na popisu domova. Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar kaže: “Obiteljski domovi koji su ispunili uvjete i dobili dozvolu za rad, manji su problem od onih koji rade ilegalno, a vidjeli smo da ih ima. Moramo složiti sustav da onemogućimo bilo kakvo kršenje zakona.”

U Stubičkim Toplicama nerado govore o domu u susjedstvu, samo iznose primjedbe o stanju u društvu i staračkim domovima. Dom Gospočić, čini se, nevidljiv je i za Upravni sud. Kako tvrde u domu, još nije održano ročište, zaključuje HRT.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.