Prati nas

Vijesti

Glavni državni inspektor: Inspektorat nije nadležan za rad staračkih domova

Priča o obiteljskom domu iz Strmca Stubičkog u kojem je i dalje 20-ak štićenika, iako mu je rad zabranjen u rujnu prošle godine, dobila je nastavak.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Andrija Mikulić (screenshot: Youtube)

Obiteljski dom za starije i nemoćne osobe Gospočić iz Strmca Stubičkog ima zabranu rada, a i dalje ima stanare. Koliko njih i u kakvim uvjetima žive, novinari HRT-a nisu uspjeli saznati, javlja javna televizija. Smatraju da imaju pravo raditi do završetka postupka.

“Kako to da dom radi, kad je zatvoren prošlog ljeta?” To je pitanje postavila novinarka javne televizije. “Kaj to znači da je zatvoren prošlog ljeta? Mi imamo administrativnu prepisku s Ministarstvom za demografiju i s Upravnim sudom pa čekamo da se to konačno razriješi”, odgovorila je Gordana Gospočić, majka vlasnika obiteljskog doma. Tvrdi da nitko od štićenika nije htio napustiti dom i da uvjeti smještaja nisu nehumani, kako je objavljeno u prethodnoj priči HRT-a. Ipak, novinarskoj ekipi nije dopustila ulazak u objekt.


“Kako je moguće da se dom briše s popisa domova s licencom, da se zabrani rad, i da se ne provjeri gdje su korisnici? Resorno ministarstvo demografije skriva se iza pokrenutog postupka na Upravnom sudu i odbija dodatni komentar. Nemamo ni jasnog odgovora znači li postupak pred Upravnim sudom da je odluka o zabrani rada ništetna. Čemu onda uopće izricati zabranu rada? Tko kontrolira potpuno nelegalne domove? Državni inspektorat lopticu vraća na Ministarstvo”, kaže HRT.

“To ćete morati pitati one koji su nadležni za za taj dio. Domovi po nadležnosti ne pripadaju u okvir rada Državnog inspektorata, nego nadležnog ministarstva. Dakle, pitajte ministricu Vesnu Bedeković“, kazao je novinarima glavni državni inspektor Andrija Mikulić.

Dozvole za obiteljske domove izdaje županija. No oni, nakon odluke Ministarstva, više nemaju Dom Gospočić na popisu domova. Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar kaže: “Obiteljski domovi koji su ispunili uvjete i dobili dozvolu za rad, manji su problem od onih koji rade ilegalno, a vidjeli smo da ih ima. Moramo složiti sustav da onemogućimo bilo kakvo kršenje zakona.”

U Stubičkim Toplicama nerado govore o domu u susjedstvu, samo iznose primjedbe o stanju u društvu i staračkim domovima. Dom Gospočić, čini se, nevidljiv je i za Upravni sud. Kako tvrde u domu, još nije održano ročište, zaključuje HRT.

.

Vijesti

Inozemne mirovine i nova pravila za dostavljanje potvrde o životu

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) obavijestio je korisnike o promjenama u slanju potvrda o životu za primatelje francuskih, nizozemskih i španjolskih mirovina, zbog pandemije virusa COVID-19.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Zbog pandemije koronavirusa, Francuska, Nizozemska i Španjolska obavijestile su HZMO o promjenama u načinu na koji će isplaćivati mirovinu korisnicima s boravištem u Hrvatskoj, s obzirom na potrebu dostavljanja potvrde o životu.

Korisnici mirovina iz Francuske, koji su zaprimili potvrdu o životu u prosincu 2019., siječnju, veljači ili ožujku 2020., imaju dodatna 2 mjeseca za dostavu potvrdu o životu. Mirovine će se u tom razdoblju nastaviti redovito isplaćivati, navode iz HZMO-a.


Nizozemska ustanova Sociale Verzekeringsbank trenutačno ne šalje potvrde o životu svojim korisnicima u inozemstvo, a slanje tih potvrda odgođeno je na otprilike 6 mjeseci, dodaju iz HZMO-a.

U Španjolskoj je suspendiran rok određen za dostavu ovjerene potvrde o životu korisnika koji žive u inozemstvu sve dok traju ove izvanredne okolnosti. Za to vrijeme, mirovine iz Španjolske će se nastaviti redovno isplaćivati, a nakon prestanka izvanrednih okolnosti odredit će se novi rok za dostavu potvrda o životu.

Iz HZMO-a podsjećaju korisnike hrvatske mirovine s prebivalištem u Republici Srbiji da neće dostavljati tiskanice potvrda o životu u travnju 2020., niti obustaviti isplatu mirovina zbog nedostavljene potvrde o životu za 2020. godinu, dok traju izvanredne okolnosti uzrokovane pandemijom virusa COVID-19.

Podsjećamo i korisnike mirovine iz Srbije s prebivalištem u Hrvatskoj, da će i nadležni nositelj mirovinskog osiguranja u Republici Srbiji (Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje RF PIO) postupati na isti način i nastaviti isplatu korisnicima mirovina do prestanka izvanrednih okolnosti, navode iz HZMO-a.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP