Prati nas

Vijesti

Kaotična selidba

Hoće li kasniti mirovine? HZMO odgovara: ‘To su tendenciozne insinuacije!’

Iz središnjice HZMO-a poručuju kako se radi o internom preseljenju radnika zbog učinkovitije organizacije poslovnih procesa te odbacuju navode Sindikata o mogućem kašnjenju mirovina.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Višnja Stanišić

Hodnici Područne službe HZMO-a u Tvrtkovoj ulici u Zagrebu u ponedjeljak su bili zakrčeni spisima. Posljedica je to preseljenja dijela službi, što je na noge diglo tamošnje sindikalce koji upozoravaju da se preseljenje odvija na kaotičan i nezakonit način te da bi posljedice mogao snositi dio umirovljenika čije bi mirovine sljedeći mjesec, po njima, mogle kasniti, javlja Jutarnji list.

“Selidba je organizirana samo nekoliko dana prije obrade mirovina, koje se obrađuju 20. u mjesecu, zbog čega bi dio mirovina mogao ‘ispasti'”, rekla Višnja Stanišić, predsjednica Radničkog sindikata HZMO-a. Ponajviše strahuje da bi mogle kasniti ponajprije mirovine kod kojih postoji neka promjena podataka, poput adrese, tekućeg računa ili ovrhe.


Stanišić misli da je pozadina, kako kaže, kaotične i neorganizirane selidbe ta da se dio njihovih radnih prostora pretvori u arhivu za dokumentaciju, zbog čega po hodnicima leži i medicinska dokumentacija ljudi koji su bili na vještačenju u Zavodu za vještačenje.

No, iz središnjice HZMO-a poručuju kako se radi o internom preseljenju radnika zbog učinkovitije organizacije poslovnih procesa. Zbog toga je, dodaju, donesena odluka o rasporedu korištenja poslovnog prostora koja je 13. veljače dostavljena svim rukovoditeljima ustrojstvenih jedinica.

Za tvrdnje da bi isplata mirovina dijelu umirovljenika zbog preseljenja mogla kasniti kažu da su tendenciozne insinuacije koje odlučno odbacuju: “Mirovine će, kao što je i uobičajeno, biti isplaćene 10. u mjesecu za prethodni mjesec.”

.

Vijesti

Tko sve ne mora nositi maske? HZJZ je objavio poduži popis

Ponekad se nakon dužeg nošenja maski mogu javiti promjene na koži lica, posebno kod ljetnih vrućina. U takvim slučajevima neophodna je dosljedna higijena lica i pravilno nošenje maske.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je da pojedine osobe uslijed zdravstvenog stanja i značajki razvojne dobi ne mogu nositi masku ili mogu nositi masku samo uz određena ograničenja.

Najčešće se radi o situacijama kod kojih nošenje maske može dovesti do otežanog disanja, opasnosti od gušenja ili do toga da se maska nosi nepravilno što može povećati izglede za zarazu. Kod navedenih stanja neophodno je omogućiti osobi da ne nosi masku.


Riječ je o sljedećim stanjima i okolnostima:

 • djeca u dobi do 2 godine
 • djeca predškolske dobi nakon navršene druge godine ako dijete, usprkos nastojanju roditelja/staratelja da nosi masku, pruža otpor nošenju maske ili se ne može suzdržati od dodirivanja maske i lica (pojedinoj djeci maska smeta te osjećaju neotklonjivu potrebu da namještaju masku i dodiruju lice, čime se povećavaju izgledi za unos virusa kroz usta, nos ili oči)
 • djeca u dobi nakon navršene druge godine pa do nižih razreda osnovne škole mogu nositi masku samo u aktivnostima koje su vremenski ograničene (aktivnosti koje traju najviše sat ili dva) i kada su pod neprestanim nadzorom roditelja/staratelja (primjerice kod vožnje u javnom prijevozu, u zdravstvenoj ustanovi ili kod odlaska u trgovinu iako se roditeljima preporučuje da djecu vode u trgovine samo ako je to krajnje nužno)
 • osobe s određenim oblicima invaliditeta kao što su: određena oštećenja mentalnog zdravlja uključujući teškoće iz autističnog spektra ako osobe pružaju otpor ili ne podnose masku na licu, osobe s intelektualnim teškoćama, osobe s većim tjelesnim/motoričkim oštećenjima zbog možebitnih teškoća disanja ili nemogućnosti da skinu masku bez pomoći druge osobe
 • osobe koje trebaju prenijeti informaciju osobi s oštećenim sluhom, uključujući prevoditelje za gluhoslijepe osobe i druge osobe u pratnji, u situaciji kada poruku osobi s oštećenim sluhom ne mogu napisati ili prenijeti znakovnim jezikom, već isključivo čitanjem s lica i usana
 • osobe s oštećenim sluhom u situacijama u kojima maska onemogućuje učinkovitu komunikaciju i primjereno razumijevanje prenesene poruke
 • osobe s teškoćama disanja uslijed kroničnih bolesti (ove situacije ne treba zamijeniti s respiratornom infekcijom uz povišenu temperaturu ili druge znakove koji mogu biti karakteristični za bolest COVID-19 kada je nošenje maske obavezno)
 • osobe promijenjene svijesti ili kod gubitka svijesti
 • sve osobe koje iz drugih razloga ne mogu skinuti masku bez pomoći druge osobe

Iritacija kože lica

Ponekad se nakon dužeg nošenja maski mogu javiti promjene na koži lica, posebno kod ljetnih vrućina. U takvim slučajevima neophodna je dosljedna higijena lica i pravilno nošenje maske:

 • operite lice nježno sapunom i vodom, i to dva puta dnevno
 • zamijenite masku ako je vlažna ili oštećena
 • nosite masku preko nosa i usta – ne samo preko usta

U slučaju jače izraženih promjena na koži lica, javite se liječniku
obiteljske medicine ili pedijatru.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP