Prati nas

Vijesti

Kaotična selidba

Hoće li kasniti mirovine? HZMO odgovara: ‘To su tendenciozne insinuacije!’

Iz središnjice HZMO-a poručuju kako se radi o internom preseljenju radnika zbog učinkovitije organizacije poslovnih procesa te odbacuju navode Sindikata o mogućem kašnjenju mirovina.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Višnja Stanišić

Hodnici Područne službe HZMO-a u Tvrtkovoj ulici u Zagrebu u ponedjeljak su bili zakrčeni spisima. Posljedica je to preseljenja dijela službi, što je na noge diglo tamošnje sindikalce koji upozoravaju da se preseljenje odvija na kaotičan i nezakonit način te da bi posljedice mogao snositi dio umirovljenika čije bi mirovine sljedeći mjesec, po njima, mogle kasniti, javlja Jutarnji list.

“Selidba je organizirana samo nekoliko dana prije obrade mirovina, koje se obrađuju 20. u mjesecu, zbog čega bi dio mirovina mogao ‘ispasti'”, rekla Višnja Stanišić, predsjednica Radničkog sindikata HZMO-a. Ponajviše strahuje da bi mogle kasniti ponajprije mirovine kod kojih postoji neka promjena podataka, poput adrese, tekućeg računa ili ovrhe.


Stanišić misli da je pozadina, kako kaže, kaotične i neorganizirane selidbe ta da se dio njihovih radnih prostora pretvori u arhivu za dokumentaciju, zbog čega po hodnicima leži i medicinska dokumentacija ljudi koji su bili na vještačenju u Zavodu za vještačenje.

No, iz središnjice HZMO-a poručuju kako se radi o internom preseljenju radnika zbog učinkovitije organizacije poslovnih procesa. Zbog toga je, dodaju, donesena odluka o rasporedu korištenja poslovnog prostora koja je 13. veljače dostavljena svim rukovoditeljima ustrojstvenih jedinica.

Za tvrdnje da bi isplata mirovina dijelu umirovljenika zbog preseljenja mogla kasniti kažu da su tendenciozne insinuacije koje odlučno odbacuju: “Mirovine će, kao što je i uobičajeno, biti isplaćene 10. u mjesecu za prethodni mjesec.”

.

Vijesti

Beroš: ‘Nova žrtva koronavirusa je je muškarac srednje životne dobi bez ranijih bolesti’

Naši rezultati su dobri. Linija je linearna, ali nema mjesta za opuštanje. Ako želimo da sve ovo traje kraće, moramo se pridržavati mjera koje izriče Stožer, zaključio je Beroš.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Ministar zdravlja Vili Beroš na tiskovnoj konferenciji Nacionalnog stožera civilne zaštite objavio je da je u protekla 24 sata u Hrvatskoj registrirano 40 novih infekcija koronavirusom. Broj zaraženih popeo se na 1.222. Do sada je obavljeno 11.464 testiranja.

“Nažalost, imamo jednog preminulog bolesnika u Klinici za infektivne bolesti u Zagrebu. Riječ je o muškarcu srednje životne dobi koji ranije nije bio bolestan. 36 bolesnika je na respiratorima, a hospitaliziranih 372. Oporavilo se 130 osoba”, kazao je Beroš.


Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić rekla je, govoreći o osobi koja je preminula, da i mlađe osobe i one srednje dobi, čak i zdrave, mogu u određenim situacijama razviti težak klinički oblik te završiti na respiratoru, pa čak i sa smrtnim ishodom.

“To treba imati na pameti. Dakle, svi oni mlađe i srednje životne dobi moraju čuvati sebe, na prvom mjestu odgovornim ponašanjem, a onda i sve oko sebe. Dakle, nije nitko izuzet. Ono što je u statistici češće, nije sto posto”, rekla je Markotić.

“U ovoj epidemiji ne spašavamo sami sebe, već spašavamo druge. Tu je bit ove solidarnosti. Naši rezultati su dobri. Linija je linearna, ali nema mjesta za opuštanje. Ako želimo da sve ovo traje kraće, moramo se pridržavati mjera koje izriče Stožer”, zaključio je Beroš.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP