Prati nas

Vijesti

Neodrživo stanje

Hrelja predlaže novi režim naplate HRT-ove pristojbe umirovljenicima

Neke zemlje svoje starije građane posve oslobađaju plaćanja te pristojbe. I mi bismo se trebali povesti tim primjerima jer nam cilj treba biti zaštita građana od siromaštva., kaže prvak HSU-a.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Silvano Hrelja, predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika

Hrvatska stranka umirovljenika podsjetila je da su još 2016. vladajući obećali da će onim umirovljenicima čija je mirovina manja od 3.000 kuna iznos RTV pristojbe biti prepolovljen, i da će to obećanje realizirati čim dođu na vlast. Ipak, četiri godine nije se dogodilo ništa.

“Istina, 12. listopada 2015. napravljen je samo jedan pomak vezan uz ovu temu. Tada je Nadzorni odbor HRT-a donio odluku da se umirovljenicima s mirovinom do 1.500 kuna prepolovi iznos za plaćanje RTV pristojbe, no ta je odluka nepravedna jer obuhvaća samo umirovljenike, ali ne i one umirovljenike koji su u mirovinu otišli nakon tog datuma kada je ta odluka i donesena”, izjavili su saborski HSU-a Silvano Hrelja i Tomislav Žagar.


“Neke zemlje svoje starije građane posve oslobađaju plaćanja te pristojbe. I mi bismo se trebali povesti tim primjerima jer nam cilj treba biti zaštita građana od siromaštva. Zato već po peti put predlažemo ovu mjeru i ovu izmjenu Zakona o HRT-u jer niti jedan građanin ne smije biti prepušten sam sebi. A ova mjera ni na koji način neće ugroziti HRT. Štoviše, od 1,4 milijuna kuna, koliko HRT mjesečno zaradi od RTV pristojbe, čak 75% tog iznosa odlazi na plaće djelatnika HRT-a. A za plaću glavnog ravnatelja HRT-a čak 500 umirovljenika mora platiti RTV pristojbu. To je neodrživo”, ponovio je Hrelja.

Kaže, zahtjev nije uperen protiv javnog servisa, ali smatraju da se naplata RTV pristojbe može regulirati i na drugačiji način. Svoj ponovljeni prijedlog izmjene Zakona o HRT-u Hrelja će od ponedjeljka pustiti i u 15-dnevnu javnu raspravu. Ukratko, traži da se svi umirovljenici s mirovinom do 1.500 kuna oslobode plaćanja RTV pristojbe, a da se onim umirovljenicima čije su mirovine manje od 3.000 kuna iznos RTV pristojbe prepolovi.

.

Vijesti

Beroš: ‘Nova žrtva koronavirusa je je muškarac srednje životne dobi bez ranijih bolesti’

Naši rezultati su dobri. Linija je linearna, ali nema mjesta za opuštanje. Ako želimo da sve ovo traje kraće, moramo se pridržavati mjera koje izriče Stožer, zaključio je Beroš.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Ministar zdravlja Vili Beroš na tiskovnoj konferenciji Nacionalnog stožera civilne zaštite objavio je da je u protekla 24 sata u Hrvatskoj registrirano 40 novih infekcija koronavirusom. Broj zaraženih popeo se na 1.222. Do sada je obavljeno 11.464 testiranja.

“Nažalost, imamo jednog preminulog bolesnika u Klinici za infektivne bolesti u Zagrebu. Riječ je o muškarcu srednje životne dobi koji ranije nije bio bolestan. 36 bolesnika je na respiratorima, a hospitaliziranih 372. Oporavilo se 130 osoba”, kazao je Beroš.


Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić rekla je, govoreći o osobi koja je preminula, da i mlađe osobe i one srednje dobi, čak i zdrave, mogu u određenim situacijama razviti težak klinički oblik te završiti na respiratoru, pa čak i sa smrtnim ishodom.

“To treba imati na pameti. Dakle, svi oni mlađe i srednje životne dobi moraju čuvati sebe, na prvom mjestu odgovornim ponašanjem, a onda i sve oko sebe. Dakle, nije nitko izuzet. Ono što je u statistici češće, nije sto posto”, rekla je Markotić.

“U ovoj epidemiji ne spašavamo sami sebe, već spašavamo druge. Tu je bit ove solidarnosti. Naši rezultati su dobri. Linija je linearna, ali nema mjesta za opuštanje. Ako želimo da sve ovo traje kraće, moramo se pridržavati mjera koje izriče Stožer”, zaključio je Beroš.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP