Prati nas

Vijesti

Neodrživo stanje

Hrelja predlaže novi režim naplate HRT-ove pristojbe umirovljenicima

Neke zemlje svoje starije građane posve oslobađaju plaćanja te pristojbe. I mi bismo se trebali povesti tim primjerima jer nam cilj treba biti zaštita građana od siromaštva., kaže prvak HSU-a.

Objavljeno

|

Silvano Hrelja brani Plenkovićevu mirovinsku reformu. Na optužbe o nacionalizaciji drugog mirovinskog stupa odgovara da se negdje mora ulagati te da su reakcije oporbe - pretjerano dramljenje.
Silvano Hrelja, predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika

Hrvatska stranka umirovljenika podsjetila je da su još 2016. vladajući obećali da će onim umirovljenicima čija je mirovina manja od 3.000 kuna iznos RTV pristojbe biti prepolovljen, i da će to obećanje realizirati čim dođu na vlast. Ipak, četiri godine nije se dogodilo ništa.

“Istina, 12. listopada 2015. napravljen je samo jedan pomak vezan uz ovu temu. Tada je Nadzorni odbor HRT-a donio odluku da se umirovljenicima s mirovinom do 1.500 kuna prepolovi iznos za plaćanje RTV pristojbe, no ta je odluka nepravedna jer obuhvaća samo umirovljenike, ali ne i one umirovljenike koji su u mirovinu otišli nakon tog datuma kada je ta odluka i donesena”, izjavili su saborski HSU-a Silvano Hrelja i Tomislav Žagar.

“Neke zemlje svoje starije građane posve oslobađaju plaćanja te pristojbe. I mi bismo se trebali povesti tim primjerima jer nam cilj treba biti zaštita građana od siromaštva. Zato već po peti put predlažemo ovu mjeru i ovu izmjenu Zakona o HRT-u jer niti jedan građanin ne smije biti prepušten sam sebi. A ova mjera ni na koji način neće ugroziti HRT. Štoviše, od 1,4 milijuna kuna, koliko HRT mjesečno zaradi od RTV pristojbe, čak 75% tog iznosa odlazi na plaće djelatnika HRT-a. A za plaću glavnog ravnatelja HRT-a čak 500 umirovljenika mora platiti RTV pristojbu. To je neodrživo”, ponovio je Hrelja.

Oglas

Kaže, zahtjev nije uperen protiv javnog servisa, ali smatraju da se naplata RTV pristojbe može regulirati i na drugačiji način. Svoj ponovljeni prijedlog izmjene Zakona o HRT-u Hrelja će od ponedjeljka pustiti i u 15-dnevnu javnu raspravu. Ukratko, traži da se svi umirovljenici s mirovinom do 1.500 kuna oslobode plaćanja RTV pristojbe, a da se onim umirovljenicima čije su mirovine manje od 3.000 kuna iznos RTV pristojbe prepolovi.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.