Prati nas

Vijesti

Neodrživo stanje

Hrelja predlaže novi režim naplate HRT-ove pristojbe umirovljenicima

Neke zemlje svoje starije građane posve oslobađaju plaćanja te pristojbe. I mi bismo se trebali povesti tim primjerima jer nam cilj treba biti zaštita građana od siromaštva., kaže prvak HSU-a.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Silvano Hrelja, predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika

Hrvatska stranka umirovljenika podsjetila je da su još 2016. vladajući obećali da će onim umirovljenicima čija je mirovina manja od 3.000 kuna iznos RTV pristojbe biti prepolovljen, i da će to obećanje realizirati čim dođu na vlast. Ipak, četiri godine nije se dogodilo ništa.

“Istina, 12. listopada 2015. napravljen je samo jedan pomak vezan uz ovu temu. Tada je Nadzorni odbor HRT-a donio odluku da se umirovljenicima s mirovinom do 1.500 kuna prepolovi iznos za plaćanje RTV pristojbe, no ta je odluka nepravedna jer obuhvaća samo umirovljenike, ali ne i one umirovljenike koji su u mirovinu otišli nakon tog datuma kada je ta odluka i donesena”, izjavili su saborski HSU-a Silvano Hrelja i Tomislav Žagar.


“Neke zemlje svoje starije građane posve oslobađaju plaćanja te pristojbe. I mi bismo se trebali povesti tim primjerima jer nam cilj treba biti zaštita građana od siromaštva. Zato već po peti put predlažemo ovu mjeru i ovu izmjenu Zakona o HRT-u jer niti jedan građanin ne smije biti prepušten sam sebi. A ova mjera ni na koji način neće ugroziti HRT. Štoviše, od 1,4 milijuna kuna, koliko HRT mjesečno zaradi od RTV pristojbe, čak 75% tog iznosa odlazi na plaće djelatnika HRT-a. A za plaću glavnog ravnatelja HRT-a čak 500 umirovljenika mora platiti RTV pristojbu. To je neodrživo”, ponovio je Hrelja.

Kaže, zahtjev nije uperen protiv javnog servisa, ali smatraju da se naplata RTV pristojbe može regulirati i na drugačiji način. Svoj ponovljeni prijedlog izmjene Zakona o HRT-u Hrelja će od ponedjeljka pustiti i u 15-dnevnu javnu raspravu. Ukratko, traži da se svi umirovljenici s mirovinom do 1.500 kuna oslobode plaćanja RTV pristojbe, a da se onim umirovljenicima čije su mirovine manje od 3.000 kuna iznos RTV pristojbe prepolovi.

.

Vijesti

Splićanin (15) se ne sjeća da je ubio staricu (89), a neće ni ići u zatvor: ‘Bio sam smantan’

Nije želio odgovarati ni na kakva pitanja suca i zamjenika državnog odvjetnika, već je kazao da se svih događaja tog dana jako slabo sjeća i da je bio živčan i agresivan odnosno u svojevrsnoj narkomanskoj krizi jer se taj dan nije uspio drogirati.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

15-godišnjak iz Splita koji je u ponedjeljak poslijepodne priveden zbog ubojstva 89-godišnje žene ne sjeća se što napravio. Barem je tako izjavio u svojoj obrani pred sucem istrage splitskog Županijskog suda.

Sudac za mladež odredio mu je istražni zatvor “zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela i osobito teških okolnosti”. Osumnjičen je da je u nedjelju kasno popodne zakucao na vrata stana 89-godišnjakinje na 3. katu Sukošanske ulice u Splitu nakon čega je staricu ugurao u stan. Potom joj je zadao više udaraca od kojih je umrla na mjestu napada. Nakon što ju je ubio tijelo je odvukao do balkona i tamo ostavio. Iz stana ništa nije nestalo.


Kako javlja Slobodna Dalmacija, nije želio odgovarati ni na kakva pitanja suca i zamjenika državnog odvjetnika, već je kazao da se svih događaja tog dana jako slabo sjeća i da je bio živčan i agresivan odnosno u svojevrsnoj narkomanskoj krizi jer se taj dan nije uspio drogirati. Pojasnio je da se znao “pucati” konzumirajući speed (amfetamine) i marihuanu i da je tog dana bio smantan. Tvrdio je da je bježao od nekakve grupe od petnaestak njemu nepoznatih momaka koji su ga htjeli pretući.

Nije govorio ništa o konkretnom događaju, odnosno kako i zašto je došao do zgrade u Sukoišanskoj i što se odigralo u stanu na trećem katu u kojem je, nakon njegova pohoda, smrskanog lica ostala ležati nedužna 89-godišnja starica.

Iako se osnovano sumnja da je počinio brutalno i okrutno ubojstvo, 15-godišnjak po zakonu ne može ići u zatvor. Kako nema još navršenih niti 16 godina, njega zakon tretira kao mlađeg maloljetnika i na njega se primjenjuje Zakon o sudovima koji propisuje da on ne može završiti čak niti u maloljetničkom zatvoru. Kako Zakon propisuje, maloljetniku koji je u vrijeme počinjenja kaznenog djela navršio četrnaest, a nije navršio šesnaest godina života mogu se izreći odgojne mjere i sigurnosne mjere, javlja Slobodna.

Može biti upućen u odgojni zavod gdje može ostati najmanje šest mjeseci, a najdulje tri godine s tim da sud mora svakih šest mjeseci ispitati ima li osnove ovu mjeru obustaviti ili je zamijeniti drugom odgojnom mjerom.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP