Prati nas

Vijesti

Poskupljuju poroci

Marić objavio koliko će poskupjeti žestica i cigarete; pivo i vino neće dirati

Novi propisi ne tiču se piva i vina, a u obzir su uzeti gospodarski, fiskalni i javnozdravstveni čimbenici.

Objavljeno

|

Zdravko Marić (screenshot: Al Jazeera)

Ministarstvo financija će tijekom današnjeg ili sutrašnjeg dana u javnu raspravu uputiti prijedloge triju uredbi- o trošarinama na duhan i duhanske prerađevine, alkohol i alkoholna pića te bezalkoholna pića, najavio je ministar financija Zdravko Marić nakon sastanka u Vladi.

“Uzimamo u obzir sve elemente, kako gospodarske, tako i fiskalne efekte, javno-zdravstvene efekte, kao i činjenicu da Hrvatska ima najdulju fizičku granicu s državama koje nisu članice EU”, rekao je.

Koliko poskupljuje alkohol?

Novi propisi ne tiču se vina i piva. “Kod jakih alkoholnih pića naš je prijedlog da povećanje trošarine ide za 15 posto. Ali kada gledamo jednu prosječnu bocu, litru nekog jakog alkoholnog pića u maloprodaji govorimo zapravo o efektu od dvije-tri kune”, procjenjuje Marić.

Koliko poskupljuju sokovi?

O poskupljenju sokova kaže: “Uredbom će biti točno propisana četiri razreda – ona bezalkoholna pića koja u sebi imaju manje od 2 grama šećera neće uopće imati taj varijabilni dio; za ona s 2 do 5 grama šećera plaćat će nekih 10 kuna na hektolitar; od 5 do 8 grama 30 kuna, a zadnji razred 60 kuna. U prijevodu, kada to zbrojite kod nekih pića će doći i do pojeftinjenja ovisno o udjelu šećera koji postoje u sadržaju samog pića, dok će kod nekog doći do povećanja trošarina.”

Koliko poskupljuju cigarete?

“Naša su očekivanja da ne bi trebalo doći do povećanja više od 2 kune (po kutiji)”, rekao je ministar o poskupljenju cigareta, dodajući kako će u konačnici ipak nove cijene ovisiti o proizvođačima i distributerima.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.