Prati nas

Vijesti

Poskupljuju poroci

Marić objavio koliko će poskupjeti žestica i cigarete; pivo i vino neće dirati

Novi propisi ne tiču se piva i vina, a u obzir su uzeti gospodarski, fiskalni i javnozdravstveni čimbenici.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Zdravko Marić (screenshot: Al Jazeera)

Ministarstvo financija će tijekom današnjeg ili sutrašnjeg dana u javnu raspravu uputiti prijedloge triju uredbi- o trošarinama na duhan i duhanske prerađevine, alkohol i alkoholna pića te bezalkoholna pića, najavio je ministar financija Zdravko Marić nakon sastanka u Vladi.

“Uzimamo u obzir sve elemente, kako gospodarske, tako i fiskalne efekte, javno-zdravstvene efekte, kao i činjenicu da Hrvatska ima najdulju fizičku granicu s državama koje nisu članice EU”, rekao je.


Koliko poskupljuje alkohol?

Novi propisi ne tiču se vina i piva. “Kod jakih alkoholnih pića naš je prijedlog da povećanje trošarine ide za 15 posto. Ali kada gledamo jednu prosječnu bocu, litru nekog jakog alkoholnog pića u maloprodaji govorimo zapravo o efektu od dvije-tri kune”, procjenjuje Marić.

Koliko poskupljuju sokovi?

O poskupljenju sokova kaže: “Uredbom će biti točno propisana četiri razreda – ona bezalkoholna pića koja u sebi imaju manje od 2 grama šećera neće uopće imati taj varijabilni dio; za ona s 2 do 5 grama šećera plaćat će nekih 10 kuna na hektolitar; od 5 do 8 grama 30 kuna, a zadnji razred 60 kuna. U prijevodu, kada to zbrojite kod nekih pića će doći i do pojeftinjenja ovisno o udjelu šećera koji postoje u sadržaju samog pića, dok će kod nekog doći do povećanja trošarina.”

Koliko poskupljuju cigarete?

“Naša su očekivanja da ne bi trebalo doći do povećanja više od 2 kune (po kutiji)”, rekao je ministar o poskupljenju cigareta, dodajući kako će u konačnici ipak nove cijene ovisiti o proizvođačima i distributerima.

.

Vijesti

Perive pamučne maske ne smiju se oglašavati i prodavati kao ‘zaštitne maske’

Pamučne maske nemaju potrebna svojstva zaštite niti su za njih provedeni testovi koji bi utvrdili njihovu učinkovitost.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Perive pamučne maske prodaju se po cijeni od nekoliko desetaka kuna pa se mnogi građani, misleći da su prevareni, javljaju Državnom inspektoratu. No Vlada RH tvrdi da takve maske nisu obuhvaćene Odlukom o iznimnim mjerama kontrole cijena za određene proizvode. Ukratko, njihova cijena nije zamrznuta, a za to postoji i dobar razlog.

Naime, Odlukom su obuhvaćene kirurške zaštitne maske koje spadaju pod medicinske proizvode te FFP2 i FFP3 koje spadaju pod osobnu zaštitnu opremu, za koje proizvođač mora provesti odgovarajući postupak ocjenjivanja sukladnosti, izraditi tehničku dokumentaciju, iste moraju nositi oznaku sukladnosti CE , te posjedovati EU izjava o sukladnosti.


Stoga “pamučne, perive maske” se ne smatraju navedenim kategorijama proizvoda i nemaju takva svojstva zaštite, pa se na tržištu ne smiju oglašavati niti prodavati kao zaštitne maske.

Ako se u inspekcijskom nadzoru utvrdi da trgovac oglašava i prodaje “pamučne, perive maske”, kao “zaštitne pamučne maske”, istome će se zabraniti zavaravajuća, odnosno nepoštena poslovna praksa iz članka 33. stavka 1. Zakona o zaštiti potrošača te će se poduzeti prekršajne mjere temeljem članka 138. stavka 1. točke 46., stavak 2. i 3. Zakona o zaštiti potrošača.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP