Prati nas

Vijesti

Ured bivše

Ministar Marić, za sada, ne zna koliko će koštati Ured bivše predsjednice

Prvih šest mjeseci primat će punu predsjedničku plaću, a idućih šest pola iznosa predsjedničke plaće.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Kolinda Grabar-Kitarović (foto: Siniša Bogdanić)

Ministar državne imovine Mario Banožić potvrdio je da je Kolinda Grabar-Kitarović podnijela zahtjev da joj se dodijeli Ured bivšeg predsjednika RH. Rekao je kako postoji nekoliko lokacija koje imaju u vidu, ali ih ne želi javno komunicirati dok ne vide zadovoljavaju li sve uvjete.

Mediji su javljali kako za to neće tražiti reprezentativan prostor kakav je imao Stjepan Mesić, već će se zadovoljiti i prikladnim stanom koji bi joj trebalo osigurati Ministarstvo državne imovine, a koji se može pretvoriti u ured.


Uoči sjednice Vlade ministar financija Zdravko Marić kazao je kako ne zna koliko će takav ured koštati, jer nije vidio specifikacije: “Ne znam ni broj ljudi, ni broj zaposlenih, ni prostor, ne mogu napamet iz glave govoriti.” Osim prostora, ima pravo i na službeni automobil, vozača i osiguranje. Prvih šest mjeseci primat će punu predsjedničku plaću, a idućih šest pola iznosa predsjedničke plaće.

“Fizički sam umorna nakon pet godina rada. Želim se odmoriti prvo. Imam toliko ponuda već, ali sigurno ću raditi na promidžbi Hrvatske. Neću se petljati u rad predsjednika Zorana Milanovića. Mislila sam da neću zatražiti Ured, ali ako se sa svim tim mislim baviti, trebam imati neku bazu”, kazala je Grabar-Kitarović u siječnju.

.

Vijesti

Perive pamučne maske ne smiju se oglašavati i prodavati kao ‘zaštitne maske’

Pamučne maske nemaju potrebna svojstva zaštite niti su za njih provedeni testovi koji bi utvrdili njihovu učinkovitost.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Perive pamučne maske prodaju se po cijeni od nekoliko desetaka kuna pa se mnogi građani, misleći da su prevareni, javljaju Državnom inspektoratu. No Vlada RH tvrdi da takve maske nisu obuhvaćene Odlukom o iznimnim mjerama kontrole cijena za određene proizvode. Ukratko, njihova cijena nije zamrznuta, a za to postoji i dobar razlog.

Naime, Odlukom su obuhvaćene kirurške zaštitne maske koje spadaju pod medicinske proizvode te FFP2 i FFP3 koje spadaju pod osobnu zaštitnu opremu, za koje proizvođač mora provesti odgovarajući postupak ocjenjivanja sukladnosti, izraditi tehničku dokumentaciju, iste moraju nositi oznaku sukladnosti CE , te posjedovati EU izjava o sukladnosti.


Stoga “pamučne, perive maske” se ne smatraju navedenim kategorijama proizvoda i nemaju takva svojstva zaštite, pa se na tržištu ne smiju oglašavati niti prodavati kao zaštitne maske.

Ako se u inspekcijskom nadzoru utvrdi da trgovac oglašava i prodaje “pamučne, perive maske”, kao “zaštitne pamučne maske”, istome će se zabraniti zavaravajuća, odnosno nepoštena poslovna praksa iz članka 33. stavka 1. Zakona o zaštiti potrošača te će se poduzeti prekršajne mjere temeljem članka 138. stavka 1. točke 46., stavak 2. i 3. Zakona o zaštiti potrošača.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP