Prati nas

Vijesti

Izbori i novac

Poljaci će ove godine dobiti 13, a iduće 14 mirovina

Trenutno je u punom jeku kampanja za predsjedničke izbore koji će biti održani 10. svibnja.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

foto: Sharon McCutcheon/Unsplash

Poljska će uvesti godišnji bonus za umirovljenike i primatelje invalidskih naknada, prema nacrtu zakona koji je u utorak potpisao predsjednik Andrzej Duda, piše Poslovni.hr.

Svakom umirovljeniku isplaćivat će se godišnji bonus u visini minimalne mirovine koja ove godine iznosi 1.200 zlota, što je nekoliko kuna više od 2.000 kuna. Prema procjeni navedenoj u prijedlogu zakona, bonuse bi ove godine trebalo dobiti gotovo 10 milijuna građana, za što će iz državnog proračuna u ovoj godini biti izdvojeno 11,7 milijardi zlota.


Oporba je kritizirala tu mjeru, tvrdeći da će se financirati uglavnom iz fonda svojedobno namijenjenog za isplatu invalidnina.

Vlada je odvojeno na jučerašnjoj sjednici usvojila i nacrt zakona prema kojem će umirovljenicima iduće godine biti isplaćen i jednokratni bonus. To bi značilo da će iduće godine dobiti 14 mirovina. Prema analitičarima, obećanja izdašne socijalne potrošnje odigrala su ključnu ulogu u izbornim pobjedama vladajuće nacionalne konzervativne stranke Zakon i pravda (PiS) u proteklim godinama.

Trenutno je u punom jeku kampanja za predsjedničke izbore koji će biti održani 10. svibnja. U anketama zasada vodi aktualni predsjednik Andrzej Duda, kojeg podupire stranka PiS.

.

Vijesti

U Varaždinu je preminulo 10 COVID pacijenata, na respiratoru ih više od 70 posto umire

vrištećoj crvenoj smo! Po prvi puta od rata zbrinjavamo pacijente u šatore. To sve govori, izjavio je Luetić.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Ravnatelj bolnice u Varaždinu Nenad Kudelić potvrdio je na konferenciji za medije da je u posljednja 24 sata umrlo 10 COVID pacijenata “Imamo pet puta veću smrtnost nego inače u ovo doba”, kazao je.

Više od 70 posto pacijenata na respiratoru u Varaždinu umre, objavljeno je na konferenciji za medije. “Mi smo u ratnom stanju! Izgleda da će šatori morati biti i novi stacionarni odjel”, izjavio je Kudelić.


Predsjednik Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić kritizirao je Vladu i podsjetio je da je Komora prije tri tjedna tražila strože mjere. Danas, kaže, imamo dvostruko više pacijenata u bolnicama i tri puta više pacijenata na respiratorima. “U vrištećoj crvenoj smo! Po prvi puta od rata zbrinjavamo pacijente u šatore. To sve govori”, izjavio je.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP