Prati nas

Vijesti

Svojevoljni odlazak

Portugal je na korak do legaliziranja eutanazije, Crkva se žestoko protivi

Zakonski prijedlozi predviđaju da provođenje postupka moraju, na zahtjev pacijenta, pokrenuti tri liječnika; pri čemu jedan liječnik mora biti specijalist za predmetnu bolest, a drugi psihijatar.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

foto: truthseeker08/Pixabay

Portugalski parlament prihvatio je pet zakonskih prijedloga kojima se omogućava eutanazija i potpomognuto samoubojstvo u slučajevima neizlječive bolesti. U daljnjoj proceduri, prijedlozi bi se trebali objediniti u zakon o kojem će se provesti konačno glasanje.

Time bi se ova država svrstala među malobrojne zemlje svijeta koje dopuštaju svjesno i namjerno končanje života, no zakon bi mogao blokirati predsjednik Marcelo Rebelo de Sousa.


Za vrijeme glasovanja pred parlamentom su se okupili prosvjednici koji su nosili transparent “Eutanazija ne okončava patnju, ona okončava život”. Neki su nosili raspela i religijske simbole, što je razumljivo, budući da se Katolička crkva najviše protivila ovom zakonu. Do sada je u Portugalu pomaganje u samoubojstvu bilo kažnjivo i s tri godine zatvora.

Zakonski prijedlozi predviđaju da provođenje postupka moraju, na zahtjev pacijenta, pokrenuti tri liječnika; pri čemu jedan liječnik mora biti specijalist za predmetnu bolest, a drugi psihijatar. Nakon toga će o predmetu odlučivati posebna komisija. Kako bi se izbjegao “eutanazijski turizam”, predloženo je i da se eutanazija omogući samo portugalskim državljanima.

Ako predsjednik de Sousa uloži veto na zakon, postoji mogućnost da parlament drugim glasovanjem poništi njegovo protivljenje. Dogodi li se to, zakon može poslati Ustavnom sudu. Naime, portugalski predsjednik nema izvršnih ovlasti.

Eutanazija je legalna u Belgiji, Kanadi, Kolumbiji, Luksemburgu, Nizozemskoj i Švicarskoj. Asistirano samoubojstvo je legalno u nekim američkim saveznim državama.

.

Vijesti

Prevario Stonjanku (73) kojoj je trebalo podesiti televizor; ostala je bez televizora i 3.000 kuna

Ovom prilikom još jednom policija je skrenula pozornost svim građanima, a posebno onim starije životne dobi, da s posebnom pozornošću primaju nepoznate osobe u svoj dom.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Ilustracija (foto: Mariia Chalaya/Unsplash)

Nakon što je Policijska postaja Ston zaprimila prijavu 73-godišnjakinje o krađi TV uređaja, provedeno je kriminalističko istraživanje kojim je utvrđeno da je počinitelj navedenog kaznenog djela 50-godišnji muškarac s područja Virovitičko-podravske županije, javio je Večernji list.

Prošlog tjedna oštećena je sjedila ispred svoje kuće kada je do nje došla ženska osoba koju je iz viđenja poznavala od ranije i koju je zamolila da joj namjesti TV uređaj koji je, uslijed promjene signala, prestao raditi.


Sljedećeg dana spomenuta ženska osoba došla je u pratnji nepoznatog muškaraca koji nije namjestio televizor već ga je zamijenio novim i to starijim, te je za navedenu uslugu tražio novčani iznos od tri tisuće kuna kojeg mu je ona i dala.

Nakon navedenog, nepoznati muškarac je napustio kuću i njezin TV uređaj uzeo sa sobom. Policija je kriminalističkim istraživanjem vrlo brzo utvrdila idenitet počinitelja, te protiv spomenutog 50-godišnjaka, podnijela kaznenu prijavu za kazneno djelo prijevare nadležnom državnom odvjetništvu.

Ovom prilikom još jednom policija je skrenula pozornost svim građanima, a posebno onim starije životne dobi, da s posebnom pozornošću primaju nepoznate osobe u svoj dom. Također mole mlađe sugrađane da upozore starije članove svojih obitelji na pojavne oblike prijevara i načine na koje se mogu zaštiti kako ne bi postali žrtve ovih kaznenih djela.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP