Prati nas

Vijesti

Svojevoljni odlazak

Portugal je na korak do legaliziranja eutanazije, Crkva se žestoko protivi

Zakonski prijedlozi predviđaju da provođenje postupka moraju, na zahtjev pacijenta, pokrenuti tri liječnika; pri čemu jedan liječnik mora biti specijalist za predmetnu bolest, a drugi psihijatar.

Objavljeno

|

foto: truthseeker08/Pixabay

Portugalski parlament prihvatio je pet zakonskih prijedloga kojima se omogućava eutanazija i potpomognuto samoubojstvo u slučajevima neizlječive bolesti. U daljnjoj proceduri, prijedlozi bi se trebali objediniti u zakon o kojem će se provesti konačno glasanje.

Time bi se ova država svrstala među malobrojne zemlje svijeta koje dopuštaju svjesno i namjerno končanje života, no zakon bi mogao blokirati predsjednik Marcelo Rebelo de Sousa.

Za vrijeme glasovanja pred parlamentom su se okupili prosvjednici koji su nosili transparent “Eutanazija ne okončava patnju, ona okončava život”. Neki su nosili raspela i religijske simbole, što je razumljivo, budući da se Katolička crkva najviše protivila ovom zakonu. Do sada je u Portugalu pomaganje u samoubojstvu bilo kažnjivo i s tri godine zatvora.

Zakonski prijedlozi predviđaju da provođenje postupka moraju, na zahtjev pacijenta, pokrenuti tri liječnika; pri čemu jedan liječnik mora biti specijalist za predmetnu bolest, a drugi psihijatar. Nakon toga će o predmetu odlučivati posebna komisija. Kako bi se izbjegao “eutanazijski turizam”, predloženo je i da se eutanazija omogući samo portugalskim državljanima.

Ako predsjednik de Sousa uloži veto na zakon, postoji mogućnost da parlament drugim glasovanjem poništi njegovo protivljenje. Dogodi li se to, zakon može poslati Ustavnom sudu. Naime, portugalski predsjednik nema izvršnih ovlasti.

Eutanazija je legalna u Belgiji, Kanadi, Kolumbiji, Luksemburgu, Nizozemskoj i Švicarskoj. Asistirano samoubojstvo je legalno u nekim američkim saveznim državama.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.