Prati nas

Vijesti

Ljuti penzioneri

Povišica mirovine iznenadila je mnoge umirovljenike

Iako su naizgled plaće rasle više, podebljanja su isplaćivana kao naknade za topli obrok, razni bonusi i naknade na koje se ne plaća porez. A kad se na nešto ne plaćaju porez i doprinosi, to ne utječe ni na mirovine.

Objavljeno

|

Koalicija umirovljeničkih stranaka Umirovljenici zajedno kritizira šesti paket pomoći za umirovljenike, tvrdeći da unatoč rekordnom nominalnom rastu mirovina, problem mirovina ispod linije siromaštva ostaje neriješen. Traže ponovno izračunavanje mirovina za sve umirovljenike te ističu da Vlada treba fokusirati napore na povećanje malih mirovina kako bi omogućila dostojan život umirovljenicima.
foto: Sandro Bura

Najavljeno travanjsko usklađivanje mirovina od 0,7 posto koje bi umirovljenicima s 2.500 kuna mirovine donijelo tek 17 dodatnih kuna izazvalo je brojne reakcije. Kako je u prethodnom ciklusu usklađenje iznosilo 2,44 posto, umirovljenici, dakako nisu zadovoljni. Zato poručuju da bi “povišicu” rado darovali Vladi Republike Hrvatske.

“Najgore je to sto će se ova naša velevrijedna Vlada hvaliti tom ‘povišicom’ na sva zvona”, napisala je Jasna na našoj stranici Facebooka, dok Zvonko dodaje: “Zašto im ne vratimo takvo ponašanje na izborima? Ima nas preko milijun i dvjesto tisuća.”

“Svoju povišicu doniram Uredu bivše predsjednice kako se ne bi morala sama financirati od skromnih ušteda i otpremnine”, objavio je Branimir. Dragica ljutito dodaje: “O ovolikoj povišici bolje da niti ne raspravljaju, jer samo dodatno ljute jadne penzionere. Naročito one koji jedva preživljavaju. Oni će tek dobiti jedno veliko ništa.”

Podsjetimo, ovog puta “iznevjerili” su poslodavci jer su plaće u drugom dijelu 2019. godine rasle samo 0,7 posto u odnosu na isplaćene bruto plaće u prvom dijelu godine. Iako su naizgled plaće rasle više, podebljanja su isplaćivana kao naknade za topli obrok, razni bonusi i naknade na koje se ne plaća porez. A kad se na nešto ne plaćaju porez i doprinosi, to ne utječe ni na mirovine.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.