Prati nas

Vijesti

Ljuti penzioneri

Povišica mirovine iznenadila je mnoge umirovljenike

Iako su naizgled plaće rasle više, podebljanja su isplaćivana kao naknade za topli obrok, razni bonusi i naknade na koje se ne plaća porez. A kad se na nešto ne plaćaju porez i doprinosi, to ne utječe ni na mirovine.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

foto: Sandro Bura

Najavljeno travanjsko usklađivanje mirovina od 0,7 posto koje bi umirovljenicima s 2.500 kuna mirovine donijelo tek 17 dodatnih kuna izazvalo je brojne reakcije. Kako je u prethodnom ciklusu usklađenje iznosilo 2,44 posto, umirovljenici, dakako nisu zadovoljni. Zato poručuju da bi “povišicu” rado darovali Vladi Republike Hrvatske.

“Najgore je to sto će se ova naša velevrijedna Vlada hvaliti tom ‘povišicom’ na sva zvona”, napisala je Jasna na našoj stranici Facebooka, dok Zvonko dodaje: “Zašto im ne vratimo takvo ponašanje na izborima? Ima nas preko milijun i dvjesto tisuća.”


“Svoju povišicu doniram Uredu bivše predsjednice kako se ne bi morala sama financirati od skromnih ušteda i otpremnine”, objavio je Branimir. Dragica ljutito dodaje: “O ovolikoj povišici bolje da niti ne raspravljaju, jer samo dodatno ljute jadne penzionere. Naročito one koji jedva preživljavaju. Oni će tek dobiti jedno veliko ništa.”

Podsjetimo, ovog puta “iznevjerili” su poslodavci jer su plaće u drugom dijelu 2019. godine rasle samo 0,7 posto u odnosu na isplaćene bruto plaće u prvom dijelu godine. Iako su naizgled plaće rasle više, podebljanja su isplaćivana kao naknade za topli obrok, razni bonusi i naknade na koje se ne plaća porez. A kad se na nešto ne plaćaju porez i doprinosi, to ne utječe ni na mirovine.

.

Vijesti

Današnjim potpisivanjem s radom počinje novo Nacionalno vijeće za umirovljenike

Uz predsjednika Vlade bit će ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Premijer Andrej Plenković potpisat će danas Sporazum o osnivanju Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe s predsjednicom Matice umirovljenika Hrvatske Višnjom Fortunom i predsjednicom Sindikata umirovljenika Hrvatske Jasnom A. Petrović.

Sporazumom se osniva Nacionalno vijeće za umirovljenike i starije osobe, kao savjetodavno tijelo Vlade koje o pitanjima iz područja mirovinskog i zdravstvenog osiguranja, socijalne politike i zaštite starijih osoba donosi zaključke i mišljenja Vladi, u duhu partnerstva i suradnje.


Uz predsjednika Vlade bit će ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP