Prati nas

Vijesti

Ljuti penzioneri

Povišica mirovine iznenadila je mnoge umirovljenike

Iako su naizgled plaće rasle više, podebljanja su isplaćivana kao naknade za topli obrok, razni bonusi i naknade na koje se ne plaća porez. A kad se na nešto ne plaćaju porez i doprinosi, to ne utječe ni na mirovine.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

foto: Sandro Bura

Najavljeno travanjsko usklađivanje mirovina od 0,7 posto koje bi umirovljenicima s 2.500 kuna mirovine donijelo tek 17 dodatnih kuna izazvalo je brojne reakcije. Kako je u prethodnom ciklusu usklađenje iznosilo 2,44 posto, umirovljenici, dakako nisu zadovoljni. Zato poručuju da bi “povišicu” rado darovali Vladi Republike Hrvatske.

“Najgore je to sto će se ova naša velevrijedna Vlada hvaliti tom ‘povišicom’ na sva zvona”, napisala je Jasna na našoj stranici Facebooka, dok Zvonko dodaje: “Zašto im ne vratimo takvo ponašanje na izborima? Ima nas preko milijun i dvjesto tisuća.”


“Svoju povišicu doniram Uredu bivše predsjednice kako se ne bi morala sama financirati od skromnih ušteda i otpremnine”, objavio je Branimir. Dragica ljutito dodaje: “O ovolikoj povišici bolje da niti ne raspravljaju, jer samo dodatno ljute jadne penzionere. Naročito one koji jedva preživljavaju. Oni će tek dobiti jedno veliko ništa.”

Podsjetimo, ovog puta “iznevjerili” su poslodavci jer su plaće u drugom dijelu 2019. godine rasle samo 0,7 posto u odnosu na isplaćene bruto plaće u prvom dijelu godine. Iako su naizgled plaće rasle više, podebljanja su isplaćivana kao naknade za topli obrok, razni bonusi i naknade na koje se ne plaća porez. A kad se na nešto ne plaćaju porez i doprinosi, to ne utječe ni na mirovine.

.

Vijesti

Beroš: ‘Nova žrtva koronavirusa je je muškarac srednje životne dobi bez ranijih bolesti’

Naši rezultati su dobri. Linija je linearna, ali nema mjesta za opuštanje. Ako želimo da sve ovo traje kraće, moramo se pridržavati mjera koje izriče Stožer, zaključio je Beroš.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Ministar zdravlja Vili Beroš na tiskovnoj konferenciji Nacionalnog stožera civilne zaštite objavio je da je u protekla 24 sata u Hrvatskoj registrirano 40 novih infekcija koronavirusom. Broj zaraženih popeo se na 1.222. Do sada je obavljeno 11.464 testiranja.

“Nažalost, imamo jednog preminulog bolesnika u Klinici za infektivne bolesti u Zagrebu. Riječ je o muškarcu srednje životne dobi koji ranije nije bio bolestan. 36 bolesnika je na respiratorima, a hospitaliziranih 372. Oporavilo se 130 osoba”, kazao je Beroš.


Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić rekla je, govoreći o osobi koja je preminula, da i mlađe osobe i one srednje dobi, čak i zdrave, mogu u određenim situacijama razviti težak klinički oblik te završiti na respiratoru, pa čak i sa smrtnim ishodom.

“To treba imati na pameti. Dakle, svi oni mlađe i srednje životne dobi moraju čuvati sebe, na prvom mjestu odgovornim ponašanjem, a onda i sve oko sebe. Dakle, nije nitko izuzet. Ono što je u statistici češće, nije sto posto”, rekla je Markotić.

“U ovoj epidemiji ne spašavamo sami sebe, već spašavamo druge. Tu je bit ove solidarnosti. Naši rezultati su dobri. Linija je linearna, ali nema mjesta za opuštanje. Ako želimo da sve ovo traje kraće, moramo se pridržavati mjera koje izriče Stožer”, zaključio je Beroš.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP