Prati nas

Show

Moglo je i bolje

Poznata stručnjakinja za protokol neugodno je iznenađena himnom Josipe Lisac

‘Zakon kaže kad se smije, a kad se ne smije izvesti himna. Ovdje je bilo previše umjetničke slobode.’

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Milada Privora (screenshot: HTV)

Najpoznatija hrvatska stručnjakinja za protokol i predavačica Visoke škole međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjöld, Milada Privora, ostala je zatečena izvedbom državne himne na inauguraciji Zorana Milanovića. I to neugodno.

“Kao što sam i očekivala da će nas Josipa Lisac sve iznenaditi, zaista nas je sve iznenadila. Samo možda ne u pozitivnom smislu. Na trenutke se vidjelo da je i izabrani predsjednik Zoran Milanović bio zatečen izvedbom”, komentirala je Privora u prijenosu ustoličenja na HTV-u.  


“Zakon kaže kad se smije, a kad se ne smije izvesti himna. Ovdje je bilo previše umjetničke slobode”, misli Privora koja kaže da “himna mora biti himna” te da bi bila sretnija da ju je izvela Klapa „Sveti Juraj“ Hrvatske ratne mornarice.

“Nekima se neće svidjeti, no to je sloboda. Treba voljeti svoju zemlju, biti slobodan u njoj, treba stvarati u njoj. Voljeti sebe i sve oko sebe”, komentirala je Josipa Lisac negativne kritike za 24 sata.

Tko je Milada Privora?

Privora je među najuglednijim stručnjacima za protokol u Hrvatskoj. Odlukom predsjednika države 2000. godine imenovana ravnateljicom Državnog protokola i veleposlanicom u Ministarstvu vanjskih poslova RH te šeficom protokola predsjednika Republike Hrvatske gdje je radila izravno s predsjednikom.

Pripremila je mnogobrojne državne i radne susrete predsjednika s vodećim svjetskim državnicima, kraljevima, princezama, prinčevima, sultanima, od kojih među najznačajnijim i najzahtjevnijim izdvaja dva posjeta pape Republici Hrvatskoj.

.

Show

U 92. godini umrla je glumica Zdenka Heršak

Napustila nas je velika umjetnica poznata po brojnim ulogama u kazalištu i u više od 60 filmova i serija. Manje je poznato da je Heršak bila i spisateljica te je objavila desetak knjiga.

Silvija Novak

Objavljeno

|

U 92. godini života umrla je poznata glumica Zdenka Heršak. Rođena je u Zagrebu, 19. kolovoza 1928. godine gdje je završila Zemaljsku glumačku školu te poslije bila članica studija Jadran filma.

Zanimljivo i možda manje poznato, nastupala je kao balerina u Hrvatskom narodnom kazalištu, a kad je Branko Gavella osnovao kazalište u Frankopanskoj, pridružuje se njegovom ansamblu. Zdenak Heršak ostala je članica tog kazališta sve do mirovine.


Ostat će upamćena po nizu sjajnih predstava u kojima je igrala: Držićev i Škiljanov “Dundo Maroje” iz 1955., gdje je u osam godina Lauru zaigrala čak 130 puta, zatim Krležino “Kraljevo”, von Horváthove “Priče iz Bečke šume”, glumila je Kobilu u “Balkonu” J. Geneta, Babakinu u “Ivanovu” A. P. Čehova, Bessie Burgess u predstavi “Plug i zvijezde”, Mariolu u “Gle, kako dan lijepo počinje” Z. Bajsića, Majoricu Beregi “U pozadini” M. Feldmana i u mnogim drugim predstavama. Osim u Gavelli, nastupala je i u drugim kazalištima u Zagrebu, Rijeci, Šibeniku i Dubrovniku.

Zdenka Heršak glumila je i u više od 60 filmova i serija, mežu kojima su “Kužiš stari moj”, “Seljačka buna 1573.”, “Događaj”, “Hoću živjeti”, “U raljama života”, “Ne daj se, Floki”, “Leo i Brigita”, “Duga mračna noć” te serije “Naše malo misto”, “Nepokoreni grad”, “Smogovci”, “Putovanje u Vučjak”, “Bitange i princeze” i druge.

Valja napomenuti i da je Heršak, osim glumačke, ostvarila i značajnu spisateljsku karijeru te je objavila desetak knjiga.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP