Prati nas

Show

Moglo je i bolje

Poznata stručnjakinja za protokol neugodno je iznenađena himnom Josipe Lisac

‘Zakon kaže kad se smije, a kad se ne smije izvesti himna. Ovdje je bilo previše umjetničke slobode.’

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Milada Privora (screenshot: HTV)

Najpoznatija hrvatska stručnjakinja za protokol i predavačica Visoke škole međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjöld, Milada Privora, ostala je zatečena izvedbom državne himne na inauguraciji Zorana Milanovića. I to neugodno.

“Kao što sam i očekivala da će nas Josipa Lisac sve iznenaditi, zaista nas je sve iznenadila. Samo možda ne u pozitivnom smislu. Na trenutke se vidjelo da je i izabrani predsjednik Zoran Milanović bio zatečen izvedbom”, komentirala je Privora u prijenosu ustoličenja na HTV-u.  


“Zakon kaže kad se smije, a kad se ne smije izvesti himna. Ovdje je bilo previše umjetničke slobode”, misli Privora koja kaže da “himna mora biti himna” te da bi bila sretnija da ju je izvela Klapa „Sveti Juraj“ Hrvatske ratne mornarice.

“Nekima se neće svidjeti, no to je sloboda. Treba voljeti svoju zemlju, biti slobodan u njoj, treba stvarati u njoj. Voljeti sebe i sve oko sebe”, komentirala je Josipa Lisac negativne kritike za 24 sata.

Tko je Milada Privora?

Privora je među najuglednijim stručnjacima za protokol u Hrvatskoj. Odlukom predsjednika države 2000. godine imenovana ravnateljicom Državnog protokola i veleposlanicom u Ministarstvu vanjskih poslova RH te šeficom protokola predsjednika Republike Hrvatske gdje je radila izravno s predsjednikom.

Pripremila je mnogobrojne državne i radne susrete predsjednika s vodećim svjetskim državnicima, kraljevima, princezama, prinčevima, sultanima, od kojih među najznačajnijim i najzahtjevnijim izdvaja dva posjeta pape Republici Hrvatskoj.

.

Show

Preživjet ćemo i ovo: Poruka generaciji koju život nije mazio

‘Nije nas život mazio generacijo moja, ali znaš li što je zajedničko svakom od tih grubih udaraca? Sve smo ih preživjeli! Neki su nas bacili na koljena, ali opet smo znali kako ustati. Generacijo moja, baš ovih dana kad je teško sjetiti se lijepog…’

Silvija Novak

Objavljeno

|

Doista, nije ovoj našoj generaciji bilo lako. Prvo rat, pa financijska kriza, pa krediti u švicarcima, pa bolesti, razvodi, otkazi, a onda još i pandemija i potres. Naša poznata pjevačica Ivana Plechinger (46) putem društvenih mreža poslala je poruku svojoj generaciji i na kraju zaključila: “Preživjeli smo sve, pa ćemo i ovo!” Pročitajte i glavu gore!

“Nije nas život mazio generacijo… Servirao nam je i rat i financijsku krizu, kredite u švicarcima, a i ‘klasike’ otkaza, razvoda, bolesti i odlazaka najmilijih. A sad? Na meniju je nešto što još nijedna generacija prije nas nije doživjela – virus koji prijeti da će ugroziti više ljudi no mnoge nedaće o kojima smo učili iz udžbenika povijesti. Ali to nije sve! Neki od nas koji Zagreb zovu svojim domom, potresom su u trenutku ostali bez njega, a svima se to nedjeljno buđenje upisalo u sjećanje najgoreg buđenja koje pamtimo.


Nije nas život mazio generacijo moja, ali znaš li što je zajedničko svakom od tih grubih udaraca? Sve smo ih preživjeli! Neki su nas bacili na koljena, ali opet smo znali kako ustati. Generacijo moja, baš ovih dana kad je teško sjetiti se lijepog, sjeti se svih izlazaka i plesanja dok te noge više ne služe i pjevanja dok ne ostaneš bez glasa na svim tulumima uz “Dva dinara druže” i “Ja ti pišem pismo stari prijatelju moj”.

Sjeti se svih kultnih koncerata, položenih ispita i slavlja u njihovo ime. Sjeti se svih izleta i roštiljanja i svih smijanja s onima koje najviše voliš. Sjeti se svakog putovanja i svakog novog okusa i mirisa u zemljama koje vidiš prvi puta. Sjeti se svih zagrljaja. Baš svih. Svih poljubaca u suton i u zoru, u podne i u ponoć, svih dodira od jutra do sutra. Sjeti se generacijo. Sad kada nam sve to najviše nedostaje, sjetimo se najvažnijeg – svaku smo svoju nedaću preživjeli! I ovu ćemo.

Ništa više neće biti isto, čitav će svijet i svi u njemu biti drugačiji jer svaki će zagrljaj značiti toliko više, svaka kava s društvom i romantična večera, svaki koncert veselit će te jače, svaki novi grad i nova šetnja, svaki susret, svaka neočekivana dobrota dublje će te dotaći… Zanimljivo je da nas prijetnja smrću tjera da život cijenimo više i postanemo stvarno svjesni svih ljepota koje smo proživjeli i koje živimo. Smrt naš život stavlja u pravu perspektivu. Hvala joj na tome.

Generacijo moja, pametni smo mi, ali nismo znali kako mudro živjeti. Hoćemo li sada konačno naučiti? E, ajde da hoćemo.” Pogledajte Ivanin video:

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP