Prati nas

Show

Uvijek posebna

Prava pobjednica dodjele Oscara je Jane Fonda (82)

Slavna glumica i aktivistica Jane Fonda na ovogodišnjoj je dodjeli Oscara pokazala kakvog je kova. Pojavila se u već nošenoj haljini jer se zarekla da više neće kupovati novu odjeću zbog štetnog utjecaja modne industrije na okoliš. Osim toga, odustala je od bojenja kose i ponosno pokazala i novu, sijedu boju.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Jane Fonda (screenshot: Youtube)

Završena je još jedna dodjela Oscara, dojmovi su se slegli kao i iznenađenje da je sve glavne nagrade pokupio film iz južne Koreje u čijoj su začudnoj kinematografiji dosada uživali samo najzagriženiji filmofili. No uz sve uzbudljive filmove, glamurozne toalete, zajedljive komentare prezentera i Brada Pitta koji je napokon osvojio zlatni kipić, po nama je najveća zvijezda ovogodišnje dodjele Oscara ipak bila jedna i jedina Jane Fonda (82). Evo i zašto.

Ova dvostruka dobitnica Oscara poznata je kao vrlo politična osoba koje se svim srcem angažira u pitanjima koje smatra važnima. Usto, ona se uvijek nađe na pravoj strani povijesti: i kad je 1970. godine uhićena jer je protestirala protiv rata u Vijetnamu, a i sada kad svim srcem stoji uz mlade klimatske aktiviste i podržava ih u njihovoj borbi za čist okoliš i sigurnu budućnost – što ju je također privremeno koštalo slobode jer je, kao što je poznato, i radi tih prosvjeda već nekoliko puta privedena.


No Jane ne prosvjeduje isprazno. Kod nje se ne događa da se na skupovima zalaže za jedno, a onda sama čini nešto posve drugo. Ona je vjerodostojna. Tako se zarekla da je crveni kaput kojeg je prkosno pokazala na svečanosti dodjele Oscara posljednje što je kupila te da više nikada u životu neće kupiti niti jedan novi odjevni predmet zbog izuzetno negativnog učinka koji modna industrija ima na okoliš.

Rečeno – učinjeno! Fonda se na dodjeli Oscara pojavila u prekrasnoj crvenoj haljini dizajnerice Elie Saab koju je već nosila na festivalu u Cannesu prije šest godina. Takvo što posve je nezamislivo u svijetu holivudskog glamura, no ne i kad je u pitanju Jane Fonda. Svi su se, naravno, raspisali o Fondinoj “recikliranoj” haljini – iako se nešto što je odjeveno tek dva puta teško može nazvati reciklažom – tako da nije teško zamisliti da je Fonda pokrenula novi trend. Željno očekujemo vidjeti tko će je u ovome slijediti.

Svečana haljina je nezamisliva bez frizure, a i u ovome je Fonda pokazala svoju veličinu i prigrlila svoju sijedu kosu. Možda će neki primijetiti da je s 82 godine bilo i kraljnje vrijeme da se prestane farbati, no ne zaboravimo da se ovdje radi o nemilosrdnom Hollywoodu u kojem starenje nije dopušteno.

Za svečanost dodjele Oscara Fonda je tako pokazala srebrno-sivu nijansu, a čitav proces nastanka nove boje i frizure na Instagramu je pokazao njen frizer Jack Martin. O susretu sa slavnom glumicom, kazao je: “Zbog nje mi je bilo neugodno reći da sam umoran. Nikada neću zaboraviti ovaj prekrasan dan!”

View this post on Instagram

I had the honor and the pleasure to transform the legendary actress @janefonda hair specially for the 2020 Oscar. Spending 7 hours with this amazing Hollywood star and witnessing her energy, beauty, strength and femininity was so inspiring. For straight 7 hours while I was working on her hair she was writing chapters in her due soon book, and memorizing her lines in the famous tv show Frankie and grace that she is shooting the 7th season now, answering emails and reading her newspapers plus communicating with me and her team with the sweetest, humblest soul, she made me feel ashamed to complain of being tired. This experience was extremely great and I will never forget this amazing day, thanks to the talented @jjhanousek and @deleonmakeup for nominated me to her. Formula: Jane had about 3 inches of her salt and pepper natural roots and the rest was a little tired warm golden blonde, her goal color was a silver icy blonde to surprise everyone at the 2020 Oscar presenting the final award winner for the movie of the year. I started the 7 hours process by giving miss Fonda a platinum card, by bleaching all her hair back to back by taking very thin sections in foils using @oligopro extra blonde with 20 vol and olaplex on the virgin hair and 10 vol with @olaplex on previously colored hair. Once I reached very pale blonde level 11 After 3 hours processing rinsed hair and did olaplex number 2 for 20 minutes, rinsed hair then prtone hair to cancel all the yellowish hue in the hair and prepare a solid white canvas by using @redken shade eq 1/2 oz 9B + 1/2 oz 10vv mixed with 3 once of clear (00) and double the total amount of processing solution for about 10 minutes, rinsed hair, towel dried and apply the final toner by @wellahairusa blondor 1/2 pale silver + 1/2 pale platinum mixed with 6 vol developer for 30 minutes, shampooed, conditioned. Hair felt amazingly healthy and Jane was extremely happy for getting her dream hair that took her a while to find a colorist that can do it perfectly in a very painless process. @modernsalon @behindthechair_com @american_salon #sliverhair #whitehair #platinumhair #oscars2020 #theoscars2020

A post shared by ᒍᗩᑕK ᗰᗩᖇTIᑎ (@jackmartincolorist) on

.

Show

U 78. godini umro je Mustafa Nadarević, govorio je da je ljubav neobjašnjiva

Nadarević je bio jedan od najcjenjenijih glumaca s ovih prostora, a jednako je uspješan bio i u kazalištu i na filmu.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Jedna od najvećih zvijezda jugoslavenske kinematografije, glumac Mustafa Nadarević, preminuo je u 77. godini nakon duge i teške bolesti. Tužnu vijest je za Radio Sarajevo potvrdio njegov prijatelj, također glumac Moamer Kasumović.

Mustafa Nadarević rođen je u Banja Luci 1943. godine. Živio je i radio u mnogim gradovima bivše Jugoslavije, no najveći dio života proveo je u Zagrebu gdje je i započeo glumačku karijeru u Zagrebačkom kazalištu mladih, da bi nekoliko godina kasnije postao članom Drame Hrvatskog narodnog kazališta.


O prvoj ulozi i imenu Mustafa

U prvom razredu osnovne škole u Zagrebu, učiteljica mi je stavila trešnje na uši i bio sam Crvenkapica zato što me htjela prezentirati u razredu. Vi živite u Sarajevu i Mustafa je normalno ime. U Zagrebu je to abnormalno ime. Djeca su vikala ‘Musta otvori usta’. Došao sam baki kući plakati i onda je zamolila učiteljicu da ne piše više Mustafa nego Mujica. Nakon dva tri dana, djeca su vikala Mujica Gujica. (Novi list, 2018.)

O radnim navikama

Ja sam vrlo kasno počeo, negdje sa 36 godina, kad sam dobio kćerku, onda sam se uozbiljio. Imao sam jedan veliki problem, u meni jeste Balkan. I taj Balkan ima jednu prekrasnu krilaticu – lako ćemo. Nema lako, teško ćemo. U 36. godini sam počeo ozbiljno raditi, do tada sam bio zaljubljen u svoju ženu, dijete, svijet oko mene. Posao se mora krvavo odraditi da bi bio dobar. (Novi list, 2018.)

O ljubavi

Ljubav svake vrste, prema knjizi, prema prirodi, prema listu, prema životinji, prema čovjeku… Ljubav nije seks. Ljubav je jedna velika pažnja, nježnost, drugarstvo – neki titraj – nešto neobjašnjivo. A ovo drugo je da bi drugi došli iza nas. (N1, 2018.)

O ženskoj ljepoti

Svakom čovjeku je draže ispred sebe imati osobu iz čijih očiju isijava ljepota. I ženama je ljepše gledati nekog mladog dečka nego ćelavog starog jarca s brčićima. Obožavam žene koje nisu umjetne, danas svaka može dobro izgledati uz pomoć plastične kirurgije i šminke. Volim prirodnu ljepotu. (Globus, 2010.)

Je li za vrijeme Tita bilo bolje?

Apsolutno. Prije svega, bilo nas je dvadeset milijuna. Svaki film gledalo je nekoliko milijuna ljudi. Sad smo rascjepkani na pet, šest, četiri, sedam, osam i ne znam koliko milijuna. U Titovo vrijeme živjelo se drugačije. Školovanje je bilo besplatno, mogao si studirati što si želio, imao si socijalno osiguranje, neku socijalnu državu. Danas toga nema. (CDM.me, 2017.)

O teškoj bolesti

Svim rizičnim skupinama, pogotovo pušačima, mogu poručiti da ne budu primitivni kao ja, da se plaše doktora. Meni je doktor još kao malom djetetu bio ‘jao’, od zubara nadalje, sve je bilo strašno. Dobro je da se ide na vrijeme na preglede, jer onda je izlječivost vrlo blizu. (MojeVrijeme.hr, 2020.)

U svojoj bogatoj karijeri ostvario je mnogo zapaženih uloga poput Bogdana u “Hvarkinji”, Pometa u “Dundi Maroju” i Miletića u “Ostavci”, no mnogi će ga ponajviše pamtiti kao nenadmašnog Leona Glembaja u Vrdoljakovoj ekranizaciji Krležinog klasika “Gospoda Glembajevi”.

Osim toga, glumio je i u filmovima “Kuduz”, “Gluvi barut”, “Praznik u Sarajevu”, “Puška za uspavljivanje”, “Ničija zemlja”, „”Gori vatra”, “Nafaka” i mnogim drugima. Publiku ispred malih ekrana oduševio je ulogom Izeta Fazlinovića u seriji “Lud, zbunjen normalan” koja je snimana od 2007. do 2016. godine.

Nadarević se okušao i kao kazališni redatelj te je 1992. godine u Gavelli režirao “Let iznad kukavičjeg gnijezda”, a nakon toga i “Balkanskog špijuna”, “Zabune” i Hasanaginicu”.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP