Prati nas

Show

Sretan rođendan!

Sretan 85. rođendan, Ćiro! Evo što je rekao o ženidbi, ženama nogometaša, igračima…

Na današnji dan rođen je ‘trener svih trenera’, legendarni Miroslav Ćiro Blažević, a mi smo se tom prilikom prisjetili nekih od njegovih najzanimljivijih izjava.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Miroslav Ćiro Blažević (screenshot: Youtube)

Ako trener svih trenera slavi rođendan, je li to onda rođendan svih rođendana? Za brojne poklonike nogometa u Hrvatsku je jamačno tako. Naime, danas 85. rođendan slavi Miroslav Ćiro Blažević, legendarni trener koji je hrvatsku nogometnu reprezentaciju odveo do trećeg mjesta na svjetskom prvenstvu 1996. u Francuskoj i čiji je uspjeh nadmašen tek prošle godine osvajanjem drugog mjesta pod vodstvom izbornika Zlatka Dalića.

Ćiro, inače rođeni Travničanin, nakon povijesnog uspjeha s hrvatskom reprezentacijom, kazao je da je on “najveći trener na svijetu” jer je postigao jako mnogo – a iz Travnika je te što bi tek bilo da je rođen u nekom velegradu. Uz ovu izjavu, odlučili smo se prisjetiti još nekih Ćirinih legendarnih izjava:


O novinarima

Nema ništa bolje od novinarskog posla. Imaš vlast, piješ ljudima krv na slamku i još te plaćaju za to.

O igračima

Ja sam prema svojim igračima tiranin, a samo tiranin može egzistirati na čelu reprezentacije.

O ženama nogometaša

One imaju jedan fenomen da misle da je njihov muž najbolji i da bi on trebao biti najbolje plaćen. I onda njemu pije krv: ‘zamisli ti nisi tako plaćen’, to su ženska posla.

O seksu prije utakmice

Seks umara, on uzima najvitalniju energiju. I sad da ja njih pustim da im fali ona reakcija u frakciji sekunde koja se traži od nogometaša.

O ženidbi

Jedan igrač mi je došao: “Šefe mogu li ja nju oženiti?” Ja sam rekao: “Čekaj da se malo informiram pa da vidim tko joj je mama, tko joj je tata.” I sve ja to dokučim i kažem: “Pričekaj malo”, ali on neće čekati i oženi je. Prođe 15 godina i dođe on meni i kaže da sam imao pravo. Ja imam rendgen u očima za ženu pravu i za ženu krivu.

O Zdravku Mamiću

Mamić se u mnogome transformirao, to nije više onaj Zdravko Mamić agresivni, kojeg smo naučili vidjeti – nego je Zdravko Mamić postao “svećenik”. Ja sam jako solidaran s njim i želim mu sve najbolje.

O svojoj lažnoj osmrtnici

Naravno da sam vidio osmrtnicu, ali hvala Bogu, živ sam. No, što se može, takav je život. Meni je drago da sam živ i da tako živ mogu čitati i gledati svoju osmrtnicu.

.

Show

U 78. godini umro je Mustafa Nadarević, govorio je da je ljubav neobjašnjiva

Nadarević je bio jedan od najcjenjenijih glumaca s ovih prostora, a jednako je uspješan bio i u kazalištu i na filmu.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Jedna od najvećih zvijezda jugoslavenske kinematografije, glumac Mustafa Nadarević, preminuo je u 77. godini nakon duge i teške bolesti. Tužnu vijest je za Radio Sarajevo potvrdio njegov prijatelj, također glumac Moamer Kasumović.

Mustafa Nadarević rođen je u Banja Luci 1943. godine. Živio je i radio u mnogim gradovima bivše Jugoslavije, no najveći dio života proveo je u Zagrebu gdje je i započeo glumačku karijeru u Zagrebačkom kazalištu mladih, da bi nekoliko godina kasnije postao članom Drame Hrvatskog narodnog kazališta.


O prvoj ulozi i imenu Mustafa

U prvom razredu osnovne škole u Zagrebu, učiteljica mi je stavila trešnje na uši i bio sam Crvenkapica zato što me htjela prezentirati u razredu. Vi živite u Sarajevu i Mustafa je normalno ime. U Zagrebu je to abnormalno ime. Djeca su vikala ‘Musta otvori usta’. Došao sam baki kući plakati i onda je zamolila učiteljicu da ne piše više Mustafa nego Mujica. Nakon dva tri dana, djeca su vikala Mujica Gujica. (Novi list, 2018.)

O radnim navikama

Ja sam vrlo kasno počeo, negdje sa 36 godina, kad sam dobio kćerku, onda sam se uozbiljio. Imao sam jedan veliki problem, u meni jeste Balkan. I taj Balkan ima jednu prekrasnu krilaticu – lako ćemo. Nema lako, teško ćemo. U 36. godini sam počeo ozbiljno raditi, do tada sam bio zaljubljen u svoju ženu, dijete, svijet oko mene. Posao se mora krvavo odraditi da bi bio dobar. (Novi list, 2018.)

O ljubavi

Ljubav svake vrste, prema knjizi, prema prirodi, prema listu, prema životinji, prema čovjeku… Ljubav nije seks. Ljubav je jedna velika pažnja, nježnost, drugarstvo – neki titraj – nešto neobjašnjivo. A ovo drugo je da bi drugi došli iza nas. (N1, 2018.)

O ženskoj ljepoti

Svakom čovjeku je draže ispred sebe imati osobu iz čijih očiju isijava ljepota. I ženama je ljepše gledati nekog mladog dečka nego ćelavog starog jarca s brčićima. Obožavam žene koje nisu umjetne, danas svaka može dobro izgledati uz pomoć plastične kirurgije i šminke. Volim prirodnu ljepotu. (Globus, 2010.)

Je li za vrijeme Tita bilo bolje?

Apsolutno. Prije svega, bilo nas je dvadeset milijuna. Svaki film gledalo je nekoliko milijuna ljudi. Sad smo rascjepkani na pet, šest, četiri, sedam, osam i ne znam koliko milijuna. U Titovo vrijeme živjelo se drugačije. Školovanje je bilo besplatno, mogao si studirati što si želio, imao si socijalno osiguranje, neku socijalnu državu. Danas toga nema. (CDM.me, 2017.)

O teškoj bolesti

Svim rizičnim skupinama, pogotovo pušačima, mogu poručiti da ne budu primitivni kao ja, da se plaše doktora. Meni je doktor još kao malom djetetu bio ‘jao’, od zubara nadalje, sve je bilo strašno. Dobro je da se ide na vrijeme na preglede, jer onda je izlječivost vrlo blizu. (MojeVrijeme.hr, 2020.)

U svojoj bogatoj karijeri ostvario je mnogo zapaženih uloga poput Bogdana u “Hvarkinji”, Pometa u “Dundi Maroju” i Miletića u “Ostavci”, no mnogi će ga ponajviše pamtiti kao nenadmašnog Leona Glembaja u Vrdoljakovoj ekranizaciji Krležinog klasika “Gospoda Glembajevi”.

Osim toga, glumio je i u filmovima “Kuduz”, “Gluvi barut”, “Praznik u Sarajevu”, “Puška za uspavljivanje”, “Ničija zemlja”, „”Gori vatra”, “Nafaka” i mnogim drugima. Publiku ispred malih ekrana oduševio je ulogom Izeta Fazlinovića u seriji “Lud, zbunjen normalan” koja je snimana od 2007. do 2016. godine.

Nadarević se okušao i kao kazališni redatelj te je 1992. godine u Gavelli režirao “Let iznad kukavičjeg gnijezda”, a nakon toga i “Balkanskog špijuna”, “Zabune” i Hasanaginicu”.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP