Prati nas

Mozaik

To je Valentinovo!

Stali su na ludi kamen u zrelim godinama. Ika i Risto će u subotu jedno drugome reći ‘da”

Dvogodišnje poznanstvo s Ristom prije dva mjeseca preraslo je u ono najljepše – ljubav. Sve je počelo u jednom lokalu na trebinjskoj tržnici.

Objavljeno

|

Ika i Risto (foto: Direkt)

Ika Marić (68) iz Dubrovnika i njen partner Risto Čičković (69) iz Trebinja odlučili su raskrstiti sa samačkim životima i svoju ljubav okruniti brakom. Za koji dan će pred matičarem i šezdesetak svatova u jednom trebinjskom restoranu reći “da”.

Neće se ta svadba razlikovati po mnogo čemu od ostalih; biti će ića i pića, veselja i muzike… Jedino što mladenci neće biti tako mladi. Ali, koga briga za to. “Bitno je da se volimo, nikad nije kasno za ljubav”, kažu za Direkt uz osmijeh Ika i Risto.

Starost je neizvjesna, a samoća katkad naporna i teška. Zato je ljepše život provesti udvoje, kažu mladenci. Iako su prijatelji i rodbina bili zatečeni njihovom odlukom da na izmaku sedmog desetljeća prave svadbu, Iki i Risti tu ništa nije čudno.

“Osjetili smo da smo jedno za drugo. Shvatili smo da je bolje da se udružimo, da budemo zajedno i da se vjenčamo na kraju. Osjećamo da smo srodne duše. Kad sam rekla mojoj obitelji da ću se udati, bili su malo skeptični – gdje ćeš ti pod stare dane udavati se, zašto ti to treba… ali su se kasnije smirili, jer sam ih uvjerila da meni treba netko i da je teško živjeti sam”, priča Ika.

Upoznali su se još prije dvije godine kada se Ika iz Dubrovnika doselila u Trebinje, gdje je odlučila provoditi svoje penzionerske dane. Dvogodišnje poznanstvo s Ristom prije dva mjeseca preraslo je u ono najljepše – ljubav. Sve je počelo u jednom lokalu na trebinjskoj tržnici. Ika, koja je sjedila u kafiću, ugledala je, tada poznanika, Ristu i pozvala ga da joj se pridruži na kavi. Dugi razgovor o životu, ljubavi, navikama, sreći, sudbini… za buduće mladence bio je, ipak, kratak. Osjećali su da se moraju opet vidjeti pa su to učinili već sutradan.

Ika Marić (foto: Direkt)

“Netko je morao prvi napasti, a danas ženske više napadaju. On je pristao da budemo zajedno”, govori Ika kroz osmijeh. Risto otkriva kako mu je, ipak, bilo nestvarno da se jedna Dubrovčanka “zalijepi” baš za njega. “Ja sam se ustručavao malo, gdje Dubrovčanka da se uda za mene, seljaka”, govori Risto i priznaje da je ženidbu potajno priželjkivao, jer mu je 12 godina samačkog života već bilo dodijalo.

U poznim godinama, kažu, nije lako naći partnera koji vam odgovara, jer čovjek sve više razmišlja na koga će naići. “Kad si mlad ne misliš puno, bitna ti je samo ljubav, a ne je li ta osoba stvarno za tebe. Sada je drugačije. Ika je prava osoba za mene”, siguran je mladoženja Risto.

U svoj izbor sigurna je i Ika. Svidio joj se, kaže, Ristin karakter, način na koji se šali, njegova uviđavnost… “Kada sam ga prvi put pozvala na ručak došao je točno u dogovoreno vrijeme sa buketom cvijeća. Donio je domaću pogaču i sok od šipka. Sve je on to sam napravio. Bila sam sretna i ushićena, jer sam vidjela da još uvijek postoje džentlmeni“, prepričava Ika Direktu njihov susret.

Risto čičković (foto: Direkt)

Risto je već tada spremao teren, pa je brak spomenuo kroz šalu. No, Ika ga je ignorirala. Ubrzo se, ipak, predomislila. “Kad sam došao prvi put ona mi je napravila kavu, ja sam rekao – dobru kavu praviš, mogla bi se udati. Ona je odšutjela tada, a sutradan, kada je spremila ručak, ja sam opet rekao – spremila si dobar ručak, možeš se udati. Ona je pitala – a za koga, ja sam rekao – pa, za mene. Odgovor DA sam dobio tek nekoliko dana nakon toga”, priča Risto.

Budući mladenci poručuju mladima da se ne libe braka. Sigurni su da, ako ima ljubavi, udvoje je najljepše i tako se sve može pobijediti. Čak ako ima i pomalo ljubomore, kažu, ne treba brinuti, jer to je znak da ima i ljubavi.

Toalete za vjenčanje već su spremne, gosti su pozvani, pa mladenci s nestrpljenjem čekaju svoju subotu. Treme, kažu oni, nemaju. “Dok palme njišu grane, cijela varoš spi, behari dok mirišu ljubiš me, ljubiš ti” – uz ove stihove Dubrovačkih trubadura zaplesaće svoj prvi svadbeni ples i zakoračiti u novi, nadaju se, sretniji i ispunjeniji život.

Što drugo za kraj no im poželjeti da im zajednički dani budu veseli, baš kao što su i oni bili dok su nam pričali o sebi. (Nikolija Bjelica, Direkt)

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.