Prati nas

Mozaik

Etička dvojba

Sve je više zahtjeva za eutanazijom, ljudi ne žele patiti

Najmanje dva liječnika moraju potvrditi da nema drugog razumnog rješenja za pacijenta i da je njegova patnja neizdrživa i bez ikakve nade u poboljšanje.

Objavljeno

|

Annie Zwijnenberg nekoliko trenutaka prije eutanazije (screenshot: Voor het te laat is)

Jedina klinika specijalizirana za eutanaziju u Nizozemskoj, prvoj državi koja je legalizirala tu praksu, objavila je da bilježi sve veći interes za humano okončanje života.

Centar za eutanaziju u Den Haagu navodi u priopćenju da je “lani primio 3122 zahtjeva, najviše od 2012., otkako postoji ta ustanova te “mnogo veći broj od predviđenog”. Od pristiglih zahtjeva prihvaćeno je njih oko 900, javlja N1. “Svakog radnog dana, 13 osoba dolazi k nama s molbom ‘Pomozite mi, ne možemo više ovako”, navodi ravnatelj klinike Steven Pleiter.

Broj zahtjeva bio je stabilan 2017. i 2018., a snažan porast dogodio se u 2019., kaže centar ne navodeći razloge rasta. Prema zadnjim službenim raspoloživim podacima koje je objavilo ministarstvo zdravstva, 6126 osoba podvrgnulo se eutanaziji u Nizozemskoj 2018. od čega 12 po na teret klinike. Većinu su čini pacijenti oboljeli od raka.

Nizozemska je prva zemlja koja je legalizirala eutanaziju 2002., a ubrzo je slijedila Belgija. Eutanaziju prema nizozemskom zakonu može zatražiti svaka osoba starija od 12 godina. Djeca sve do dobi od 16 godina moraju zatražiti dopuštenje svojih roditelja ili skrbnika.

Najmanje dva liječnika moraju potvrditi da nema drugog razumnog rješenja za pacijenta i da je njegova patnja neizdrživa i bez ikakve nade u poboljšanje. Konačna odluka o eutanaziji rezultat je složenog postupka koji uključuje iscrpne razgovore s pacijentom, analizu medicinske dokumentacije i provjeru postupka sa zakonom.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.