Prati nas

Mozaik

Etička dvojba

Sve je više zahtjeva za eutanazijom, ljudi ne žele patiti

Najmanje dva liječnika moraju potvrditi da nema drugog razumnog rješenja za pacijenta i da je njegova patnja neizdrživa i bez ikakve nade u poboljšanje.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Annie Zwijnenberg nekoliko trenutaka prije eutanazije (screenshot: Voor het te laat is)

Jedina klinika specijalizirana za eutanaziju u Nizozemskoj, prvoj državi koja je legalizirala tu praksu, objavila je da bilježi sve veći interes za humano okončanje života.

Centar za eutanaziju u Den Haagu navodi u priopćenju da je “lani primio 3122 zahtjeva, najviše od 2012., otkako postoji ta ustanova te “mnogo veći broj od predviđenog”. Od pristiglih zahtjeva prihvaćeno je njih oko 900, javlja N1. “Svakog radnog dana, 13 osoba dolazi k nama s molbom ‘Pomozite mi, ne možemo više ovako”, navodi ravnatelj klinike Steven Pleiter.


Broj zahtjeva bio je stabilan 2017. i 2018., a snažan porast dogodio se u 2019., kaže centar ne navodeći razloge rasta. Prema zadnjim službenim raspoloživim podacima koje je objavilo ministarstvo zdravstva, 6126 osoba podvrgnulo se eutanaziji u Nizozemskoj 2018. od čega 12 po na teret klinike. Većinu su čini pacijenti oboljeli od raka.

Nizozemska je prva zemlja koja je legalizirala eutanaziju 2002., a ubrzo je slijedila Belgija. Eutanaziju prema nizozemskom zakonu može zatražiti svaka osoba starija od 12 godina. Djeca sve do dobi od 16 godina moraju zatražiti dopuštenje svojih roditelja ili skrbnika.

Najmanje dva liječnika moraju potvrditi da nema drugog razumnog rješenja za pacijenta i da je njegova patnja neizdrživa i bez ikakve nade u poboljšanje. Konačna odluka o eutanaziji rezultat je složenog postupka koji uključuje iscrpne razgovore s pacijentom, analizu medicinske dokumentacije i provjeru postupka sa zakonom.

.

Show

Ljiljana Saucha: ‘Nisam znala da mi je to zadnja emisija, kažu da žele mlađe’

U programu Za slobodu 1991. uređivala je vijesti, podnevni i večernji dnevnik. Uređivala je i vodila središnji Dnevnik 2000, a zatim gotovo sve dnevnike i vijesti. Od 2011. radi u redakciji kulture.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

“Kada sam u četvrtak 17. rujna odradila Vijesti iz kulture, nisam znala da će mi to biti zadnje ovakvo pojavljivanje na ekranu u 37 godina dugoj karijeri na HRT-u”, napisala je na Facebooku televizijska urednica i voditeljica Ljiljana Saucha (63).

Kako je objasnila, u petak je doznala da emisiju više neće voditi, jer na HTV-u žele mlade ljude na ekranu. “Sve je ovo ‘novo normalno’, jer imam do mirovine još 14 mjeseci. Svima koji Vama koji ste pratili emisiju – hvala”, napisala je Saucha.


Iako su joj pratitelji novinari na društvenim mrežama savjetovali da tuži HRT zbog ageizma i seksizma, Saucha je odgovorila: “Ma ne, nije mi do toga.” Na pitanje zašto bi se to prihvaćalo kao normalno, odgovorila je: “Vidjela sam da su mnogi prije mene morali otići. I to puno mlađi. To je postalo normalno.”

Jedno od najprepoznatljivijih lica HTV-a, Ljiljana Saucha, diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Radila je kao novinarka Poleta i bila je suradnica suradnica Radija Zagreb od 1979. Vodila je i nekoliko serija za djecu, da bi se potom otisnula u Zagrebačku panoramu. Uređivala je brojne emisije mozaičnog programa kao što su Dobro jutro, Hrvatska, Dobar dan, Hrvatska zemlja i ljudi, Hrvatska danas.

Saucha je bila prva voditeljica hrvatskoga lota 1989. u emisiji Fortuna. U programu Za slobodu 1991. uređivala je vijesti, podnevni i večernji dnevnik. Uređivala je i vodila središnji Dnevnik 2000, a zatim gotovo sve dnevnike i vijesti. Od 2011. radi u redakciji kulture.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP