Prati nas

Show

Neprocjenjivo

Svijet nam se smije zbog prijave protiv Josipe Lisac: ‘Hrvati, prestanite Trumpu davati ideje!’

Među stotinama komentatora brojni su oni iz Sjedinjenih Država koji strahuju da bi sve moglo inspirirati američkog predsjednika Donalda Trumpa, a nemalo je i onih koji se zbog svega izruguju s Hrvatskom.

Objavljeno

|

Josipa Lisac (screnshot: HRT)

Nakon što je BBC objavio vijest o bizarnoj kaznenoj prijavi koju je protiv pjevačice Josipe Lisac, a zbog navodnog izrugivanja s himnom Republike Hrvatske, podignuo Boško Županović, situaciju su komentirali brojni čitatelji iz cijeloga svijeta.

Najveći broj komentara odnosi se na odjevni stil naše proslavljene pjevačice, posebice na njen ogroman crveni šešir, a puno je i onih koji smatraju da treba postojati zakon koji štiti himnu. Ipak, među stotinama komentatora brojni su oni iz Sjedinjenih Država koji strahuju da bi sve moglo inspirirati američkog predsjednika Donalda Trumpa, a nemali je broj onih koji se zbog svega izruguju s Hrvatskom. U raspravu se uključilo i nekoliko hrvatskih građana koji su komentatorima pokušali objasniti da “nisu svi Hrvati takvi” te da se radi o glasnoj manjini koja svoje standarde domoljublja pokušava nametnuti većini. Napominju i da je Josipa Lisac voljena i poštovana glazbenica u svojojoj zemlji.

Konstantinos Tsavalos tako ironično piše: “Kod nas u Grčkoj zakon je puno blaži: nepoštivanje hrvatske himne uopće nije prekršaj.”

“To je ono što trebamo u Sjedinjenim Državama. Zatvor za nepoštivanje države i himne. To bi poslalo dobru poruku narodu”, napisao je Kevin Prince. “Himne nisu važne. Pristojnost i suosjećajnost jesu”, odgovara Freya Karstein Malvert.

“Hrvati, prestani Trumpu davati ideje”, komentirao je Martin Bones iz Velike Britanije, dok Yvan Gnutov dodaje da Josipa lisac zbog šešira zaslužuje provesti neko vrijeme iza rešetaka: “Zašto je na crvenu kosu stavila crveni šešir? To je perverzno!”

“Smiješno. U današnjem društvu sve se svelo na tužbe jednih protiv drugih i to bez razloga. Muka mi je zbog toga“, stav je Kristy Daniels iz Kalifornije.

“Previše priče o zemlji koja liči na atrofiranog Pac-Mana”, komentar je Matthewa McKinleya, dok Jim Nightingale dodaje: “Nikad nisam čuo za ovu pjevačicu ili ovaj jezik ili političke gluposti o kojima pjeva. Ali mi se dopada čuti i vidjeti njenu izvedbu. Dovraga s politikom, ona je zvijezda, a Hrvatska bi trebala biti ponosna na nju.”

Kaaji Anmol iz Australije nudi zanimljivu usporedbu: “U mnogim bliskoistočnim zemljama, ovo bi rezultiralo smrtnom kaznom.”

“Nadam se da ćemo jednog dana u svim državama imati slobodu govora i slobodu izrugivanja svim vladama i religijama”, kaže Amerikanac Roger K. Best. “Nacisti su mislili da su Hrvati preekstremni u Drugom svjetskom ratu. Ovo ne treba nikoga iznenaditi. Trump bi, vjerojatno, volio zakon poput ovoga”, tvrdi Jonathan Michaud.

“Istočnoeuropske države se moraju sabrati i prestati biti ovako smiješne”, napisao je Walter Peruzzi iz Irske, dok Paul Mugridge dodaje da je “upravo tako počela i nacistička Njemačka”.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.