Prati nas

Show

Tereza Kesovija o gubitku sluha, nasilju u braku i životu koji je željela: ‘Bila sam pastirica’

Tereza je, kaže, svoj život zamišljala na selu. No krenula je drugim putem, ne svojim odabirom. Iza nje je 61 godina karijere i život koji ne stane u tri filma.

Objavljeno

|

Tereza Kesovija pijana
Tereza Kesovija (screenshot: N1)

Svjetski proslavljena hrvatska pjevačica Tereza Kesovija gostovala je u programu N1 televizije. Uz najaktualniju temu, a to je pjesma “Aam na vodi” koju je snimila s riječkom grupom Let 3, iznijela je i cijeli niz crtica iz svojeg privatnog života. Donosimo neke akcente.

O gubitku sluha

Imam apsolutan sluh, rekli su u muzičkoj školi i na muzičkoj akademiji, pa valjda postoji razlog zašto nešto “čujem unaprijed”.  U trenutku kad vam netko kaže da gubite sluh i da ga ne možete vratiti, poteknu suze. Ne poznajem čovjeka koji bi bio tako čelično jak, koji ne bi pokazao svoju tugu. Bila sam jako pogođena, ali čovjek se vremenom privikne. To je taj neki obrambeni mehanizam kao što ga svaki čovjek ima kad mu je jako teško. Mora imati dovoljno snage da se odupre i da život gleda s bolje strane. Ja gledam život s bolje strane.

O karijeri

Nije to put koji sam odabrala. Željela sam biti po dôcima konavoskim s puno životinja; kravicama, mazgama, tovarima… Ja sam bila baš bila pastirica u čuvenom lijepom konavoskom polju dok su na njega slijetali avioni. Krenula sam onda drugim putem. Rekla sam, ako je to božja volja… nije mi žao.

Oglas

Za koga je udana Tereza Kesovija?
Miro Ungar i Tereza Kesovija (single: Stani, stani – Pismo sinu, 1970.)

O majci i bratu

Umrla je dva dana nakon što me je rodila. Imam njenu fotografiju, kopiju kopije. Stoji na klaviru s fotografijom mog pokojnog brata koji je umro s 39 godina. Bio je novinar. Svaki put kad prođem, pomilujem njihova lica. Dobro je biti uvjeren, ako i nije istina, da ćemo se svi naći u drugom životu. To je nešto što me tješi još uvijek.  

O braku s Mirom Ungarom

Kad nestane ljubavi, što će nam onda zajednica. Lijepo je ostati prijateljem. Uspjela sam ostati u dobrim odnosima s ocem moga sina – Mirom Ungarom.

O braku s Ronaldom Lopatnijem i nasilju

Čak mogu priznati i neku svoju grešku kada je njegova desnica poletjela prema mom lijevom uhu. U jednom trenutku čini mi se da sam ga izazvala. Opsovao je moju pokojnu majku. Uzela sam tešku pepeljaru, mogla sam ga i ubiti njome. Ali on je vaterpolist. Reagirao je, po meni, logičnom reakcijom. Ne bih htjela svu krivnju svaliti na njega. Imala sam svoj posao, ime, ponos, karakter. Neće meni nitko po glavi plesati! Ni tada, ni onda, ni prije toga, ni danas. Žene ne smiju trpjeti. Ali znaju biti glupave k’o kokoši. Moraju se znati postaviti.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.