Prati nas

Vijesti

Protiv patnje

Zakon o eutanaziji ušao je u španjolski parlament, usprkos protivljenju Crkve

Molba se piše dva puta, drugi puta 15 dana nakon prve kako bi se utvrdila stvarna volja za eutanazijom, a moraju je odobriti dva liječnika i povjerenstvo.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

foto: truthseeker08/Pixabay

Španjolski zastupnički dom, većinom glasova, pokrenuo je donošenje Zakon o pravu na eutanaziju. Socijalisti na vlasti time su se snažno oduprli protivljenju Katoličke crkve i desničara u parlamentu.  Zakon sada ide u raspravu među zastupnicima i senatorima.

“Španjolska je učinila odlučan korak u korist priznanja prava na dostojnu smrt”, napisao je na Twitteru socijalistički premijer Pedro Sanchez koji je u siječnju oformio novu koalicijsku vladu s radikalnom ljevicom Podemos.


Ovo bi mogla biti “treća sreća”, budući da su dva ranija pokušaja propala zbog raspuštanja Zastupničkog doma prije izbora. Predlaže se da osoba koja boluje od teške neizlječive bolesti može primiti pomoć u umiranju, ako je to tražila kako bi izbjegla nepodnošljivu patnju.

Molba se piše dva puta, drugi puta 15 dana nakon prve kako bi se utvrdila stvarna volja za eutanazijom, a moraju je odobriti dva liječnika i povjerenstvo. U ovom trenutku, pomogne li liječnik u Španjolskoj pacijentu u samoubojstvu, može ga se kazniti s i deset godina zatvora. Kazna se može ublažiti, ako se radi o osobi koja je bila neizlječivo bolesna i u teškim mukama.

.

Vijesti

Perive pamučne maske ne smiju se oglašavati i prodavati kao ‘zaštitne maske’

Pamučne maske nemaju potrebna svojstva zaštite niti su za njih provedeni testovi koji bi utvrdili njihovu učinkovitost.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Perive pamučne maske prodaju se po cijeni od nekoliko desetaka kuna pa se mnogi građani, misleći da su prevareni, javljaju Državnom inspektoratu. No Vlada RH tvrdi da takve maske nisu obuhvaćene Odlukom o iznimnim mjerama kontrole cijena za određene proizvode. Ukratko, njihova cijena nije zamrznuta, a za to postoji i dobar razlog.

Naime, Odlukom su obuhvaćene kirurške zaštitne maske koje spadaju pod medicinske proizvode te FFP2 i FFP3 koje spadaju pod osobnu zaštitnu opremu, za koje proizvođač mora provesti odgovarajući postupak ocjenjivanja sukladnosti, izraditi tehničku dokumentaciju, iste moraju nositi oznaku sukladnosti CE , te posjedovati EU izjava o sukladnosti.


Stoga “pamučne, perive maske” se ne smatraju navedenim kategorijama proizvoda i nemaju takva svojstva zaštite, pa se na tržištu ne smiju oglašavati niti prodavati kao zaštitne maske.

Ako se u inspekcijskom nadzoru utvrdi da trgovac oglašava i prodaje “pamučne, perive maske”, kao “zaštitne pamučne maske”, istome će se zabraniti zavaravajuća, odnosno nepoštena poslovna praksa iz članka 33. stavka 1. Zakona o zaštiti potrošača te će se poduzeti prekršajne mjere temeljem članka 138. stavka 1. točke 46., stavak 2. i 3. Zakona o zaštiti potrošača.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP