Prati nas

Vijesti

Protiv patnje

Zakon o eutanaziji ušao je u španjolski parlament, usprkos protivljenju Crkve

Molba se piše dva puta, drugi puta 15 dana nakon prve kako bi se utvrdila stvarna volja za eutanazijom, a moraju je odobriti dva liječnika i povjerenstvo.

Objavljeno

|

foto: truthseeker08/Pixabay

Španjolski zastupnički dom, većinom glasova, pokrenuo je donošenje Zakon o pravu na eutanaziju. Socijalisti na vlasti time su se snažno oduprli protivljenju Katoličke crkve i desničara u parlamentu.  Zakon sada ide u raspravu među zastupnicima i senatorima.

“Španjolska je učinila odlučan korak u korist priznanja prava na dostojnu smrt”, napisao je na Twitteru socijalistički premijer Pedro Sanchez koji je u siječnju oformio novu koalicijsku vladu s radikalnom ljevicom Podemos.

Ovo bi mogla biti “treća sreća”, budući da su dva ranija pokušaja propala zbog raspuštanja Zastupničkog doma prije izbora. Predlaže se da osoba koja boluje od teške neizlječive bolesti može primiti pomoć u umiranju, ako je to tražila kako bi izbjegla nepodnošljivu patnju.

Molba se piše dva puta, drugi puta 15 dana nakon prve kako bi se utvrdila stvarna volja za eutanazijom, a moraju je odobriti dva liječnika i povjerenstvo. U ovom trenutku, pomogne li liječnik u Španjolskoj pacijentu u samoubojstvu, može ga se kazniti s i deset godina zatvora. Kazna se može ublažiti, ako se radi o osobi koja je bila neizlječivo bolesna i u teškim mukama.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.