Prati nas

Vijesti

Kontra profiterstva

Državni inspektori krenuli su u kažnjavanje trgovaca koji su dignuli cijene

Kazna će biti naplaćivana na svu količinu tako prodane, skuplje robe. Ako je prodano, primjerice, sto kilograma skupljeg brašna, kazna će biti naplaćena za svaki kilogram. Bit će 20 puta veća od razlike u cijeni.

Objavljeno

|

Kako nas varaju u trgovinama?
foto: BigStock

Državni inspektorat je, doznaje 24 sata, krenuo i u obilazak trgovina kako bi provjerio jesu li dizale cijene sada zaštićenih proizvoda. Cijene moraju biti iste kao 30. siječnja, a kazna ide na količinu prodanih skupljih proizvoda.

Ako se utvrdi da je nakon 16. ožujka, kad je odluka krenula u primjenu, neki od tih proizvoda skuplji nego što je bio 30. siječnja, trgovina će platiti kaznu koja će biti 20 puta veća od razlike u cijeni. Kazna će biti naplaćivana na svu količinu tako prodane, skuplje robe. Ako je prodano, primjerice, sto kilograma skupljeg brašna, kazna će biti naplaćena za svaki kilogram. Bit će 20 puta veća od razlike u cijeni. 

Osim toga, odgovorna osoba u pravnoj osobi, trgovini, plaćat će dodatnu kaznu od 3000 do 15.000 kuna. Razmatra se mogućnost da se i ta kazna, međutim, pooštri, pišu 24 sata.

Odlukom Vlade RH se određuju proizvodi na koje se primjenjuje mjera kontrole cijena: brašno, mlijeko i mlijeko u prahu, jaja, šećer, sol, riža, tjestenina, svježe meso, riba, voće i povrće, mesne konzerve, riblje konzerve, jestivo ulje, dječja hrana, dječje pelene, voda za piće, deterdžent za rublje, deterdžent za suđe, sapun, sredstva za dezinfekciju vode, prostora i ruku (uključujući koncentrirani alkohol), zaštitni kombinezoni i druga zaštitna i medicinska odjeća i obuća, zaštitne naočale i viziri, zaštitne rukavice, zaštitne navlake za cipele, zaštitne maske – kirurška, FFP2, FFP3, respiratori/transportni ventilatori, lijekovi i medicinski proizvodi te posteljno i ostalo rublje za zdravstveni sustav. Cijene ne smiju biti veće nego što su bile 30. siječnja 2020. godine.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.