Prati nas

Vijesti

Hoće li se rezati mirovine? Ministar Aladrović smiruje umirovljenike

Pozvao je sve poslodavce i radnike i sve one koji djeluju u ovom trenutku u Hrvatskoj na solidarnost i odgovornost, a ta solidarnost po njemu može izgledati i kao određeni trošak ove krize koji će svi snositi.

Objavljeno

|

Josip Aladrović (screenshot: N1)

Mirovine se neće mijenjati, no plaće zaposlenih mogle bi proći kroz korekciju zbog utjecaja aktualne krize s koronvirusom. Izjavio je to ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović (HDZ) nakon sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća.

Na pitanje novinara je li on pripremao radnu verziju izmjena Zakona o radu, po kojoj bi on trebao biti restriktivniji vezano uz radnička prava, odgovorio je da pandemija uzrokuje duboku krizu, no da se ne zna koliko će ta kriza biti duboka.

Potvrdio je da su mogući svi scenariji s ekonomske i medicinske strane, kao i da Vlada priprema različite verzije pojedinih propisa te iz domene svih gospodarskih resora sve moguće scenarije u slučaju krize. Isto tako i iz domene radnih odnosa.

Što će biti s mirovinama?

Upitan koliko ljudi mogu biti sigurni da se plaće ili mirovine neće mijenjati, naglasio je da što se tiče mirovina, jedna od temeljnih odrednica u donošenju proračuna i rebalansu proračuna je da primanja za svih 1,24 milijuna umirvoljenika bude stabilno.

“Što se plaća tiče, činjenica je da smo u određenim ekonomskim izazovima i da ne znamo do kada će trajati ti izazovi te kako će se okolina na koju smo orijentirani ekonomski nositi s tim. Iz tog razloga ne bih isključio korekcije primanja, ne bi isključio nikako korekcije u poslovanju brojnih tvrtki, pa tako i korekcije pojedinih plaća”, rekao je Aladrović.

Pozvao je sve poslodavce i radnike i sve one koji djeluju u ovom trenutku u Hrvatskoj na solidarnost i odgovornost, a ta solidarnost po njemu može izgledati i kao određeni trošak ove krize koji će svi snositi.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.