Prati nas

Vijesti

Umirujući tonovi

Koliko dugo gospodarstvo može biti blokirano, a da mirovine budu sigurne?

Mjera očuvanja radnih mjesta i isplate naknade u visini minimalca krenula je prva s primjenom i, uz odgodu naplate poreza i doprinosa, izaziva najveći interes i građana i poduzetnika. Oni koji su svoj radni vijek odradili, sa strahom gledaju u budućnost.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Josip Aladrović (screenshot: HTV)

Iz Vlade nas uvjeravaju da su mirovine sigurne, no zamjetan je strah umirovljenika koji se pitaju koliko će takvo stanje potrajati. Koliko dugo gospodarstvo može biti blokirano, a mirovine sigurne?

Na ovo je pitanje Novom listu odgovorio ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović: “Mogu poručiti svim korisnicima mirovina da je isplata mirovina sigurna. Korisnici mirovina su možda najranjivija skupina našeg društva i vjerujem da će sve mjere koje poduzimamo, i koje ćemo poduzeti, biti dovoljne da se o ovoj temi ne razgovara u restriktivnom kontekstu.”


Obvezni mirovinski fondovi također trpe gubitke zbog epidemije. “Mirovinska štednja je po svom karakteru dugoročni oblik ulaganja i posjeduje zaštitne mehanizme kako bi novac uložen u te fondove bio što sigurniji. Primjerice iz tog razloga je uvedena raspodjela u potkategorije A, B i C ovisno o obliku ulaganja, gdje je potkategorija C, kao najsigurnija, obavezna za sve osiguranike kojima je ostalo 5 i manje godina za stjecanje prava na starosnu mirovinu”, kaže Aladrović.

“Dakle upravo diversifikacijom ulagačkog portfelja fond menadžeri upravljaju rizikom, a većinskim ulaganjem u obveznice kao sigurnijim oblikom ulaganja, koji je obavezan u C kategoriji fonda, rizik neisplate mirovine smanjuje se na najmanju moguću mjeru”, zaključuje.

.

Vijesti

Bernardić i Hrelja obećavaju vam nasljeđivanje mirovine preminulog partnera i legalizaciju marihuane

Moglo bi se birati između svoje mirovine i 50% mirovine bračnog druga ili 80% mirovine preminulog bračnog druga.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Restart koalicija predvođena Davorom Bernardićem (SDP) predstavila je program s kojim izlaze na parlamentarne izbore. Pet ključnih prioriteta koalicije Restart su: 1. oporavak i ponovni rast gospodarstva, plaća i mirovina, 2. borba protiv korupcije i klijentelizma, 3. digitalna transformacija zemlje, 4. reforma džave i lokalne samouprave i 5. reforma zdravstvenog sustava.

“Naš je cilj”, kazao je Bernardić, “povećati mirovine uvođenjem zajamčene mirovine od 70 posto prosječne plaće, dignuti minimalnu plaću na 4.000 kuna neto, a dizanjem neoporezivog dijela dohotka na 5.000 kuna i omogućiti odmah povećanje plaća za preko 700.000 radnika.”


Predsjednik HSU-u Silvano Hrelja istaknuo je obiteljske mirovine kao jedan od velikih problema koje koalicija planira riješiti. Tvrdi kako će tu primijeniti europski model prema kojem će se ubuduće moći birati između dva modela. Moglo bi se birati između svoje mirovine i 50% mirovine bračnog druga ili 80% mirovine preminulog bračnog druga. ”Time će se spriječiti potonuće u zonu siromaštva”, naglasio je Hrelja.

Bernardić je najavio i sanaciju odlagališta otpada, izgradnju kompostana, donošenje lex kanabis, reaktiviranje neobrađenog državnog zemljišta, poticanje stočarstva, stradalom turističkom sektoru omogućavanje da stane na noge.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP