Prati nas

Vijesti

Umirujući tonovi

Koliko dugo gospodarstvo može biti blokirano, a da mirovine budu sigurne?

Mjera očuvanja radnih mjesta i isplate naknade u visini minimalca krenula je prva s primjenom i, uz odgodu naplate poreza i doprinosa, izaziva najveći interes i građana i poduzetnika. Oni koji su svoj radni vijek odradili, sa strahom gledaju u budućnost.

Objavljeno

|

Josip Aladrović (screenshot: HTV)

Iz Vlade nas uvjeravaju da su mirovine sigurne, no zamjetan je strah umirovljenika koji se pitaju koliko će takvo stanje potrajati. Koliko dugo gospodarstvo može biti blokirano, a mirovine sigurne?

Na ovo je pitanje Novom listu odgovorio ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović: “Mogu poručiti svim korisnicima mirovina da je isplata mirovina sigurna. Korisnici mirovina su možda najranjivija skupina našeg društva i vjerujem da će sve mjere koje poduzimamo, i koje ćemo poduzeti, biti dovoljne da se o ovoj temi ne razgovara u restriktivnom kontekstu.”

Obvezni mirovinski fondovi također trpe gubitke zbog epidemije. “Mirovinska štednja je po svom karakteru dugoročni oblik ulaganja i posjeduje zaštitne mehanizme kako bi novac uložen u te fondove bio što sigurniji. Primjerice iz tog razloga je uvedena raspodjela u potkategorije A, B i C ovisno o obliku ulaganja, gdje je potkategorija C, kao najsigurnija, obavezna za sve osiguranike kojima je ostalo 5 i manje godina za stjecanje prava na starosnu mirovinu”, kaže Aladrović.

“Dakle upravo diversifikacijom ulagačkog portfelja fond menadžeri upravljaju rizikom, a većinskim ulaganjem u obveznice kao sigurnijim oblikom ulaganja, koji je obavezan u C kategoriji fonda, rizik neisplate mirovine smanjuje se na najmanju moguću mjeru”, zaključuje.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.